Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Není ocet jako ocet aneb tajemství pravého italského balzamika

  1:19aktualizováno  1:19
Ačkoli v české kuchyni je dnes tradiční italský balzamikový ocet jako doma, málokdo ví, že se vyplatí rozlišovat podle jeho stáří. Zatímco běžné balzamikové octy se výborně hodí třeba do salátů, ty nejstarší se v Itálii popíjejí jen tak s ledem.

Tradiční balsamikový ocet není zrovna levná záležitost. Italové jsou za balzamikovou potěchu svých chuťových pohárků ochotni zaplatit v řádech tisícikorun, protože vědí, že za své peníze dostanou skutečnou kvalitu. Výroba pravého balzamikového octa se totiž řídí přísnými pravidly.

Poklad ze sudu

Ten slavný z Modeny se vyrábí pouze z vinného moštu odrůd Trebbiano a Lambrusco a zraje v dřevěných sudech nejméně dvanáct let. Systém dolévání z větších do menších sudů a kombinace různých velikostí a dřeva, ze kterých jsou sudy vyrobeny, zajišťují octu nezaměnitelnou chuť a aroma.

Na výrobu sudů se často používá dřevo dubu a kaštanu, třešeň dodává octu nasládlou chuť, jalovec výraznější vůni. Aroma octa závisí zejména na pořadí druhů a stáří sudů, konečný nádech dodává octu zejména poslední soudek. Tajemství složení a velikosti baterie se předává z generace na generaci. Čím je balzamikový ocet starší, tím hustější má konzistenci a jeho chuť sládne.

Na Moravě slivovice, v Modeně balsamico

Možná znáte moravskou tradici, která velí rodičům novorozence zakopat na zahradě slivovici, kterou dotyční obdrží až ve svatební den, pěkně uleželou a vyzrálou. "Když se narodíte v Modeně, založí vám na počest octovou baterii. Ocet z ní však ochutnáte poprvé na vlastní svatbě, dostanete ho totiž věnem," říká Guiseppe Pedroni.

Majitel a zástupce v pořadí již šesté generace nejznámější rodinné firmy na výrobu balsamica osobně nalil vinný mošt z hroznů odrůdy Trebbiano dovezený z Modeny do první octové baterie v Čechách, která se nachází přímo v obchodě s italskými víny a pochutinami v Praze 5.

Rady pro nákup balsamikového octa

Podle našeho kulinárního poradce, šéfkuchaře školy vaření Chefparade Václava Šulce, bychom si při nákupu balsamica měli všímat jeho stáří, hustoty, ceny a množství. "Čím je balsamica méně a je hustší a dražší, tím je kvalitnější. Osobně doporučuji pro kvalitní balsamico zajít do specializovaných prodejen. Ve většině supermarketů seženete jen nezralé balsamico. To kvalitní má jemnou, sladkou, lehce kořeněnou chuť bez silné kyselosti a chuti octa. V kuchyni s ním zacházejte opatrně - jelikož je koncentrované, přidává se jen po kapkách."


tip: jahody s balsamikovým octem

Pro 4 osoby:Jahody s balsamikovým octem.

* 250 g jahod
* moučkový cukr
* balsamikový ocet Extra Vecchio Claudio

1. Jahody omyjeme, osušíme a pokrájíme na polovinu.
2. Pokapeme balzamikovým octem (dle chuti) a necháme 15 minut odpočívat.
3. Před podáváním posypeme troškou moučkového cukru.


Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.