Nepečené kuličky a krájené cukroví vám usnadní vánoční přípravy

  9:00
Kdo říká, že pečení cukroví musí být složité, ten se mýlí. Tentokrát nepotřebujete ani žádné zvláštní pomůcky - stačí jeden plech a ostrý nůž.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Krájené cukroví Karamelové řezy

* 3 celá vejce
* 400 g polohrubé mouky
* 200 g krupicového cukru
* 200 ml vody
* 120 ml oleje
* 3 polévkové lžíce kakaa
* 1 prášek do pečiva

Náplň:
* 1 konzerva kondenzovaného mléka Salko
* 250 g másla

1. Den předem si připravíme hlavní surovinu na náplň. Plechovku s kondenzovaným mlékem vložíme do kastrůlku, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, ztlumíme plamen a pod pokličkou 2 hodiny vaříme. Necháme do druhého dne vychladnout.

2. Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva a cukrem a přilijeme mléko, olej, vodu a vejce. Elektrickým šlehačem ušleháme. Hlubší plech vymažeme, vysypeme polohrubou moukou, nalijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C 20 až 25 minut.

3. Vyšleháme karamelizované kondenzované mléko se změklým máslem, potřeme jím vychladlý koláč a nakrájíme ho na stejně velké řezy.

Děrovaný koláč

* 450 g hladké mouky
* 1 prášek do pečiva
* 200 g cukru krupice
* 1 vejce
* 300 ml mléka
* 10 polévkových lžic oleje
* máslo a polohrubou mouku na vymazání

Kakaová poleva:
* 250 g hery
* 250 g cukru krupice
* 3 polévkové lžíce kakaa
* 6 polévkových lžic mléka
* 1 kakaový pudink

Pudinková poleva:
* 1 balíček citronového pudinku
* 500 ml mléka
* 50 g krupicového cukru

1. Mouku smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přilijeme mléko, vejce, olej a vyšleháme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C 25 minut. Do teplého koláče uděláme druhou stranou vařečky díry.

2. Na polevu rozpustíme tuk s cukrem, přidáme mléko a promícháme s pudinkem. Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí - mírně vychladlý jej nalijeme na koláč. Připravíme si druhý pudink dle návodu na obalu a zchladlý ho nalijeme na koláč, rozetřeme a nakrájíme na kostky.

Kakaové řezy s kokosem

* 300 g polohrubé mouky
* 180 g krupicového cukru
* 250 g hery
* 50 g kakaa
* 1 zakysaná smetana
* 3 vejce
* 1 prášek do pečiva

Na ozdobu:
* 100 g strouhaného kokosu
* 100 g másla
* 75 g moučkového cukru

1. Mouku smícháme s kakaem, cukrem a práškem do pečiva a pomalu do směsi zašleháme změklou heru, vejce a přiléváme zakysanou smetanu. Když je těsto dostatečně promíchané, nalijeme jej na hlubší plech vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 25 minut.

2. Mezitím smícháme kokos s cukrem a krátce směs orestujeme na suché pánvi. Upečený korpus necháme vychladnout. Kokos smícháme s máslem a směs rozetřeme na korpus. Před podáváním krájíme na kostky.

Rychlé polevy na lité koláče

BÍLKOVÁ POLEVA
* 450 g moučkového cukru
* 3 bílky
* 5 polévkových lžic horké vody

Prosátý moučkový cukr smícháme s bílky a horkou vodou. Směs třeme vařečkou nebo elektrickým šlehačem tak dlouho, dokud poleva nezhoustne a nezbělá. Aby poleva nevysychala, překryjeme ihned misku potravinovou fólií. Samotná bílková poleva je sněhobílá, ale můžeme ji obarvit také potravinářskými barvami.

KÁVOVÁ POLEVA
* 360 g moučkového cukru
* 8 polévkových lžic silné kávy
* 2 kávové lžičky másla

Moučkový cukr prosejeme do misky. Máslo necháme na mírném ohni rozpustit. Do prosátého cukru za stálého šlehání přiléváme tuk a horkou kávu. Polevu třeme tak dlouho, dokud není hladká a jemná. Kávovou ledovou polevou ihned zdobíme moučníky a necháme ji zaschnout.

