Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

  0:28aktualizováno  0:28
Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením, sýry, uzeninami nebo ochuceným máslem. Nabízíme hned tři recepty.
Kukuřice

Kukuřice - grilování | foto: Profimedia.cz

Grilovaná kukuřice se slaninou a bylinkami

Ingredience pro 4 osoby
• 4 klasy sladké kukuřice
• 1 svazek petrželky
• 1 svazek pažitky
• 1 stroužek česneku
• sůl
• 50 g másla
• 200 g anglické slaniny
Příprava 20 minut
Grilování 6–10 minut

Postup:
1. Kukuřičné šustí stáhneme z klasu směrem dolů, odstraníme i zbylá vlákna.

náš tip

Plátky slaniny můžete na kukuřičný klas přivázat několika dlouhými a pevnými stonky pažitky. Pokud nepoužijete čerstvou kukuřici, klasy povařte 15 až 20 minut ve vroucí vodě. Po uvaření je nechte krátce vychladnout a oschnout.

2. Petrželku a pažitku omyjeme a necháme okapat, na jemno usekáme. Stroužek česneku prolisujeme nebo utřeme s trochou soli. Do změklého másla přimícháme nasekané bylinky a česnek se solí.
3. Každý klas kukuřice potřeme ochuceným máslem a omotáme tenkými plátky slaniny. Plátky slaniny přichytíme párátkem. Klasy umístíme na gril tak, aby zbytky šustí na konci nezačaly hořet. Opékáme a průběžně je obracíme, dokud není slanina pěkně vypečená. Můžeme potírat zbytky másla.

Grilovaná kukuřice s chilli a sýrem

Ingredience pro 4 osoby
• 50 g másla
• 4 lžíce majonézy
• 100 g parmazánu
• 1 limetka
• 4 kukuřičné klasy
• chilli
Příprava 30 minut
Grilování 6–10 minut

Postup:

náš tip

Čerstvou kukuřici ponořte do studené vody a zatěžkejte ji talířem. Po 15 minutách vyndejte, osušte a i se šustím grilujte. Šustí sice zčerná a ohoří, ale získáte zajímavou vůni. Po ugrilování nechte chvíli zchladnout, odstraňte šustí a vlákna a dochuťte.

1. V misce promícháme změklé máslo a majonézu. Parmazán nastrouháme na jemno. Limetku rozčtvrtíme.
2. Z čerstvých kukuřičných klasů odstraníme šustí a vlákna, starší nebo mraženou kukuřici povaříme doměkka. Na grilu za stálého otáčení opékáme asi 10 minut.
3. Ugrilované klasy kukuřice potřeme směsí másla a majonézy, posypeme nastrouhaným sýrem, zastříkneme šťávou z limety. Dochutíme chilli.

Kukuřičný špíz

Ingredience pro 4 osoby
• 150 ml olivového
oleje
• 1 lžička cukru
• 4 lžíce červeného vinného octa
• 1 lžíce nasekaného tymiánu
• 1 lžíce nasekané bazalky
• sůl
• pepř
• 3 klasy kukuřice
• 4 středně velká rajčata
Příprava 75 minut
Grilování 8 minut

Postup:

náš tip

Proložte špíz kolečky cukety zabalené do plátků slaniny. Na špíz můžete použít a marinovat i papriku nebo plátky žampionů.

1. Z olivového oleje, cukru, octa, nasekaných bylinek, soli a pepře si připravíme marinádu.
2. Kukuřičné klasy povaříme, čerstvé rovnou rozkrájíme každý na 4 díly. Rajčata omyjeme a nakrájíme každé na 4 plátky. Dřevěné špejle namočíme na deset minut do studené vody.
3. Kousky kukuřičných klasů dáme do misky nebo igelitového sáčku a necháme asi hodinu marinovat.
4. Na dřevěné špejle napichujeme střídavě plátek rajčete a špalík kukuřice.
5. Při grilování postupně otáčíme a případně

Ochucená másla ke grilované kukuřici

Ingredience pro 4 osoby
Pažitkové máslo
• pažitka
• 1/4 másla
• 3 lžičky
citronové nebo limetkové šťávy
• sůl

Paprikové máslo se slaninou

náš tip

Tato ochucená másla můžete použít i k jiné grilované zelenině, rybám nebo masům.

• 100 g tenkých plátků anglické slaniny
• 1/4 másla
• špetka papriky
• sůl
• petržel

Koprové máslo
• kopr
• 1/4 másla
• sůl
• bílý pepř
• 1 lžička citronové šťávy

Bylinkové máslo
• 1 stroužek česneku
• sůl
• petržel
• tymián
• rozmarýn
• 1/4 másla
• mletý pepř

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

grilování

Celou grilovací kuchařku s 15 gurmánskými recepty a dalšími nápady ze světa najdete v pondělní příloze ONA DNES. Stejně jako téma: Dámy, musíme si pomáhat.

Autoři:




Nejčtenější

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Vlasta (44), Mikoláš (40) a syn Vlasty Jirka (12) žijí v Jirkově.
Vlasta je jen další dítě, nechal se slyšet otec z Výměny manželek

Vlasta (44) pracuje v zásilkové službě, zatímco její o čtyři roky mladší partner Mikoláš je v domácnosti. Vaření a uklízení je jeho parketa a Vlastě se jen...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další z rubriky

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.