Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejslavnější dezerty, které zvládnete připravit snadno

  0:45aktualizováno  0:45
I když na první pohled vypadají, jako by jejich příprava vyžadovala "vysokou kulinářskou", podle našich receptů to určitě zvládnete.

Crepes Suzette | foto: Isifa

Chocolate mousse (čokoládová pěna)

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 1-2 hodiny chlazení

* 4 žloutky
* 1 vejce
* 3 vrchovaté lžíce cukru krupice
* 200 g tmavé hořké čokolády + kousek na ozdobu
* 40 ml koňaku nebo sherry
* 200-250 ml smetany na šlehání (33%)

1. Čokoládu nalámeme do misky a do kastrůlku nalijeme vodu, kterou uvedeme k bodu varu. Misku postavíme na kastrol s vroucí vodou a čokoládu rozpustíme za stálého míchání dohladka. Můžeme ji také rozpustit v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 20 vteřin.

2. Nad párou nebo ve vodní lázni šleháme v misce žloutky, vejce a oba cukry do husté pěny. Voda v lázni nesmí vařit, aby se vaječná pěna nesrazila.

3. Smetanu vyšleháme ručně nebo elektrickým šlehačem na tuhou šlehačku. Do vaječné pěny vmícháme rozehřátou čokoládu a koňak nebo sherry a zlehka promícháme. Čokoláda i pěna musí mít stejnou teplotu, aby se dobře spojily.

4. Nakonec do čokoládové pěny přidáme ušlehanou smetanu a lehce promícháme, aby se obě hmoty spojily, ale pěna zůstala nadýchaná. Pěnu rozdělíme do skleněných pohárů nebo misek a dáme na hodinu až dvě vychladit. Před podáváním můžeme pěnu dát ještě na chvíli do mrazničky. Zdobíme hoblinkami čokolády.


Čokoládové mýty a pravdy

* Nejlepší a nejkvalitnější čokoláda se vyrábí z kakaových bobů criollo, pěstovaných v Mexiku a Střední Americe, vyrábí se z nich ale jen 10 % celkové produkce.

* Slovo čokoláda pochází z aztéckého slova "čokolatl".

* Kakaové boby byly pro Maye platidlem, kterým platili daně a žold.

* Kakaové boby mají afrodiziakální účinky. Na čokoládu spoléhali Sigmund Freud i Casanova.

* Evropané si na čokoládě mohli pochutnat až v polovině 16. století. Mohla si ji ale dopřát jen šlechta.

* První tuhá čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847. Mléčná varianta se začala vyrábět až v roce 1875. Do té doby se čokoláda pouze pila jako nápoj.

Crepe Suzette

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut

Na těsto:
* 100 g hladké mouky
* špetka soli
* 250 ml mléka
* 2 velká vejce
* 1 lžíce másla
* trochu oleje

Na omáčku:
* 6 lžic cukru
* 60 g másla
* 300 ml čerstvé pomerančové šťávy
* šťáva z 1 citronu
* kůra z 1/2 pomeranče
* kůra z 1/2 citronu
* 50 ml Grand Marnier
* 3 lžíce brandy
* 150 ml smetany na šlehání
* snítka čerstvé máty
* trochu moučkového cukru na poprášení

1. Mouku se solí, mlékem, vejci a máslem dobře promícháme a prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody. Těstíčko necháme stát asi půl hodiny, aby mouka nabobtnala a těsto trochu zhoustlo. Rozpálenou pánev vytřeme olejem a krouživým pohybem rozlijeme trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Pečeme asi 1 minutu, palačinku uvolníme od krajů, otočíme a dopečeme krátce po druhé straně. Takto postupně upečeme všechny palačinky, skládáme je na sebe a zakryjeme.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozpustíme ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přiléváme pomerančovou a citronovou šťávu, přidáme kůru z citronu a pomeranče a mírným varem vaříme, dokud se omáčka nevyvaří asi na polovinu. Ke konci přilijeme pomerančový likér a odstavíme. Palačinky přeložíme na polovinu a pak na čtvrtinu, vložíme do pánve s omáčkou a krátce prohřejeme. Pak je přelijeme nahřátým brandy nebo koňakem a zapálíme.