Snadné nepečené: 10 druhů bonbonků

Takovou bonboniéru nekoupíte v žádné cukrárně, nic vám ale nebrání, abyste si ji vyrobili doma. Vybrali jsme pro vás recepty na domácí bonbony, které budete mít hotové raz dva.

Kuličky se skořicí

* 60g másla
* 100 g perníku
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 3 polévkové lžíce silné černé kávy
* skořice a moučkový cukr na obalení

Perník najemno semeleme. Přidáme změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr. Směs promícháme a postupně přidáváme kávu. Vypracujeme v hladké těsto a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky, které ihned obalujeme ve skořicovém cukru a skládáme do papírových košíčků. Necháme v lednici ztuhnout.

S višní a griotkou

* 100 g čokolády na vaření
* 50 g ztuženého tuku
* 3 polévkové lžíce griotky
* 50 g strouhaných vlašských ořechů
* 50 g strouhaných lískových ořechů
* višňový alginát na naplnění
* čokoládová rýže na obalení

Čokoládu rozpustíme, smícháme s tukem a přimícháme nastrouhané ořechy. Těsto dobře promícháme, ochutíme griotkou a necháme v lednici ztuhnout. Kuličky višňového alginátu obalíme v těstu a vytvarujeme do bonbonků. Obalíme v čokoládové rýži a necháme v lednici ztuhnout.

Plněné vaječným likérem

* 160 g piškotů
* 160 g moučkového cukru
* 60 g másla
* 2 polévkové lžíce rumu
* 2 polévkové lžíce mléka
* 2 polévkové lžíce kakaa
* vaječný likér na naplnění
* cukr krystal na obalení

Nastrouhané piškoty smícháme s cukrem a kakaem. Přilijeme rum a přidáme změklé máslo. Těsto dobře promícháme a podle potřeby přilijeme mléko. Propracujeme a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky, do kterých uděláme prstem díru a nalijeme do ní vaječný likér. Opatrně zabalíme a obalíme v krystalovém cukru. Kuličky přendáme do papírových košíčků a necháme je v lednici ztuhnout.

Marcipánové s mandlemi

* 150 g marcipánu
* 20 g loupaných mandlí
* 50 g bílé čokolády
* 30 g ztuženého tuku
* mandlové plátky na obalení

Marcipán propracujeme rukou a rozdělíme na 30 dílů. Do středu každého dílku vložíme oloupanou mandli, zabalíme a utvoříme kuličky. Bílou čokoládu rozpustíme, přidáme tuk a rozehřejeme. Kuličky namáčíme v čokoládě a obalíme v plátcích mandlí. Naskládáme na mřížku a necháme čokoládu ztuhnout. Bonbony vkládáme do papírových košíčků.

Bonbony s kakaem

* 1 dl vody
* 100 g krystalového cukru
* 220 g piškotů
* 4 polévkové lžíce citronového sirupu
* 60 g másla
* 1 polévková lžíce kakaa
* 50 g mletých lískových ořechů
* nastrouhaná čokoláda na obalení

Cukr smícháme s vodou a směs svaříme. Do vychladlé směsi přimícháme najemno nastrouhané piškoty, citronový sirup, změklé máslo a kakao promíchané s mletými lískovými ořechy. Dobře promísíme a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky nebo jiné tvary a ihned obalujeme v nastrouhané čokoládě. Přendáme do papírových košíčků a uložíme do lednice na ztuhnutí.

S lískovým ořechem

* 120 g másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 polévková lžíce kakaa
* 2 polévkové lžíce rumu
* 120 g strouhaných lískových ořechů
* lískové ořechy na naplnění
* strouhané lískové oříšky na obalení

Oba cukry smícháme s kakaem a nastrouhanými ořechy, máslem, rumem a propracujeme. Necháme v lednici odpočinout. Tvarujeme kuličky, do středu vtlačíme lískový oříšek a obalujeme ve strouhaných oříšcích.

