Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší školní svačiny

  9:30aktualizováno  9:30
Kvalitní svačina do školy by se měla skládat z pečiva, šunky, sýra, jogurtu nebo zeleniny a ovoce. Máme pro vás ale i další tipy na výživnou, a přitom zdravou svačinku.

Domácí tyčinky | foto: Profimedia.cz

Ovocný salátOvocný salát

Příprava: 10 minut

* 3 jahody
* 2 meruňky
* 4 kuličky vína
* 1/2 kiwi
* 1 plátek ananasu
* 1/2 jablka
* 1/4 pomeranče

1. Všechno ovoce omyjeme, osušíme a podle uvážení oloupeme. Nakrájíme na přibližně stejně velké dílky.

2. Smícháme a dáme do krabičky. Pokud ovoce zakápneme trochou citronové šťávy, můžeme si salát připravit už večer a uskladnit jej v lednici.

Jogurt s vločkamiJogurt s vločkami

Příprava: 10 minut

* 1 bílý jogurt, nejlépe bio
* 2 lžičky ovesných vloček
* 1 lžička medu

1. Bílý jogurt zakápneme lžičkou kvalitního medu a posypeme ovesnými vločkami.

2. Pro zpestření můžeme nahradit ovesné vločky třeba žitnými či pohankovými. Vločky můžeme i nasucho opražit, med vyměnit za lžičku dobré marmelády.

Kapsa s kuřetemKapsa s kuřetem

Příprava: 15 minut

* 1 pita chléb
* kousek pečeného či grilovaného kuřete
* 1/4 salátové okurky
* 1/4 bílé papriky
* 2 lžíce bílého jogurtu
* petržel na ozdobu

1. Zeleninu omyjeme a osušíme. Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na malé kousky. Zbytek kuřete rovněž pokrájíme na malá sousta.

2. V misce promícháme maso a zeleninu s jogurtem, dochutíme solí a směsí plníme rozpůlené pita placky. Zdobíme petrželí.

Obložené chlebyObložené chleby

Příprava: 15 minut

* 3 malé plátky chleba
* 2 plátky tvrdého sýra (eidam, gouda)
* 2 plátky dětského salámu či kvalitní šunky
* 1 lžíce lučiny
* margarín či máslo
* pažitka

1. Pro větší pestrost přichystáme tři různé obložené chleby. Jeden namažeme máslem či margarínem a položíme na něj v několika vrstvách sýr, druhý stejně obložíme dětským salámem či šunkou.

2. Smícháním lučiny a pažitky připravíme pomazánku, kterou namažeme na třetí chléb.

Domácí tyčinkyDomácí tyčinky

Příprava: 10 minut + 15 minut pečení

* 120 g másla
* 100 g třtinového cukru
* 140 g ovesných vloček
* 100 g nahrubo sekaných lískových ořechů
* 3 lžíce sušených jahod (či jiného ovoce)

1. Na mírném plameni rozpustíme máslo, přisypeme cukr a mícháme až do jeho rozpuštění. Poté stáhneme z ohně a karamelovou hmotu smícháme se zbytkem surovin.

2. Vzniklou směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Vychladlé krájíme na tyčinky.

Autor:






Nejčtenější

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.