Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Než si dáte šálek čaje (3.)

aktualizováno 
- Zelené čaje se od černých neliší jen barvou, ale celou řadou dalších specifických vlastností, které jsou dány odlišnou technologií. Suroviny pro výrobu jsou stejné jako u čajů černých, avšak bezprostředně po sběru se čajové lístky spařují vodní párou, aby se zarazil proces fermentace - proto jsou zelené čaje označovány jako nefermentované. Potom se listy svinují, dosušují a třídí na stejné druhy jako u čaje černého. Mezi nejznámější patří Gunpowder, ChunMee a Hyson.

Z čaje zeleného vznikne nápoj světle žluté barvy, silně aromatický, hořké svíravé chuti. Farmakologické účinky jsou u něj mmnohem silnější než u čaje černého. Podle některých doporučení se má na několik vteřin spařit vodou a po jejím slití znovu spařit a nechat luhovat tři až pět minut. Teprve tento druhý nálev je prý ten pravý, protože první vteřinové spaření odstraní někdy zvlášť výraznou travnatou příchuť. Zatímco v Asii spotřeba zeleného čaje mnohonásobně převyšuje spotřebu čaje černého, v Evropě nedosahuje zdaleka takové obliby.

Polofermentované čaje
Vznikají stejně jako čaj černý, ale proces fermentace je zstaven "v půli cesty" sušením. Obsahují lístky zelené, zelenohnědé, medověhnědé až černé a tím v sobě mají něco z čajů zelených i z černých. Nejznámějším druhem z této skupiny je vysoce ceněný Oolong, jehož největším producentem je tchaj-wanský ostrov Formosa.

Ovoněné a aromatizované čaje
Vyrábí se obvykle z jakostních druhů čaje při využití silné absorpční schopnosti čaje, schopnosti vázat na sebe aróma svého okolí. Klasické ovoněné čaje se nechávají v místnostech spolu s různými vonnými květy, plody, nebo kořením, aby od nich vůni přebraly. Do "hotových" čajů se pak přimíchá část květů nebo lístků na přikrášlení (nejznámější je čaj jasmínový). Do čajů aromatizovaných se přidávají různé extrakty, pro čež jsou takové čaje pro skalního zastánce čajové kultury nepoživatelné. Pro laickou veřejnost jsou však přitažlivou kuriozitou, protože nabízejí širokou škálu (přes sto) "příchutí". Například jahody, fíky, ananas, hrušky, ořechy, maliny, kivi, kokos, citron, růže, pomeranče, mandle, marcipán, muškát, skořice, melouny, pistácie, švestky, broskve, čokoláda, ibišek, med, vanilka, whisky, třešně, mango, orchideje, chryzantémy, jablka, rozinky, anýz... Specielním druhem černého aromatizovaného čaje je Earl Grey Tea s bergamotovým olejem (viz Než si dáte šálek čaje 2.).

Čajové směsi a ryzí čaje
Milovníci čaje směsmi pohradají. Jenže ryzí čaje jsou prakticky nedostupné a jsou skoro výlučnou výsadou degustérů první linie. Kvalita různých sklizní, plantáží i let různě kolísá, a tak se podle degustérů jednotlivé "várky" míchají a tím se upravují jejich odlišnosti do předpokládané kvality. V lepším případě se takové čaje dostanou k zákazníkovi, v horším jsou po další degustaci v Evropě znovu míchány. Proto už opravdu superznalec pozná rozdíl například mezi Pure Ceylon a Ceylon Blend.
Jsou výrobci, nebo i konzumenti, kteří mají vlastní, často těžko sdělitelné, alchymistické, recepty, kdy jednotlivé komponenty měří od oka a výsledek je pak vysoce privátní záležitostí. Většina čajomilů však dá přednost čajům uznávaných a prezentovaných kvalit.

Čaj maté
Čaj maté vlastně není čaj v pravém slova smyslu, protože se nevyrábí z čajovníku, ale ze sušených listů Cesmíny paraguajské, která roste v Brazílii, Paraguayi a Argentině. Ve volné přírodě dosahuje strom výšky až 14 metrů, na plantážích se však kultivuje jen asi do pěti metrů. Při sklizni se osekávají celé větve, list se odděluje máváním větví na ohněm, listovápokožka praská a list se částečně suší. Po dalším dosoušení, se listy drtí a posléze sebalí (pytlují). Maté je listová drť zelenkavé barvy, zvláštního aróma. méně kvalitní druhy mají až tmavohnědou barvu a silnou kouřovou vůni. Čaj maté se připravuje stejně jako černý čaj. Nápoj je barvy světle zelené až slánové - má povzbudivé vlastnosti a je oblíbeným nápojem Jihoameričanů. pijí jej obřadně ze zvláštní nádobky vyrobené z tykve pomocí trubičky ("bombilla"), kterou se horký nápoj srká.

Příště - 14.dubna - najdete na témže místě další díl věnovaný posuzování čaje, balení a jeho farmakologickým účinkům.

Podle knihy Čajové minimum J.H. Kocmana

Autor:




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Paris Jacksonová na Met Gala (New York, 1. května 2017)
Jacksonová: Jsem normální člověk s celulitidou, jizvami a kily navíc

Dcera krále popu Michaela Jacksona se stále častěji objevuje na fotografiích v předních světových módních magazínech. Jak ale sama Paris Jacksonová (19) říká,...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.