Doporučujeme

Vánoční perníčky Printen z Cách

Vánoční perníčky Printen z Cách

Nejlepší vánoční perníčky z celé Evropy

  • 5
Nejlepší vánoční perníčky na světě peče samozřejmě vaše maminka nebo babička. Pokud si ale přípravou tohoto cukroví chcete zpestřit letošní advent i vy, nabízíme vám tři tradiční recepty z Čech, Švédska a Německa.

Babiččiny české perníčky

* 14 dkg hladké mouky
* 14 dkg polohrubé mouky
* 21 dkg cukru krystal
* 7 dkg medu
* 2 celá vejce
* 1⁄2 dkg sody (3 špičky kulatého nože)
* 1 lžíce koření: koriandr, anýz, skořice. vanilka, hřebíček (utlouct)

1. Vypracujeme těsto tuhé asi jako na vánočku. Necháme uležet nejméně do druhého dne. Můžeme ho ale nechat odpočívat i déle (v chladu, ale ne v lednici), nejlépe v keramické nádobě.
2. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme perníčky.
3. Plech potřeme včelím voskem nebo vyložíme pečicím papírem a klademe na něj perníčky. Pečeme ve středně teplé troubě.
4. Ke konci pečení potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobíme polevou z bílků a moučkového cukru.
TIP: Do těsta můžete přidat trochu kakaa nebo nutely, perníčky budou tmavší.

Švédské vánoční perníčky

* 1,5 kg hladké mouky
* 1 lžičky prášku do pečiva
* 3 dcl medu
* 4 dcl cukru
* 1 1⁄2 lžičky zázvoru
* 1 1⁄2 lžičky skořice
* 1 lžičky mletého hřebíčku
* 350 g másla nebo margarínu
* 3 dl šlehačky

1. Med s cukrem, kořením a margarínem dobře promícháme, potom po částech přidáme šlehačku.
2. Prášek do pečiva rozpustíme v troše vody a 3⁄4 mouky. Těsto přikryjeme a necháme přes noc odpočinout.
3. Pak přidáme zbytek mouky a celkem tuhé těsto vyválíme dotenka.
4. Vykrajujeme tvary a pečeme při teplotě 175 – 200°C.
TIP: Uvedené koření můžete nahradit balíčkem koření do perníku.

Printen perníčky z Cách

* 500 g hladké mouky
* 400g melasového sirupu
* 75 g rozinek + rum na jejich namočení
* 75 g kandované pomerančové kůry
* 75 g kandované citronové kůry
* 1 polévková lžíce perníkového koření
* 1 polévková lžíce jedlé sody
* melasový sirup a oloupané mandle na ozdobení

Pošlete vánoční recept a vyhrajte

1. Namočíme rozinky do rumu a zahříváme tak dlouho, dokud jej rozinky nenasáknou. Zbytek rumu slijeme.
2. Rozpustíme jedlou sodu v trošce vody a přimícháme citronovou a pomerančovou kůru nakrájenou na drobné kostičky. Promícháme mouku, melasu a perníkové koření, přidáme rozinky namočené v rumu a jedlou sodu s citrónovou a pomerančovou kůrou. Dobře promícháme. Těsto dáme vychladit asi na tři hodiny.
3. Poté těsto rozválíme mezi dvěma kusy potravinové fólie na asi 1 cm silný plát. Rozkrájíme je na obdélníčky 3 x 7 cm. Rozmícháme melasu s trochou vody a kousky jí potřeme, ozdobíme mandlemi a pečeme v elektrické troubě při 190°C asi 15 minut.

tradice perníčků printen Printen, světově proslulé perníčky s pronikavou vůní koření jsou typickým, nejen vánočním, suvenýrem z Cách. Název „Printen“ je odvozený od anglického „to print“ (tisknout). V dávných časech se k výrobě perníčků používaly dřevěné formy, kterými se do pečiva vytlačoval jejich charakteristický tvar. Perníčky bývají posypané mandlemi i ořechy, polévané čokoládou, jsou bílé, žíhané, pečou se po jednotlivých kouscích i velkých plátech. Během cášských vánočních trhů leží na tácku kousky na ochutnání v každém obchodě. TIP: Vydejte se za vůní perníčků na adventní trhy v Cáchách Jedny z nejmalebnějších trhů v Německu se v historickém centru Cách konají od 19. listopadu do 23. prosince. Například z Prahy se tam dostanete pohodlně nejen autem, ale také vlakem, autobusem nebo letadlem. Například nízkonákladová letecká společnost Germanwings létá denně do Kolína nad Rýnem, který je od Cách vzdálen 65 km. Mezi oběma městy funguje rychlé a pohodlné vlakové spojení.

  • Vybrali jsme pro Vás