Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejoblíbenější kuřecí recepty podruhé, zkuste roládky nebo BBQ křídla

  4:59aktualizováno  4:59
Přinášíme dalších šest receptů na naprosto klasická kuřecí jídla, která potěší opravdu každého.

Pečené kuře na másle. | foto: Isifa

Kuřecí roládky

Kuřecí roládky.

Příprava: 20 minut + pečení 40–45 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší kuřecí prsa
* sůl, pepř
* 200 g lučiny
* čerstvá petrželka, pažitka nebo jiné oblíbené zelené bylinky
* 1 stroužek česneku
* 100 g paprikového salámu
* grilovací koření

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Z dvojitého alobalu si připravíme balíčky na dvě rolády.
2. Omytá kuřecí prsa rozřízneme a otevřeme jako knihu, přes mikrotenový pytlík opatrně naklepeme. Ochutíme solí a pepřem.
3. Lučinu promícháme s nasekanými bylinkami a prolisovaným stroužkem česneku.
4. Dvě rozklepaná prsa položíme vedle sebe a sklepeme dohromady k sobě, aby vytvořila základ na roládu. Maso potřeme polovinou ochuceného sýra, poklademe plátky salámu a svineme. Stejně postupujeme při přípravě druhé rolády.
5. Obě rolády zabalíme do alobalu vysypaného grilovacím kořením a dáme péct na pekáček do vyhřáté trouby.
6. Pečeme asi 30 minut, poté balíčky rozevřeme tak, aby nám nevytekla šťáva, zvýšíme teplotu na 230 stupňů a dopečeme, aby měly roládky křupavou kůrku.

Kuře na paprice

Kuře na paprice.

Příprava: 15 minut + vaření 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí čtvrtky
* sůl
* 80 g másla
* 1 velká cibule
* sladká paprika
* kuřecí vývar (nemusí být)
* 60 g mouky
* 200 ml smetany na vaření

1. Kuřecí čtvrtky přesekneme v kolenním kloubu, omyjeme a osušíme a nasolíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme polovinu másla a necháme na něm dozlatova osmažit cibulku, zaprášíme paprikou, přidáme kousky kuřete, krátce opečeme, podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou podusíme kuře doměkka.
3. Ze zbylého másla a mouky si uděláme světlou jíšku.
4. Hotové měkké kuře vyjmeme, do šťávy vmícháme jíšku a necháme omáčku provařit asi 20 minut.
5. Omáčku dochutíme, promícháme se smetanou, přecedíme a prohřejeme společně s kuřetem.

BBQ křidýlka

BBQ křidýlka.

Příprava: 20 minut + pečení 40–50 minut

Pro 4 osoby

* 20 kuřecích křidýlek
* olej
* 1 citron
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce medu
* 10 lžic kečupu
* špetka mletého zázvoru
* 1 stroužek česneku

Kreolská křidýlka

Na 22 křidýlek: smíchejte 4 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky gurmánské hořčice, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžičku třtinového cukru, sůl, pepř a 3 lžíce citronové šťávy. Křidýlka promíchejte s marinádou a nechte 30 minut odležet při pokojové teplotě. Pečte na vymaštěném plechu masitou částí dolů 15 minut, pak křidýlka obraťte a dopečte je asi 15 minut, podle velikosti křidýlek.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Konce křidýlek bez masa odsekáme, zbylé kousky omyjeme a osušíme. Mašlovačkou je potřeme olejem, osolíme a necháme péct v troubě asi 20 minut.
2. Z omytého citronu nastrouháme 1/4 lžičky kůry, vymačkáme z něj šťávu. Tu promícháme se sójovou omáčkou, medem, kečupem, zázvorem a prolisovaným stroužkem česneku.
3. Po dvaceti minutách pečení potřeme křídýlka omáčkou a pečeme dalších 20–30 minut, na poslední dvě minuty rozehřejeme v troubě gril a krátce je prudce zapečeme.

Na dip
6 lžic broskvové marmelády zahřejte a promíchejte s jednou nasekanou chilli papričkou, 1 lžičkou dijonské hořčice a lžičkou jablečného octa.

Pečené kuře na másle

Pečené kuře na másle.

Příprava: 10 minut + pečení 50–60 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí stehna
* 100 g másla
* 4 stroužky česneku
* 3 snítky rozmarýnu
* 1 citron
* sůl
* 100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

1. Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
2. Máslo rozpustíme, česnek oloupeme a utřeme, lístky rozmarýnu otrháme z větviček.
3. Z omytého a osušeného citronu nastrouháme 1/2 lžičky citronové kůry a vymačkáme z něj šťávu.
4. V rozpuštěném másle rozmícháme česnek, citronovou kůru a lístky rozmarýnu, sůl. Stehna potřeme ochuceným máslem, podlijeme trochou vody a dáme do vyhřáté trouby péct.
5. Po 40–50 minutách pečení přelijeme kuře citronovou šťávou a vývarem a dopečeme ještě deset minut.

Kuře na česneku a slanině

Kuře na česneku a slanině.

Příprava: 15 minut + pečení 1,5 hodiny

Pro 4 osoby

* 2 menší kuřata
* 2 palice česneku
* sůl
* 125 g másla
* sladká paprika
* 200 ml zeleninového vývaru (nemusí být)
* 200 g plátků anglické slanin

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Obě kuřata omyjeme, vypláchneme a osušíme. Ostřihneme konce křídel.
2. Jednu palici česneku příčně přeřízneme, druhou rozebereme na stroužky, které oloupeme. Několik stroužků utřeme se solí, zbylé překrojíme.
3. Máslo rozpustíme a promícháme s paprikou a utřeným česnekem. Ochuceným máslem potřeme kuřata zevnitř i zvnějšku, do dutin vložíme pokrájený česnek.
4. Kuřata položíme na odstřihnutá křídla, podlijeme trochou vývaru nebo vody a dáme přikrytá péct na necelou hodinu.
5. Kuřata odkryjeme, přelijeme zeleninovým vývarem, přidáme překrojenou palici česneku, potřeme zbylým rozpuštěným máslem, poklademe plátky slaniny a dopečeme.

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou

Kuřecí kapsa se špenátem a nivou.

Příprava: 30 minut + smažení 20 minut

Pro 4 osoby

* 800 g nových brambor
* 4 kuřecí prsa
* 100 g rozmraženého listového špenátu
* 1 stroužek česneku 50 g nivy
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* olej
* 1 citron

1. Brambory oškrábeme a dáme vařit. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a opatrně je nařízneme, aby vznikla kapsa a rozevřeme. Maso jemně naklepeme nebo roztlačíme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Špenátové listy pokrájíme, promícháme s prolisovaným stroužkem česneku a rozdrobeným sýrem.
3. Kapsy naplníme směsí špenátu a sýra, spíchneme párátkem nebo okraje sklepeme. Obalíme v hladké mouce, vajíčkách rozšlehaných s trochou soli a ve strouhance.
4. Kapsy smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách, vyjmeme z oleje, necháme okapat na ubrousku nebo papírové utěrce a dáme na deset minut dopéct na pekáčku do rozehřáté trouby.
5. Podáváme s měsíčky citronu a vařenými novými bramborami.

Autoři:




Nejčtenější

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.