Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejzajímavější výzkumy o zdraví za rok 2013

aktualizováno 
Každý rok provedou vědci po celém světě mnoho studií a výzkumů. Pojďme se podívat, co za uplynulých dvanáct měsíců odhalili v oblasti zdraví, hubnutí a zdravého životního stylu.
Čokoláda podle vědců pomáhá zhubnout (ilustrační snímek)

Čokoláda podle vědců pomáhá zhubnout (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Rok 2013 byl na různé studie a vědecké výzkumy zabývající se zdravím velmi bohatý, a tak je obtížné vybrat a shrnout ty nejzajímavější. Přečtěte si, které studie rozhodně stojí za zmínku podle renomovaného serveru Health.com.

Tuk pomáhá k hubnutí

Samozřejmě není tuk jako tuk a lednová studie publikovaná v Nutrition Journal se zabývala zkoumáním vlivu avokáda na lidské zdraví. Ukázalo se, že milovníci tohoto ovoce mají oproti těm, kteří avokádo nejedí, nejen vyšší příjem vlákniny, vitamínů E, K, hořčíku a draslíku, ale také váží méně a mají užší pas, aniž by jedli méně.

Další studie, která proběhla v září na univerzitě Loma Linda, ukázala, že i bez omezení příjmu kalorií pomáhá konzumace avokáda snižovat pocit hladu u dospělých s nadváhou a snižovat hladiny inzulínu.

To co jíte, přímo ovlivňuje vaši náladu

Na rčení "jste to, co jíte" asi něco bude. Autoři lednové studie publikované v British Journal of Health Psychology přišli s tím, že lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, jsou klidnější, štastnější a mají více energie. Jiná studie z března ukázala, že nezdravá strava ještě více zhoršuje špatnou náladu.

Domácí lékař

A do třetice autoři zářijové studie z univerzity Eastern Finland zjistili, že zdravá strava sestávající ze zeleniny, ovoce, celozrnných potravin a libových bílkovin může snižovat riziko deprese, zatímco strava bohatá na zpracované maso, sladké nápoje, dezerty a zpracované potraviny riziko deprese zvyšuje.

Omega-3 se můžete předávkovat

Doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny jsou sice momentálně velkým hitem, ale říjnová studie vědců z Oregonské univerzity ukázala, že nadměrné množství omega-3 mastných kyselin může pozměnit funkci imunitního systému, a narušit tak schopnost těla bránit se virovým a bakteriálním infekcím.

Podle vědců hrozí největší riziko z předávkování při konzumaci několika zdrojů omega-3 najednou a jako příklad uvedli konzumaci mořských ryb a užívání potravinových doplňků s rybím olejem.

Zvýšená hladina cukru v krvi je opravdu nebezpečná

Zvýšení hladiny cukru v krvi není radno podceňovat. Únorová studie španělských vědců přišla se závěrem, že chronicky vysoké hladiny krevního cukru ničí buňky, které jsou tak náchylnější k rozvinutí rakoviny.

Jiná studie ze srpna publikovaná v New England Journal of Medicine spojila vyšší hladiny cukru v krvi se zvýšením rizikem demence, a to i u lidí bez cukrovky druhého typu.

Nedostatek spánku přispívá k tloustnutí

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je důležitý nejen pro zdravé fungování celého organismu, ale také k udržení hmotnosti. Vědci z University of Texas Southwestern Medical Center v únorové studii zjistili, že málo spánku vede k přejídání a k tloustnutí, zatímco dostatek spánku snižuje konzumaci sacharidů a tuků, a tím přispívá k hubnutí.

Červnová studie vědců z Chicagské univerzity zase odhalila, že 4,5 hodiny spánku oproti 8,5 hodinám spánku zvyšuje hlad a chuť k jídlu zvláště brzy odpoledne. Skoro to vypadá, že pro hubnutí a udržení váhy může být spánek důležitější než cvičení.

Konzumace masa zvyšuje riziko cukrovky

I když nemáte zájem stát se vegetariánem či veganem, snížení konzumace masa není podle vědců rozhodně na škodu. Červencová studie odborníků z Harvardu zjistila, že v průběhu čtyř let zvýšení konzumace červeného masa o více než polovinu porce denně zvýšilo riziko cukrovky druhého typu o 48 procent a naopak snížení stejného množství masa snížilo riziko o 14 procent.

V listopadu zase francouzští vědci přišli na to, že vyšší příjem kyseliny z živočišných bílkovin značně zvyšuje riziko cukrovky druhého typu. Během čtrnácti let měli lidé s nejvyšším příjmem kyseliny oproti lidem s nejnižším příjem kyseliny o 58 procent vyšší šanci na rozvinutí cukrovky druhého typu.

Čokoláda pomůže zhubnout

Studie španělských vědců publikovaná v časopise Nutrition byla jistě nejvýznamnější studií roku pro všechny milovníky čokolády. Vědci totiž spojili zvýšenou konzumaci čokolády s nižší tělesnou hmotností a menším obvodem pasu.

Tento závěr podpořila i další studie odborníků z Penn State. Tamní vědci vypozorovali, že konzumace kakaa u myší snižuje záněty spojené s obezitou a zároveň snižuje hladinu inzulínu a brání nárůstu hmotnosti.

Hlídejte si příjem soli

Březnová studie publikovaná v magazínu Nature ukázala, že nadměrné množství sodíku ve stravě může mít spojitost s autoimunními nemocemi, jako jsou roztroušená skleróza a cukrovka prvního typu. Snížení příjmu soli tak může pomoci ochránit zdraví a zdaleka se to netýká jen pacientů s vysokým krevním tlakem.

Přibližně 70 procent sodíku pochází ze zpracovaných a balených potravin, proto je vhodnější konzumovat více čerstvých potravin a polotovarům se vyhýbat.

Bio potraviny jsou zdravější

I když se na toto téma uskutečnilo už mnoho protichůdných studií, březnový výzkum vědců ze Southern Methodist University ukázal, že octomilky (sdílejí 75 procent genů, které způsobují nemoci u lidí) krmené bio potravinami, byly celkově zdravější. Žily o 25 procent déle a byly také plodnější.

Podle zprávy French Agency Food Safety obsahují bio potraviny více minerálů, antioxidantů a zdraví prospěšných tuků. Bio potraviny navíc obsahují méně zbytkových pesticidů a podporují udržitelné zemědělství.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Rok 2017 je pro alergiky zatím nejhorší. Může za to stres i oteplování

Kdo trpí pylovými alergiemi, mohl v posledních letech nabýt pocitu, že se jeho stav s každou letní sezonou zhoršuje. Rýma, svědění, pálení očí a další příznaky...  celý článek

Doplňky stravy (ilustrační fotografie)
Farmaceut: Doplňky stravy jsou vhodné jen pro zdravé, nemocným mohou škodit

Z médií se na nás valí reklamy o prospěšnosti doplňků stravy na erekci, křečové žíly i hubnutí. Ale jak to ve skutečnosti je? „Pokud se jedná o kvalitní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Srdeční selhání zabíjí víc lidí než rakovina. Jak ho poznat?

Lidé si ho většinou pletou s infarktem a o jeho příznacích mají zoufale malé povědomí. Srdeční selhání přitom lékaři v Česku každoročně zjistí u 40 tisíc lidí....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.