Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nevhodná strava poškozuje játra

  6:00aktualizováno  6:00
Jídelníček bohatý na brambory, bílé pečivo a bílou rýži může být příčinou stále častějšího poškození jater.
Bílé pečivo je jednou z potravin, která ztučnění jater podporuje.

Bílé pečivo je jednou z potravin, která ztučnění jater podporuje. | foto: MF DNES

Pokud se vyžíváte v konzumaci jídel s vysokým glykemickým indexem, které tělo rychle stráví, vystavujete se mnohem většímu riziku ztučnělých jater a dalších vážných nemocí.

Studie uveřejněná v Journal Obesity, kterou citovalo BBC, ukázala, že u myší, které měly jídelníček sestaven z potravin tohoto typu, se tento typ jaterního postižení objevoval mnohem častěji. Naopak myši, které byly krmeny potravinami s nižším glykemickým indexem, ztučněním jater netrpěly.

Experti na obezitu přitom tvrdí, že ztučnění je v současné době mimořádnou hrozbou zejména pro děti.

Glykemický index
Ztučnělá játra neboli steatózu jater charakterizuje nahromadění tuku v jaterních buňkách. Postižený sice zatím nemusí cítit žádná zdravotní omezení, nicméně steatóza jater je spojena s vysokým rizikem jejich smrtelného selhání v budoucnosti.

Studie, která se uskutečnila v Bostonské nemocnici, ukázala, že zdravotní dopady jídelníčků, které mají sice stejnou kalorickou hodnotu, ale různý glykemický index, jsou naprosto rozdílné.

Glykemický index udává, jak ta která potravina ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Vysoký glykemický index vede k razantnímu nárůstu cukru v krvi a podobně vzrůstá i hladina inzulinu.

Vysoký glykemický index má například bílé pečivo či bílá rýže. Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří například ovoce, ořechy, luštěniny, tmavé pečivo a podobně.

Tichá a smrtící
Vědci v rámci výzkumu krmili dvě skupiny myší rozdílným jídelníčkem po dobu šesti měsíců. Obě skupiny myší po uplynutí této doby vykazovaly stejnou váhu, nicméně ty, které dostávaly jídelníček s vysokým glykemickým indexem, měly dvojnásobné množství tuku v těle, krvi a především v játrech.

Odborníci tvrdí, že se tomu tak děje proto, že karbohydráty spouštějí uvolňování velkého množství inzulinu, který ovlivňuje ukládání tuku.

Doktor David Ludwig, který výzkum vedl, tvrdí, že jeho výsledky lze aplikovat i na lidi a speciálně na děti, u kterých jsou ztučnělá játra čím dál tím běžnější. Trpí jimi například téměř polovina amerických dětí s nadváhou. "Je to tichá, ale nebezpečná epidemie," říká Ludwig.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.