Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší školní svačiny

  9:30aktualizováno  9:30
Kvalitní svačina do školy by se měla skládat z pečiva, šunky, sýra, jogurtu nebo zeleniny a ovoce. Máme pro vás ale i další tipy na výživnou, a přitom zdravou svačinku.

Domácí tyčinky | foto: Profimedia.cz

Ovocný salátOvocný salát

Příprava: 10 minut

* 3 jahody
* 2 meruňky
* 4 kuličky vína
* 1/2 kiwi
* 1 plátek ananasu
* 1/2 jablka
* 1/4 pomeranče

1. Všechno ovoce omyjeme, osušíme a podle uvážení oloupeme. Nakrájíme na přibližně stejně velké dílky.

2. Smícháme a dáme do krabičky. Pokud ovoce zakápneme trochou citronové šťávy, můžeme si salát připravit už večer a uskladnit jej v lednici.

Jogurt s vločkamiJogurt s vločkami

Příprava: 10 minut

* 1 bílý jogurt, nejlépe bio
* 2 lžičky ovesných vloček
* 1 lžička medu

1. Bílý jogurt zakápneme lžičkou kvalitního medu a posypeme ovesnými vločkami.

2. Pro zpestření můžeme nahradit ovesné vločky třeba žitnými či pohankovými. Vločky můžeme i nasucho opražit, med vyměnit za lžičku dobré marmelády.

Kapsa s kuřetemKapsa s kuřetem

Příprava: 15 minut

* 1 pita chléb
* kousek pečeného či grilovaného kuřete
* 1/4 salátové okurky
* 1/4 bílé papriky
* 2 lžíce bílého jogurtu
* petržel na ozdobu

1. Zeleninu omyjeme a osušíme. Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na malé kousky. Zbytek kuřete rovněž pokrájíme na malá sousta.

2. V misce promícháme maso a zeleninu s jogurtem, dochutíme solí a směsí plníme rozpůlené pita placky. Zdobíme petrželí.

Obložené chlebyObložené chleby

Příprava: 15 minut

* 3 malé plátky chleba
* 2 plátky tvrdého sýra (eidam, gouda)
* 2 plátky dětského salámu či kvalitní šunky
* 1 lžíce lučiny
* margarín či máslo
* pažitka

1. Pro větší pestrost přichystáme tři různé obložené chleby. Jeden namažeme máslem či margarínem a položíme na něj v několika vrstvách sýr, druhý stejně obložíme dětským salámem či šunkou.

2. Smícháním lučiny a pažitky připravíme pomazánku, kterou namažeme na třetí chléb.

Domácí tyčinkyDomácí tyčinky

Příprava: 10 minut + 15 minut pečení

* 120 g másla
* 100 g třtinového cukru
* 140 g ovesných vloček
* 100 g nahrubo sekaných lískových ořechů
* 3 lžíce sušených jahod (či jiného ovoce)

1. Na mírném plameni rozpustíme máslo, přisypeme cukr a mícháme až do jeho rozpuštění. Poté stáhneme z ohně a karamelovou hmotu smícháme se zbytkem surovin.

2. Vzniklou směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Vychladlé krájíme na tyčinky.

Autor:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.