Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší vánoční perníčky z celé Evropy

  7:38aktualizováno  7:38
Nejlepší vánoční perníčky na světě peče samozřejmě vaše maminka nebo babička. Pokud si ale přípravou tohoto cukroví chcete zpestřit letošní advent i vy, nabízíme vám tři tradiční recepty z Čech, Švédska a Německa.

Vánoční perníčky Printen z Cách

Babiččiny české perníčky

* 14 dkg hladké mouky
* 14 dkg polohrubé mouky
* 21 dkg cukru krystal
* 7 dkg medu
* 2 celá vejce
* 1⁄2 dkg sody (3 špičky kulatého nože)
* 1 lžíce koření: koriandr, anýz, skořice. vanilka, hřebíček (utlouct)

1. Vypracujeme těsto tuhé asi jako na vánočku. Necháme uležet nejméně do druhého dne. Můžeme ho ale nechat odpočívat i déle (v chladu, ale ne v lednici), nejlépe v keramické nádobě.
2. Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme perníčky.
3. Plech potřeme včelím voskem nebo vyložíme pečicím papírem a klademe na něj perníčky. Pečeme ve středně teplé troubě.
4. Ke konci pečení potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobíme polevou z bílků a moučkového cukru.
TIP: Do těsta můžete přidat trochu kakaa nebo nutely, perníčky budou tmavší.

Švédské vánoční perníčky

* 1,5 kg hladké mouky
* 1 lžičky prášku do pečiva
* 3 dcl medu
* 4 dcl cukru
* 1 1⁄2 lžičky zázvoru
* 1 1⁄2 lžičky skořice
* 1 lžičky mletého hřebíčku
* 350 g másla nebo margarínu
* 3 dl šlehačky

1. Med s cukrem, kořením a margarínem dobře promícháme, potom po částech přidáme šlehačku.
2. Prášek do pečiva rozpustíme v troše vody a 3⁄4 mouky. Těsto přikryjeme a necháme přes noc odpočinout.
3. Pak přidáme zbytek mouky a celkem tuhé těsto vyválíme dotenka.
4. Vykrajujeme tvary a pečeme při teplotě 175 – 200°C.
TIP: Uvedené koření můžete nahradit balíčkem koření do perníku.

Printen perníčky z Cách

* 500 g hladké mouky
* 400g melasového sirupu
* 75 g rozinek + rum na jejich namočení
* 75 g kandované pomerančové kůry
* 75 g kandované citronové kůry
* 1 polévková lžíce perníkového koření
* 1 polévková lžíce jedlé sody
* melasový sirup a oloupané mandle na ozdobení

Pošlete vánoční recept a vyhrajte

1. Namočíme rozinky do rumu a zahříváme tak dlouho, dokud jej rozinky nenasáknou. Zbytek rumu slijeme.
2. Rozpustíme jedlou sodu v trošce vody a přimícháme citronovou a pomerančovou kůru nakrájenou na drobné kostičky. Promícháme mouku, melasu a perníkové koření, přidáme rozinky namočené v rumu a jedlou sodu s citrónovou a pomerančovou kůrou. Dobře promícháme. Těsto dáme vychladit asi na tři hodiny.
3. Poté těsto rozválíme mezi dvěma kusy potravinové fólie na asi 1 cm silný plát. Rozkrájíme je na obdélníčky 3 x 7 cm. Rozmícháme melasu s trochou vody a kousky jí potřeme, ozdobíme mandlemi a pečeme v elektrické troubě při 190°C asi 15 minut.

tradice perníčků printen Printen, světově proslulé perníčky s pronikavou vůní koření jsou typickým, nejen vánočním, suvenýrem z Cách. Název „Printen“ je odvozený od anglického „to print“ (tisknout). V dávných časech se k výrobě perníčků používaly dřevěné formy, kterými se do pečiva vytlačoval jejich charakteristický tvar. Perníčky bývají posypané mandlemi i ořechy, polévané čokoládou, jsou bílé, žíhané, pečou se po jednotlivých kouscích i velkých plátech. Během cášských vánočních trhů leží na tácku kousky na ochutnání v každém obchodě. TIP: Vydejte se za vůní perníčků na adventní trhy v Cáchách Jedny z nejmalebnějších trhů v Německu se v historickém centru Cách konají od 19. listopadu do 23. prosince. Například z Prahy se tam dostanete pohodlně nejen autem, ale také vlakem, autobusem nebo letadlem. Například nízkonákladová letecká společnost Germanwings létá denně do Kolína nad Rýnem, který je od Cách vzdálen 65 km. Mezi oběma městy funguje rychlé a pohodlné vlakové spojení.







Nejčtenější

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další z rubriky

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Bylinkové kuřecí řízečky s rajčatovým salátem
Bylinkové řízky, plněný bagel, jablečné šátečky. Na výletě vyhládne

Pokud se chystáte na výlet do přírody, spojte ho s piknikem. Nebudete závislí na tom, jestli cestou potkáte použitelnou restauraci, a navíc si skvěle...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!
Podle čeho vybírat produkty pro stárnoucí pleť? Nenechte se lapit mýty!

Z různých magazínů, online blogů či videí na YouTube se na nás hrne spousta tvrzení o kosmetických produktech. Naneštěstí je mnoho z nich dosti neodborných. Jak... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.