Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Netradiční menu na Boží hod

aktualizováno 
Na Boží hod jsme pro vás připravili recept na nejlepší svíčkovou omáčku a trochu jiné palačinky, než znáte.

Hovězí se svíčkovou omáčkou | foto: Martin Faltus


Tradiční božíhodová svíčková se nedá jen tak ošidit, chce čas a kvalitní suroviny. Maso by mělo být z mladého býka. Jak název napovídá, klasická svíčková by se měla připravovat ze svíčkového šálu, ale vzhledem k ceně si klidně kupte hezký kousek zadního hovězího nebo tzv. falešnou svíčkovou.

Snídaně
Palačinky s calvadosem

4 PORCE

* 2 vejce
* 40 g cukru
* 200 g hladké mouky
* 1/4 l mléka
* olej na pečení
* 70 ml javorového sirupu
* moučkový cukr
* šlehačka na ozdobu

Náplň:
* 3 větší jablka
* hřebíček
* celá skořice
* badyán
* 50 g cukru
* 2 lžíce medu
* 100 ml bílého vína
* 50 ml calvadosu
* 20 g vanilkového pudinku

1. Do kastrůlku nalijeme polovinu bílého vína, calvados, trochu vody, přidáme koření, cukr a med. Přivedeme k varu, necháme zredukovat na polovinu a přecedíme. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kostky. Přidáme do svařeného základu a přivedeme k varu. Přilijeme víno a necháme jablka 5-7 minut povařit. Vanilkový pudink promícháme s vodou a přilijeme k jablkům. Pudink přidáváme postupně, aby nebyla hmota příliš hustá. Hustota by měla být taková, aby se jablka jen spojila. Necháme do druhého dne vychladnout.

2. Mléko rozšleháme s vajíčky, cukrem a zašleháme hladkou mouku. Vytvoříme hladké těsto. Malou pánvičku rozehřejeme a vymažeme olejem. Nalijeme těsto a krouživým pohybem rozlijeme po celé ploše. Upečeme z jedné strany, poté palačinku otočíme a opečeme i z druhé strany. Takto pokračujeme a uděláme palačinky ze všeho těsta. Palačinky udržujeme na teple.

3. Na talíř položíme jednu palačinku, na ni dáme 2 lžíce jablečné hmoty, zakryjeme další palačinkou. Dáme další vrstvu jablek a opět zakryjeme palačinkou. Polijeme javorovým sirupem, posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou.


Vyzkoušejte jiné druhy

TVAROHOVÉ PALAČINKY

* 100 g netučného měkkého tvarohu * 1 vejce * 80 g hladké mouky * 2 dl mléka * sůl * olej na smažení

Tvaroh ušleháme s vejcem, moukou, mlékem a špetkou soli dohladka. Těsto necháme 20 minut odpočinout. Palačinky pečeme na pánvi a hned je přendáme na předehřátý talíř.

POHANKOVÉ (FRANCOUZSKÉ) PALAČINKY

* 250 g pohankové mouky * 500 ml mléka * špetka soli * 2 vejce * máslo

Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Přidáme vejce. Necháme odstát, nejlépe celou hodinu. Na nepřilnavé pánvi necháme rozpustit trochu másla a na rozehřátém z obou stran opečeme tenkou palačinku.

Oběd
Hovězí se svíčkovou omáčkou

4 PORCE

* 600 g hovězího zadního 
* 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
*100 g cibule
* 30 g oleje
* divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list)
* 30 g hořčice
* 40 g octa
* 40 g cukru
* sůl
* 1 citron
* 1/2 l mléka
* 100 g šlehačky
* 40 g másla
* 40 g hladké mouky

1. Zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno. V kastrůlku rozehřejeme olej a přidáme zeleninu. Necháme ji orestovat a přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Základ zastříkneme octem, přidáme hořčici, zalijeme vodou a necháme vařit.

2. Maso svážeme provázkem, aby drželo tvar. Na pánev dáme rozehřát trochu oleje a ze všech stran maso opečeme. Přendáme do vroucího základu, pánev zalijeme troškou vody, převaříme a přidáme k základu - maso by mělo být ponořené. Osolíme a přidáme koření. Zakryjeme poklicí a dáme péct do trouby, kterou jsme si předehřáli na 190 °C. Jakmile je maso měkké, přendáme ho do misky a zakryjeme potravinářskou fólií. Základ dále vaříme na mírném plameni, dokud se téměř nevyvaří.

3. V troše mléka rozšleháme mouku. Nalijeme do základu a přivedeme k varu. Omáčka bude v této chvíli hodně hustá, tak ji postupně ředíme mlékem. Doporučuji mléko přidávat postupně, pokaždé když se omáčka zavaří. Odstraníme koření, ochutíme solí, octem, citronem a cukrem. Omáčku rozmixujeme, přecedíme přes jemné síto, zjemníme smetanou a máslem. Maso nakrájíme na tenké plátky, rozdělíme na předehřáté talíře a zalijeme omáčkou. Ozdobíme citronem se šlehačkou a brusinkovým kompotem. Podáváme s houskovými knedlíky.

Večeře
Zeleninový salát s hříbky

4 PORCE

Příprava: 25 minut

* 1 salát lollo rosso
* 1 salát lollo biondo
* 4-6 mražených hříbků
* 1 salátová okurka
* 4 větší rajčata
* 150 g šunky
* 70 g olivového oleje
* 1 svazek bazalky

1. Okurku omyjeme a oloupeme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak i okurku. Přendáme do misky a promícháme. Saláty dobře vypereme a natrháme. Šunku nakrájíme na kostičky. Hříbky necháme rozmrazit a nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a opečeme z obou stran plátky hříbků. Lehce osolíme a na pánvi podusíme.

2. V misce smícháme olivový olej s natrhanými lístky bazalky a ponorným mixérem dobře rozmixujeme. Zeleninu promícháme s nakrájenou šunkou a polovinou hříbků a ochutíme bazalkovým pestem. Směs zeleniny rozdělíme na jednotlivé talíře. Doprostřed uděláme kytičky z hlávkových salátů a pokapeme bazalkovým olejem. Okolo talíře nakládáme plátky hříbků.

TIP
Pokud neseženete mražené hříbky, den předem si namočte sušené houby nebo je úplně nahraďte čerstvými žampiony.

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.