Nejslavnější dezerty, které zvládnete připravit snadno

  0:45
I když na první pohled vypadají, jako by jejich příprava vyžadovala "vysokou kulinářskou", podle našich receptů to určitě zvládnete.

Crepes Suzette | foto: Isifa

Chocolate mousse (čokoládová pěna)

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 1-2 hodiny chlazení

* 4 žloutky
* 1 vejce
* 3 vrchovaté lžíce cukru krupice
* 200 g tmavé hořké čokolády + kousek na ozdobu
* 40 ml koňaku nebo sherry
* 200-250 ml smetany na šlehání (33%)

1. Čokoládu nalámeme do misky a do kastrůlku nalijeme vodu, kterou uvedeme k bodu varu. Misku postavíme na kastrol s vroucí vodou a čokoládu rozpustíme za stálého míchání dohladka. Můžeme ji také rozpustit v mikrovlnné troubě na nejvyšší stupeň po dobu 20 vteřin.

2. Nad párou nebo ve vodní lázni šleháme v misce žloutky, vejce a oba cukry do husté pěny. Voda v lázni nesmí vařit, aby se vaječná pěna nesrazila.

3. Smetanu vyšleháme ručně nebo elektrickým šlehačem na tuhou šlehačku. Do vaječné pěny vmícháme rozehřátou čokoládu a koňak nebo sherry a zlehka promícháme. Čokoláda i pěna musí mít stejnou teplotu, aby se dobře spojily.

4. Nakonec do čokoládové pěny přidáme ušlehanou smetanu a lehce promícháme, aby se obě hmoty spojily, ale pěna zůstala nadýchaná. Pěnu rozdělíme do skleněných pohárů nebo misek a dáme na hodinu až dvě vychladit. Před podáváním můžeme pěnu dát ještě na chvíli do mrazničky. Zdobíme hoblinkami čokolády.


Čokoládové mýty a pravdy

* Nejlepší a nejkvalitnější čokoláda se vyrábí z kakaových bobů criollo, pěstovaných v Mexiku a Střední Americe, vyrábí se z nich ale jen 10 % celkové produkce.

* Slovo čokoláda pochází z aztéckého slova "čokolatl".

* Kakaové boby byly pro Maye platidlem, kterým platili daně a žold.

* Kakaové boby mají afrodiziakální účinky. Na čokoládu spoléhali Sigmund Freud i Casanova.

* Evropané si na čokoládě mohli pochutnat až v polovině 16. století. Mohla si ji ale dopřát jen šlechta.

* První tuhá čokoláda spatřila světlo světa až v roce 1847. Mléčná varianta se začala vyrábět až v roce 1875. Do té doby se čokoláda pouze pila jako nápoj.

Crepe Suzette

PRO 4 OSOBY

Příprava: 40 minut

Na těsto:
* 100 g hladké mouky
* špetka soli
* 250 ml mléka
* 2 velká vejce
* 1 lžíce másla
* trochu oleje

Na omáčku:
* 6 lžic cukru
* 60 g másla
* 300 ml čerstvé pomerančové šťávy
* šťáva z 1 citronu
* kůra z 1/2 pomeranče
* kůra z 1/2 citronu
* 50 ml Grand Marnier
* 3 lžíce brandy
* 150 ml smetany na šlehání
* snítka čerstvé máty
* trochu moučkového cukru na poprášení

1. Mouku se solí, mlékem, vejci a máslem dobře promícháme a prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody. Těstíčko necháme stát asi půl hodiny, aby mouka nabobtnala a těsto trochu zhoustlo. Rozpálenou pánev vytřeme olejem a krouživým pohybem rozlijeme trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Pečeme asi 1 minutu, palačinku uvolníme od krajů, otočíme a dopečeme krátce po druhé straně. Takto postupně upečeme všechny palačinky, skládáme je na sebe a zakryjeme.

2. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a rozpustíme ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přiléváme pomerančovou a citronovou šťávu, přidáme kůru z citronu a pomeranče a mírným varem vaříme, dokud se omáčka nevyvaří asi na polovinu. Ke konci přilijeme pomerančový likér a odstavíme. Palačinky přeložíme na polovinu a pak na čtvrtinu, vložíme do pánve s omáčkou a krátce prohřejeme. Pak je přelijeme nahřátým brandy nebo koňakem a zapálíme.

