Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Než si dáte šálek čaje (6.)

aktualizováno 
- J.H. Kocman, autor útlé knížečky z níž pro vás už po šesté vybíráme, dává přednost přípravě čaje do šálků: "Nepije se tak filtrát, ale ´supernant´s tím, že jsme vizuálně v kontaktu se sedimentem - tedy s čajovými lístky usazenými na dně šálku přinášejícími dojemnost doteku s výhonky plantáží." Po dopití do dna se, podle zkušeností autora, objeví po malé chvilce a po naklonění šálku poslední kapka zvláštní poetické hodnoty.

Příprava v konvici
Podle počtu šálků odpočítáme počet lžiček čaje, které vhodíme do porcelánové konvice a přidáme ještě jednu lžičku navíc (jedna lžička patří nádobě na přípravu). Konvice by měla být předehřátá opakovaným promytím horkou vodou, by nesnižovala teplotu vody potřebnou k maximálnímu luhování. Po 4-5 minutách (zlomkové čaje méně, listové déle) čaj sléváme do šálků a podáváme. S ohledem na získání správné koncentrace čaje je třeba znát objem konvice, abychom věděli, na kolik šálků obsah postačí, případně kam má sahat voda. Případný zbytek čaje v konvici se delším luhováním znehodnocuje, proto chceme-li popíjet několik stejných šálků téže várky za sebou, přeléváme čaj po 4-5 minutách do druhé, rovněž předehřáté, konvice. Tím se oddělí nálev od čajových lístků s čaj je možné rozlévat několikrát dokola. V takovém případě však musíme sledovat teplotu, protože studený čaj je bezcenný.
Příprava v šálku
Klasický způsob přípravy čaje v konvici je vhodný, pokud podáváme čaj společnosti více lidí.  Pro jednotlivce je však méně praktické. Jednodušší je příprava na způsob černé kávy zvané "turek". Odměříme jednu lžičku čaje na šálek a přelijeme vroucí vodou. Teprvepo 4-5 minutách  ponořujeme do šálku lžičku. Kdybychom tak učinili dřív, kov by nápoj ochladil a ovlivnil extrakci. Zamícháním pomůžeme lístkům, které eventuelně splývají na hladině, k jejich usazení a zároveň dostaneme vyrovnanější nápoj, protože původně byl u dna koncentrovanější. Čaj pijeme do dvou minut, aby se nepřesytil taninem.


Příští, sedmý díl, věnovaný slazení a dochucování čaje, najdete na tomto místě za týden 5. května.

Zátiší s keramickou čajovou konvicí a velkým hrnkem sice není typické pro čajomily, ale vyhovuje v tvůrčím pracovním prostředí.

Autor:


Témata: Čaj, Káva, Nápoje


Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Modelky představily nejnovější kolekci návrhářky Vivienne Westwoodové

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivienne Westwoodové. Dámské a pánské modely z kolekce na podzim a...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.