Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nevhodná strava poškozuje játra

  6:00aktualizováno  6:00
Jídelníček bohatý na brambory, bílé pečivo a bílou rýži může být příčinou stále častějšího poškození jater.
Bílé pečivo je jednou z potravin, která ztučnění jater podporuje.

Bílé pečivo je jednou z potravin, která ztučnění jater podporuje. | foto: MF DNES

Pokud se vyžíváte v konzumaci jídel s vysokým glykemickým indexem, které tělo rychle stráví, vystavujete se mnohem většímu riziku ztučnělých jater a dalších vážných nemocí.

Studie uveřejněná v Journal Obesity, kterou citovalo BBC, ukázala, že u myší, které měly jídelníček sestaven z potravin tohoto typu, se tento typ jaterního postižení objevoval mnohem častěji. Naopak myši, které byly krmeny potravinami s nižším glykemickým indexem, ztučněním jater netrpěly.

Experti na obezitu přitom tvrdí, že ztučnění je v současné době mimořádnou hrozbou zejména pro děti.

Glykemický index
Ztučnělá játra neboli steatózu jater charakterizuje nahromadění tuku v jaterních buňkách. Postižený sice zatím nemusí cítit žádná zdravotní omezení, nicméně steatóza jater je spojena s vysokým rizikem jejich smrtelného selhání v budoucnosti.

Studie, která se uskutečnila v Bostonské nemocnici, ukázala, že zdravotní dopady jídelníčků, které mají sice stejnou kalorickou hodnotu, ale různý glykemický index, jsou naprosto rozdílné.

Glykemický index udává, jak ta která potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Vysoký glykemický index vede k razantnímu nárůstu cukru v krvi a podobně vzrůstá i hladina inzulinu.

Vysoký glykemický index má například bílé pečivo či bílá rýže. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří například ovoce, ořechy, luštěniny, tmavé pečivo a podobně.

Tichá a smrtící
Vědci v rámci výzkumu krmili dvě skupiny myší rozdílným jídelníčkem po dobu šesti měsíců. Obě skupiny myší po uplynutí této doby vykazovaly stejnou váhu, nicméně ty, které dostávaly jídelníček s vysokým glykemickým indexem, měly dvojnásobné množství tuku v těle, krvi a především v játrech.

Odborníci tvrdí, že se tomu tak děje proto, že karbohydráty spouštějí uvolňování velkého množství inzulinu, který ovlivňuje ukládání tuku.

Doktor David Ludwig, který výzkum vedl, tvrdí, že jeho výsledky lze aplikovat i na lidi a speciálně na děti, u kterých jsou ztučnělá játra čím dál tím běžnější. Trpí jimi například téměř polovina amerických dětí s nadváhou. "Je to tichá, ale nebezpečná epidemie," říká Ludwig.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Zuzana Kečkéšová, bioložka z Ústavu organické chemie a biologie
Strach z rakoviny může být inspirací, tvrdí bioložka Zuzana Kečkéšová

Podívala se na rakovinu z opačné strany než všichni před ní - do míst v těle, kde rakovina nebývá. A položila si základní vědeckou otázku: Proč? Proč...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.