Ona

Nesnídám, tak proč nehubnu?

  • 30
Napadne to asi nejednoho člověka, který baží po tom, aby se zbavil přebytečných oblin: nebudu snídat. Vypadá to jednoduše, prostě jedno jídlo vynechám a pořádně se najím až v poledne. Tento recept navíc doporučuje i lecjaká hvězda showbyznysu.

Nedávný výzkum ukázal, že nesnídá asi třetina teenagerů a téměř polovina dospělých lidí.

Jenže nesnídat se nevyplácí. "Ono to jde snadno, jenže základem zdravé stravy, vedoucí mimo jiné právě k udržení ideální váhy, je vydatná snídaně," vysvětluje Iva Málková, psycholožka a zakladatelka společnosti Stop obezitě.

Vydatnou snídaní nutně nemusí být vejce na slanině, ale jde o to, aby bylo jídlo vyvážené - mělo by obsahovat zhruba pětinu denního energetického příjmu.

Správná snídaně by měla obsahovat kromě dostatku tekutin (neslazený čaj, ovocná šťáva, voda) sacharidy například v podobě müsli nebo pečiva, mléčné výrobky jako zdroj vápníku a ovoce jako zdroj vlákniny. Samozřejmě, lze si na chleba dát i šunku, ale jinak platí, že bílkoviny by člověk měl jíst spíše ve druhé části dne.

Silná černá káva, kterou mnozí považují za snídani, nestačí. Pokud není slazená, nedodá tělu žádnou energii, navíc ho dehydruje: tělo přitom v noci vyprodukuje až jeden a půl litru potu, a proto by se měl ranní přísun tekutin stát samozřejmostí.

Kromě jiného i proto, že člověk, kterému v těle voda chybí, se snáze unaví a je nesoustředěnější. To platí i o těch, kdo se ráno obejdou bez jídla. Nesnídající člověk většinou svou chybějící energii dožene větším množstvím jídla v druhé polovině dne - tehdy už ji však nespotřebuje a ukládá se mu v podobě tukových zásob.