Kokosové cukroví
Doba přípravy: 30 minut + 30 minut chlazení + 20 minut dokončení
- 300 g kokosu
- 100 g sušeného mléka
- 400 ml slazeného kondenzovaného mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce kokosového likéru
1. V míse promícháme 250 g kokosu se sušeným mlékem. Přilijeme kondenzované mléko a dobře promícháme, polovinu oddělíme, zbytek propracujeme s kakaem.
2. Z tmavé hmoty vytvarujeme kuličky, obalíme je v kokosu a odložíme do chladu.
3. Do světlé hmoty přimícháme kokosový likér a necháme ji 30 minut vychladit. Z vychlazené světlé hmoty uděláme silnější placku, vykrajovátky z ní vyřežeme různé tvary, které obalíme v kokosu.
Tip: Tmavší hmotu provoňte rumem nebo čokoládovým likérem.
Čokoládové myšky
Doba přípravy: 50 minut + 2 hodiny chlazení + 30 minut dokončení
- 150 g piškotů
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 150 g másla
- 300 g hořké čokolády
- 60 g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
- 2 hotové čokoládové polevy
- cukrářské zdobení - bílé kuličky, marcipán na ouška
1. Piškoty nastrouháme nebo rozdrtíme. Přesypeme je do mísy, pokapeme rumem, promícháme s rybízovou marmeládou a změklým máslem.
2. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu, necháme ji trochu zchladnout.
3. K piškotům a máslu přidáme po lžících 3/4 zchladlé čokolády a přimícháme nastrouhané ořechy.
4. Zbylou čokoládou naplníme malý plastový sáček, ustřihneme špičku sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme čokoládové ocásky. Plech s ocásky dáme vychladit. Zbytek čokolády v sáčku necháme na ozdobení oček.
5. Hmotu z piškotů, másla, čokolády a ořechů necháme hodinu odležet v chladu.
6. Z vychlazené hmoty tvarujeme těla myšek, odkládáme je na talíř a dáme znovu vychladit.
7. Čokoládovou polevu rozehřejeme, namáčíme v ní myšky, které ozdobíme ocáskem, bílými kuličkami a oušky vytvořenými z malých stočených koleček marcipánu.
8. Bílé kuličky ozdobíme malou tečkou ze zbylé rozpuštěné čokolády v sáčku.
Tip: Ouška myšek můžete vytvořit z mandlových plátků. Ocásky z nakrájených proužků želatinových pásků nebo pendreku.
Kuličky studentská pečeť
Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 15 minut dokončení
- 100 g piškotů
- 2 lžíce višňového likéru
- 200 g čokolády Studentská pečeť s višněmi
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánky
- 1 lžíce višňové marmelády
- 1 hotová poleva z hořké čokolády
1. Piškoty nameleme nebo rozdrtíme, pokapeme višňovým likérem.
2. Studentskou pečeť nasekáme, necháme rozpustit ve vodní lázni s máslem a čokoládovo-oříškovou pomazánkou.
3. Misku s rozehřátou čokoládou sejmeme z vodní lázně, necháme ji zchladnout a promícháme s višňovou marmeládou a piškoty.
4. Připravenou hmotu dáme na hodinu vychladit.
5. Rozehřejeme polevu, z vychlazené hmoty tvarujeme kuličky, které namáčíme v polevě a na mřížce je necháme zaschnout.
6. Hotové odložíme do chladu.
Tip: Kombinujte čokoládu a likér nebo pálenku podle druhu náplně - brusinky a brusinkový likér, hrušky a hruškovici. Nebo použijte na náplň studentskou pečeť s bílou čokoládou a namáčejte v rozehřáté bílé čokoládě.
Voňavé marcipánové kuličky
Doba přípravy: 40 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení
- 200 g moučkového cukru
- 200 g mletých piškotů
- špetka skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 100 g másla
- 2-3 lžíce bílého rumu
- 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- kakao
- 150 g marcipánu
1. Do mísy prosijeme moučkový cukr, promícháme s piškoty, kořením, přidáme změklé máslo, rum, kondenzované mléko a lžičku kakaa, dobře propracujeme.
2. Hmotu necháme hodinu vychladit.
3. Marcipán prohněteme se lžící kakaa, vyválíme na placku a vykrajujeme z ní kolečka.
4. Z vychlazené hmoty tvarujeme malé kuličky, které zabalíme do koleček z marcipánu, navlhčenými prsty uhladíme a obalíme je v kakau.
5. Hotové kuličky uložíme do chladu.
Tip: Marcipán vyvalujte na pečicím papíře nebo potravinové fólii posypané moučkovým cukrem.
Marcipánovo-pistáciové kopečky v hořké čokoládě
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina chlazení + 40 minut dokončení
- 80 g loupaných nesolených pistácií
- 250 g marcipánu
- 150 g hořké čokolády
- 1 lžíce ztuženého tuku
- 40 g bílé čokolády
1. Pistácie najemno nasekáme a propracujeme s marcipánem.
2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, mírně je přitiskneme na podložku a necháme hodinu chladit.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme hořkou čokoládu se lžící ztuženého tuku.
4. Kopečky postupně namáčíme v rozpuštěné hořké čokoládě a necháme je zaschnout na mřížce.
5. Rozehřejeme bílou čokoládu a zaschlé kopečky ozdobíme lžičkou tenkými proužky bílé čokolády.
Tip: Rozehřejte stejné množství bílé čokolády jako hořké, polovinu kopečků namáčejte v hořké a ozdobte bílou čokoládou, druhou polovinu namáčejte v bílé čokoládě a ozdobte hořkou.
Čokoládové kuličky
Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení + 10 minut dokončení
- 100 ml smetany
- 200 g mléčné čokolády
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rumu
- 2-3 lžíce kakaa
- 100 g strouhaných lískových oříšků
- 3 balíčky vanilkového cukru
1. Smetanu zahřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a dohladka rozmícháme.
2. Promícháme s medem, rumem, kakaem a zapracujeme strouhané oříšky.
3. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.
4. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme je ve vanilkovém cukru.
Tip: Dovnitř kuličky vložte kandovanou třešni. Místo rumu použijte třešňovici.
Mandlové kuličky s rozinkami
Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny chlazení + 20 minut dokončení
- 100 g neloupaných mandlí
- 150 g rozinek + rozinky na ozdobu
- 300 g mléčné čokolády
- 100 ml smetany na šlehání
- kapka mandlového extraktu
1. Mandle a rozinky umeleme v mlýnku.
2. Čokoládu nastrouháme, jednu třetinu oddělíme na obalení.
3. Smetanu přivedeme k varu, vmícháme nastrouhanou čokoládu a vymícháme na hladkou hmotu.
4. Přidáme pomleté mandle a rozinky, mandlový extrakt a dobře promícháme.
5. Hmotu dáme na dvě hodiny vychladit.
6. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v nastrouhané čokoládě a ozdobíme rozinkou.
Tip: Sušší rozinky zalijte vroucí vodou a nechte je odstát, aby se lépe mlely.