Množství: 50 kousků
- 200 g syrových jáhel
- 100 g rozinek
- sůl
- 750 ml kvalitního jablečného moštu
- 100 g loupaných mandlí
- 250 g strouhaného kokosu + trochu na obalení
- 4 lžíce sušeného ovesného nápoje (nebo sušené syrovátky v BIO kvalitě)
- 10 lžic rýžového nebo javorového sirupu
1. Jáhly několikrát propereme a uvaříme v moštu s rozinkami se špetkou soli.
Výsledná konzistence bude trochu kašovitá, nicméně jáhly si získají navinulou chuť od jablečného moštu.
2. Jáhly necháme vychladnout, vmícháme k nim opražené mandle, kokos, sušený nápoj a postupně přidáváme rýžový sirup. Rukama vytvoříme těsto (když se vám zdát málo sladké, můžete ještě dosladit sirupem).
3. Pokud je těsto moc řídké, přisypeme kokos, který umí vysávat vodu.
4. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Cukroví uložíme do krabice do chladu. Tyto kuličky nejsou ale trvanlivé, jako ostatní cukroví...
Poznámka: Jáhly jsou mnohými lidmi nenáviděné, protože neví, jak je správně upravit, aby zachutnaly...