3. Podáváme na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené smetanou a lístky máty.

Dort Pavlova

NA 1 DORT NEBO 6 MISEK O PRŮMĚRU 10 CM

Příprava: 15 minut + 1 hod. pečení + 1-2 hod. sušení

* 3 bílky
* 180 g cukru krupice
* 1 lžíce jablečného octa
* 1 lžíce škrobové moučky, nejlépe kukuřičné
* 250-300 ml 33% smetany
* jahody na ozdobu
* několik snítek čerstvé máty nebo meduňky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a plech vyložíme papírem na pečení. V důkladně odmaštěné a čisté míse ušleháme z bílků tuhý sníh a postupně po lžících zašleháme všechen cukr. S poslední dávkou cukru zašleháme i škrobovou moučku rozmíchanou s octem.

2. Sníh vytvarujeme lžící na pečicím papíře, aby vypadal jako košíčky. Snížíme o 10 stupňů teplotu v troubě a pečeme asi hodinu, dokud lehce nezrůžoví. Troubu vypneme, necháme pootevřenou a dort v ní necháme dosušit a vystydnout. Potom sloupneme papír a chladný korpus přendáme na talíř nebo tác.

3. Střed dortu poklademe částí očištěných a překrájených jahod, ozdobíme ušlehanou smetanou a povrch poklademe zbylými jahodami a lístky máty nebo meduňky.

TIP
Ze sněhové hmoty můžete vytvořit na plechu placku ve tvaru dortu. Po vychladnutí ho můžete ozdobit čerstvým ovocem.
 

Créme brulée

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 45-60 min. vaření + chlazení

* 600 ml smetany na vaření nebo 33% smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr Dr. Oetker
* 50 g cukru krupice
* 2 žloutky
* 2 vejce
* 100 g třtinového nebo přírodního cukru

1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. V kastrůlku svaříme smetanu s vanilkovým a krupicovým cukrem a odstavíme z ohně. Do zchladlé směsi rozmícháme žloutky a vejce a rozdělíme do zapékacích formiček. Formičky postavíme do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem a pekáček zalijeme horkou vodou tak, aby voda sahala zhruba do poloviny zapékacích misek.

2. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme ve vodní lázni asi 45-60 minut, dokud krém nezpevní a neztuhne. Misky vyjmeme z vodní lázně, necháme vychladnout a uložíme na 4 hodiny do lednice. Před podáváním posypeme povrch krému třtinovým cukrem a zapečeme pod naplno rozpáleným grilem, dokud cukr nezkaramelizuje a nezezlátne, trvá to zhruba 3-4 minuty.

3. Zkaramelizovaný cukr utvoří na povrchu tvrdou krustičku. Dezert necháme vychladnout a podáváme. Povrch můžeme zalít tekutým zkaramelizovaným cukrem, který okamžitě ztuhne v tvrdou krustu

Sachr dort

NA 1 DORTOVOU FORMU O PRŮMĚRU 22-24 CM

Příprava: 30 minut + 50-60 minut pečení + chlazení

* 150 g čokolády na vaření
* 150 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 200 g cukru krupice
* 7 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* 150 g polohrubé mouky
* trocha tuku a hrubé mouky na formu
* 200 g meruňkové zavařeniny
* 200 g čokoládové polevy
* 200 ml 33% smetany 

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. V misce postavené ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vanilkový cukr a máslo. Odstavíme a vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme všechny žloutky. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do husté čokoládové pěny společně s prosátou moukou.

2. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Povrch uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě asi 50-60 minut. Dort vyjmeme z trouby a necháme zchladnout na mřížce, potom sejmeme formu a korpus překlopíme na pečicí papír.

3. Vychladlý korpus v polovině rozkrojíme na dva stejné díly, spodní část potřeme meruňkovou zavařeninou a přiklopíme horním dílem. Povrch celého korpusu pak tence potřeme zbylou zavařeninou. Čokoládovou polevu rozpustíme podle návodu na obalu a dort na mřížce nebo papíru jí potřeme.

4. Necháme ztuhnout a vychladit v lednici, nejlépe do druhého dne. Podáváme s ušlehanou smetanou.

Autoři:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.