Ryby jsou naprosto vynikajícím zdrojem kvalitních a dobře stravitelných bílkovin - a ty jsou při hubnutí velmi důležité.
Kromě toho zásobují organismus vitaminy A, D a B a minerálními látkami, jako jsou jód a zinek.
Zdroj kvalitních bílkovin
Ryby jsou takřka nezastupitelné při získávání omega-3 nenasycených mastných kyselin.
Tyto kyseliny dokážou bránit tvorbě krevních sraženin (takzvaných trombů) způsobujících infarkt nebo cévní mozkové příhody, které mohou skončit i náhlou smrtí. Jednoduše řečeno: omega-3 kyseliny "ředí" krev.
Omega-3 nenasycené kyseliny přijímá většina lidí v mnohem menším množství, než kolik je zapotřebí. Je to tím, že se vyskytují jenom v několika málo potravinách - ve lněném semínku či ve vlašském ořechu. Nejlepším zdrojem omega3 kyselin jsou však právě mořské ryby.
Jíst tresky nestačí, důležitý je rybí tuk
Mnoho lidí si při hubnutí vybírá jen potraviny s nejnižším obsahem tuku, a pokud si chce dát nějakou rybu, dává přednost například treskovitým druhům. To ovšem není zcela správné, přestože tresky jsou excelentním zdrojem jódu.
Jenže lidský organismus potřebuje rybí tuk právě pro jeho specifickou část: ony zmíněné omega3 nenasycené mastné kyseliny. S těmito kyselinami se někdy můžete setkat i pod názvy EPA a DHA, často jsou prodávány ve formě doplňků zdravé výživy.
Letní seriál o hubnutí vzniká ve spolupráci se společností STOB
Jídelníček pro dnešní den SNÍDANĚ: jogurt s vločkami SVAČINA: salát caprese OBĚD: květák s vejci SVAČINA: tuňákový sendvič VEČEŘE: ryba se zeleninou CELKEM: 5380 kJ |