S kokosem a sektem

* 240 g moučkového cukru
* 100 g strouhaného kokosu
* 80 g másla
* 2 polévkové lžíce sektu
* moučkový cukr na obalení

Moučkový cukr smícháme s kokosem a změklým našlehaným máslem. Dobře promícháme a přilijeme sekt. Necháme v lednici hodinu odležet. Z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v moučkovém cukru a skládáme do papírových košíčků.

Bonbony s mátou

* 80 g másla
* 30 g moučkového cukru
* 1 kávová lžička vanilkového cukru
* 3 polévkové lžíce mátového likéru
* 4 kostičky mléčné čokolády
* kakao na obalení

Změklé máslo smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přilijeme mátový likér a nastrouhanou čokoládu. Směs dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky a obalíme v kakau. Bonbony skládáme do košíčků a necháme v lednici ztuhnout.

Se sušenými švestkami

* 100 g másla
* 35 g moučkového cukru
* 7 sušených švestek
* 40 g piškotů
* 1 kávová lžička rumu
* 1 polévková lžíce švestkových povidel
* nasekané lískové ořechy na obalení

Máslo lehce vyšleháme a přidáme moučkový cukr a nastrouhané piškoty. Přimícháme rum, povidla a najemno nakrájené švestky. Vše promícháme a necháme v lednici odležet. Z těsta tvoříme kuličky a obalíme v nasekaných lískových ořeších a přendáme do papírových košíčků a necháme ztuhnout v chladu.

Kávovo-ořechové bonbonky

* 1 dl silné černé kávy
* 150 g cukru krystal
* 150 g mletých lískových ořechů
* piškoty na zahuštění
* kakao a moučkový cukr na obalení

Lískové ořechy najemno semeleme, přidáme cukr a postupně přidáváme kávu. Hmotu dobře promícháme, pokud bude příliš řídká přidáme strouhané piškoty. Necháme v lednici hodinu odležet. Z těsta tvoříme kuličky nebo jiné tvary a obalujeme v kakau, které jsme promíchali s trochou moučkového cukru. Bonbony přendáme do papírových košíčků.

Autoři:
  • Nejčtenější

Jak poznat černý kašel

9. listopadu 2013,  aktualizováno  15.3 11:04

Záchvaty kokrhavého, zajíkavého kašle, které mohou trvat až půl roku. Mnohdy je nemoc spojena se...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

13. března 2024  21:50

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Zdeňka: Chci se stát otcem, moje žena je proti. Kamarádka nabízí řešení

18. března 2024

Vždycky když slyším o tom, jak si ženy stěžují na muže, kteří nechtějí mít děti, tak se musím...

Zhubla 35 kilogramů. Připadám si teď mladší a plná energie, říká Petra

12. března 2024

Petra vyzkoušela spoustu diet. Dokonce docházela i za výživovým poradcem, ale zhubla jen částečně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Orgasmus zažijete i při sportu a další zajímavosti ze světa ženského vyvrcholení

14. března 2024

V sexuálním životě sice orgasmus nemusí hrát hlavní roli, ovšem jestli něco vede ke šťastnému...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Žena měla dost domalovávání obočí, tak si ho nechala transplantovat

19. března 2024  8:16

Devětadvacetiletá Siham Cyrine utratila v přepočtu téměř sto dvacet tisíc korun za transplantaci...

Muffiny z velikonoční nádivky

Muffiny z velikonoční nádivky

Střední

60 min

Upečte letos na Velikonoce místo klasické nádivky tyto slané muffiny.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte recept na jehněčí hřebínky.

Pošírovaná vejce s játry na víně a bramborovou omáčkou

Pošírovaná vejce s játry na víně a bramborovou omáčkou

Lehké

35 min

Snadný a velmi chutný recept na játra v bramborové omáčce.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...