3. Podáváme na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou, poprášené moučkovým cukrem a ozdobené smetanou a lístky máty.

Dort Pavlova

NA 1 DORT NEBO 6 MISEK O PRŮMĚRU 10 CM

Příprava: 15 minut + 1 hod. pečení + 1-2 hod. sušení

* 3 bílky
* 180 g cukru krupice
* 1 lžíce jablečného octa
* 1 lžíce škrobové moučky, nejlépe kukuřičné
* 250-300 ml 33% smetany
* jahody na ozdobu
* několik snítek čerstvé máty nebo meduňky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 150 stupňů a plech vyložíme papírem na pečení. V důkladně odmaštěné a čisté míse ušleháme z bílků tuhý sníh a postupně po lžících zašleháme všechen cukr. S poslední dávkou cukru zašleháme i škrobovou moučku rozmíchanou s octem.

2. Sníh vytvarujeme lžící na pečicím papíře, aby vypadal jako košíčky. Snížíme o 10 stupňů teplotu v troubě a pečeme asi hodinu, dokud lehce nezrůžoví. Troubu vypneme, necháme pootevřenou a dort v ní necháme dosušit a vystydnout. Potom sloupneme papír a chladný korpus přendáme na talíř nebo tác.

3. Střed dortu poklademe částí očištěných a překrájených jahod, ozdobíme ušlehanou smetanou a povrch poklademe zbylými jahodami a lístky máty nebo meduňky.

TIP
Ze sněhové hmoty můžete vytvořit na plechu placku ve tvaru dortu. Po vychladnutí ho můžete ozdobit čerstvým ovocem.
 

Créme brulée

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 45-60 min. vaření + chlazení

* 600 ml smetany na vaření nebo 33% smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr Dr. Oetker
* 50 g cukru krupice
* 2 žloutky
* 2 vejce
* 100 g třtinového nebo přírodního cukru

1. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. V kastrůlku svaříme smetanu s vanilkovým a krupicovým cukrem a odstavíme z ohně. Do zchladlé směsi rozmícháme žloutky a vejce a rozdělíme do zapékacích formiček. Formičky postavíme do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem a pekáček zalijeme horkou vodou tak, aby voda sahala zhruba do poloviny zapékacích misek.

2. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme ve vodní lázni asi 45-60 minut, dokud krém nezpevní a neztuhne. Misky vyjmeme z vodní lázně, necháme vychladnout a uložíme na 4 hodiny do lednice. Před podáváním posypeme povrch krému třtinovým cukrem a zapečeme pod naplno rozpáleným grilem, dokud cukr nezkaramelizuje a nezezlátne, trvá to zhruba 3-4 minuty.

3. Zkaramelizovaný cukr utvoří na povrchu tvrdou krustičku. Dezert necháme vychladnout a podáváme. Povrch můžeme zalít tekutým zkaramelizovaným cukrem, který okamžitě ztuhne v tvrdou krustu

Sachr dort

NA 1 DORTOVOU FORMU O PRŮMĚRU 22-24 CM

Příprava: 30 minut + 50-60 minut pečení + chlazení

* 150 g čokolády na vaření
* 150 g másla
* 1 vanilkový cukr
* 200 g cukru krupice
* 7 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* 150 g polohrubé mouky
* trocha tuku a hrubé mouky na formu
* 200 g meruňkové zavařeniny
* 200 g čokoládové polevy
* 200 ml 33% smetany 

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. V misce postavené ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vanilkový cukr a máslo. Odstavíme a vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme všechny žloutky. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do husté čokoládové pěny společně s prosátou moukou.

2. Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Povrch uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě asi 50-60 minut. Dort vyjmeme z trouby a necháme zchladnout na mřížce, potom sejmeme formu a korpus překlopíme na pečicí papír.

3. Vychladlý korpus v polovině rozkrojíme na dva stejné díly, spodní část potřeme meruňkovou zavařeninou a přiklopíme horním dílem. Povrch celého korpusu pak tence potřeme zbylou zavařeninou. Čokoládovou polevu rozpustíme podle návodu na obalu a dort na mřížce nebo papíru jí potřeme.

4. Necháme ztuhnout a vychladit v lednici, nejlépe do druhého dne. Podáváme s ušlehanou smetanou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...