Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Netradiční recepty, kterými překvapíte: zmrzlinový hot dog či hamburger

  0:51aktualizováno  0:51
Ač se to nezdá, zmrzlina je velmi variabilní pochoutka. Kupovanou můžete převléknout za obyčejné jídlo a vyrazit tak návštěvě či dětem dech.

Hot dog z bílé čokolády | foto: isifa.com

Hamburger s hranolkyHamburger s hranolky

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 100 g jahod
* 100 g červeného rybízu
* 80 g cukru krupice
* 2 balení kyselých žížalek
* 100 g oloupaných mandlí
* 8 kopečků jogurtové zmrzliny
* 16 větších kulatých sušenek

1. Jahody a rybíz omyjeme, odstopkujeme a obereme, plody rozmačkáme vidličkou a zasypeme v kastrolu cukrem. Provaříme asi tři minuty s trochou vody. Rozmixujeme, propasírujeme přes cedník a necháme vychladnout.

2. Z menších ubrousků uděláme čtyři kornoutky a rozdělíme do nich žížalky jako hranolky.

3. Nasekáme mandle. Na osm sušenek dáme po kopečku zmrzliny a ten lehce posypeme mandlemi. Polijeme zchladlým ovocným přelivem a přiklopíme sušenkou, kterou zlehka zmáčkneme. Na porci servírujeme dva hamburgry a jeden kornoutek hranolků.

Náš tip

Vyzkoušejte s čokoládovou zmrzlinou, šikmými plátky banánu coby cibulí a čtvercem palačinky jako sýrem.

Špagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlíŠpagety z vanilkové zmrzliny s jahodovým kečupem a sýrem z mandlí

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 200 g jahod
* 50 g cukru krupice
* 1 lžíce medu
* 8-12 kopečků vanilkové zmrzliny
* 100 g mandlových lupínků

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na menší kousky a promícháme s cukrem a medem. Rozmixujeme, případně propasírujeme.

2. Vanilkovou zmrzlinu necháme na pět minut povolit. Do lisu na brambory napěchujeme 2-3 kopečky zmrzliny a protlačíme je do připravené misky.

3. Špagety polijeme jahodovým kečupem a ozdobíme plátky mandlí.

Náš tip

Špagety si můžete schovat i na později. Naplňte jimi misku, přetáhněte ji fólií a dejte do mrazáku. Jako sýrovou posypku použijte nastrouhanou bílou čokoládu.

Hot dog z bílé čokoládyHot dog z bílé čokolády

Příprava: 10 minut

Pro 4 osoby

* 1 l zmrzliny z bílé čokolády nebo stracciatelly
* 200 g vlašských ořechů
* 100 ml višňové šťávy nebo sirupu
* 4 sladké briošky

1. Briošky rozřízneme. Vlašské ořechy posekáme nožem na malé kousky.

2. Zmrzlinu necháme 5 minut povolit. Vykrájíme z ní nožem čtyři podélné silnější hranoly, tak aby se vešly do briošek. V potravinářské fólii z nich vyválíme kulaté špalíčky, obalíme je v nasekaných vlašských ořeších.

3. Špalíčky vložíme do briošek a přelijeme višňovým kečupem.

Náš tip

Zkuste použít karamelovou polevu jako hořčici.

Lasagne z pistáciové zmrzliny s malinamiLasagne z pistáciové zmrzliny s malinami

Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 300 g malin
* 3 lžíce borůvkového džemu nebo lesní směsi
* 100 g nesolených pistácií
* 1 lžíce vanilkového cukru
* 300 ml smetany ke šlehání
* 2 velké palačinky
* 500 ml pistáciové zmrzliny

1. Maliny rozmačkáme nebo rozmixujeme a promícháme s borůvkovým džemem. Pistácie nasekáme. Ušleháme smetanu s cukrem.

2. Palačinky seřízneme na dva širší obdélníky. První pokryjeme pistáciovou zmrzlinou, zalijeme ovocným přelivem a zakryjeme druhou palačinkou.

3. Lasagne nazdobíme šlehačkou a posypeme pistáciovými oříšky.

Náš tip

Jako ovocnou směs použijte mix červeného a černého rybízu, jen lehce doslazený a propasírovaný.

Dobrodružný dezert

Napadlo vás nechat zmrzlinu zapéct v troubě? Vyzkoušejte tento nezvyklý sladký recept.

Pečená AljaškaPečená Aljaška

Příprava: 30 minut + 3 minuty pečení + mražení přes noc

Pro 6 osob

* 750 ml vanilkové zmrzliny
* 750 ml zmrzliny stracciatella
* 1 piškotový korpus
* 4 bílky
* 200 g cukru krupice

1. Obě zmrzliny necháme 5-7 minut povolit při pokojové teplotě. Mísu o průměru asi 20 cm a objemu 1,5-2 litry vyložíme potravinářskou fólií. Lžící přendáme do mísy nejdříve vanilkovou zmrzlinu, pak stracciatellovou. Zakryjeme alobalem a necháme zamrazit přes noc.

2. Piškotový korpus, pokud je vysoký, seřízneme na dvě poloviny. Jeden plát korpusu obřežeme na velikost mísy plus si necháme navíc centimetr.

3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Z bílků ušleháme pevný sníh, ke konci šlehání přidáme cukr. Sníh by měl být tuhý a lesklý.

4. Na piškotový plát přendáme zmrzlinu, stáhneme fólii a pokryjeme ji sněhem tak, aby pokrýval celý kopec zmrzliny. Ozdobné špičky uděláme pomocí párátek, narýhujeme cukrářskou stěrkou nebo zubatým nožem. Pečeme na plechu na zapékacím talíři asi 3 minuty, dokud nezačnou špičky hnědnout. Servírujeme ihned.

Náš tip

Do vanilkové vrstvy udělejte důlek a naplňte ho oblíbeným ovocem nebo džemem a vaječným koňakem. Zmrzlinu také můžete pokrýt zbytkem piškotového korpusu nakrájeným na trojúhelníky a pak zakrýt sněhem.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.