Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší zmrzlina: pořádně našlehaná a plná vzduchu

  15:35aktualizováno  15:35
Jak poznat dobrou a špatnou zmrzlinu? Odpovědět na otázku, která zmrzlina je opravdu dobrá a jaká horší, není úplně snadné. Přece jen však existují měřítka, podle kterých lze říct, že tahle se moc nepovedla, tuhle ošidili nebo s ní špatně zacházeli.
Dobrá zmrzlina by neměla obsahovat příliš chemických přísad. Ilustrační foto.

Dobrá zmrzlina by neměla obsahovat příliš chemických přísad. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Šéfcukrář pražského Corinthia Hotel Prague Vladimír Krofta má jasno: musí být nadlehčená, svěží a ­mít výraznou chuť po použitých surovinách.

Mezi dobré zmrzliny by rozhodně nezařadil ty, jejichž chuť, barvu a vůni vytvořil výrobce pomocí chemických aromat a barviv. Existují cukrárny, kde vyrábějí "domácí" zmrzlinu sami z čerstvých surovin. Její kouzlo spočívá v tom, že si rozhodnou, do jaké míry bude "přírodní".

Jak poznat dobrou zmrzlinu

* musí být nadlehčená

* svěží

* mít výraznou chuť po použitých surovinách

Na smetanovou a mléčnou vanilkovou potřebujete žloutky, cukr, mléko nebo smetanu a vanilku. Zmrzlina se vaří, pasterizuje a následně "šokově" zchladí. Na ovocnou je třeba cukr a ovoce, případně ovocný protlak nebo dřeň.

Do zmrzlin se běžně přidávají zahušťovadla, barviva, aromata a další přísady, které vytvářejí její chuť. Čím méně umělých přísad, tím je zmrzlina zdravější a obvykle i chutnější.

Obecně platí, že ty smetanové bývají hustší než ovocné "vodové".
Vladimír Krofta, šéfcukrář pražského Corinthia Hotel Prague, ale jednoznačně považuje za kvalitní našlehanou zmrzlinu.

"Vzduch je nutnou součástí, protože když chybí, není to zmrzlina, ale dřeň. Kvalitní zmrzliny by po roztátí měla zbýt v nádobě zhruba třetina původního objemu," míní. A s úsměvem dodává, že dokonce slyšel bonmot, že zmrzlina je nejdražší vzduch.

Čtěte v páteční MF DNES

Jaká zmrzlina je nejlepší, jak se vyrábí a jaké zásady by měli výrobci dodržovat čtěte v páteční příloze MF DNES Léto.

.


Témata: Cukr, Éčka, Zmrzlina


Nejčtenější

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Sedm příznaků zánětu močových cest, které byste neměli podceňovat

Infekce močových cest je velmi časté onemocnění a podle statistik potká každou ženu nejméně jednou za život. Symptomy se mohou pohybovat od velmi jemných a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.