Čokoládová kolečka
Doba přípravy: 20 minut + 1 den odležení + 8–10 minut pečení
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- 2 lžičky instantní kávy
- 50 g strouhané hořké čokolády
- čokoládový krém
1. Z prosáté mouky, pokrájeného másla, cukrů, žloutků, kávy a čokolády vypracujeme těsto, které vytvarujeme do válečku, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladu na den odležet.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Těsto rozválíme na placku a vykrájíme stejný počet plných koleček a koleček s vykrojeným středem.
4. Ve vyhřáté troubě pečeme zvlášť plná a vykrojená kolečka asi 8–10 minut.
5. Upečená kolečka uložíme do chladu rozležet a pak je mažeme čokoládovým krémem (viz Tip) a poprášíme moučkovým cukrem.
Tip: Čokoládový krém: 100 g hořké čokolády rozpustíme, 80 g másla rozšleháme, přišleháme 100 g čokoládové pomazánky s lískovými oříšky. Do másla s pomazánkou pomalu postupně přišleháme rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme.
Hvězdičky s mátovým krémem
Doba přípravy: 20 minut + 1 hodina + pečení 8–10 minut
- 225 g másla
- 1 velké vejce
- 80 g cukru krupice
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g neloupaných nastrouhaných mandlí
Na krém:
- 250 ml smetany ke šlehání (+ ztužovač)
- 250 g sýra mascarpone
- 130 g cukru moučka
- 2 lžíce mentolového likéru
- kakao
1. Máslo vyšleháme s vejcem a cukrem do pěny. Přimícháme mouku, sůl a nastrouhané mandle.
2. Z těsta uděláme váleček, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme asi hodinu vychladit.
3. Na pomoučněném pečicím papíru rozválíme těsto na tenký plát a vykrájíme z něj hvězdičky.
4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.
5. Vychladlé hvězdičky uložíme do chladu a před podáváním je nazdobíme krémem.
6. Smetanu se ztužovačem vyšleháme do tuha. Mascarpone vyšleháme s cukrem a mentolovým likérem.
7. Šlehačku spojíme s mascarpone. Krémem slepujeme vždy dvě hvězdičky dohromady. Potřeme jím i povrch hvězdiček a poprášíme kakaem.
Tip: Namísto poprášením kakaem rozdrťte v hmoždíři několik mentolových bonbonů a povrch hvězdiček jimi posypte.
Mandlová kolečka
Doba přípravy: 20 minut + 4 hodiny chlazení + 8–10 minut pečení
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 120 g strouhaných mandlí
- citronová poleva
- hrst loupaných mandlí
- kandované třešně
- vanilkový cukr
1. Z prosáté mouky, cukru, másla, žloutku a mandlí zpracujeme těsto, vytvarujeme ho do válečku a dáme v potravinové fólii na čtyři hodiny vychladit.
2. Troubu rozehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mandle podélně nakrájíme, třešně přepůlíme.
3. Z těsta vyváleného na plát vykrájíme kolečka, nožem je přeneseme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8–10 minut.
4. Vychladlá kolečka slepíme citronovým krémem (viz Tip), vršek koleček potřeme citronovou polevou, ozdobíme kousky mandlí a polovinou kandované třešně. Její vršek navlhčíme vodou a posypeme vanilkovým cukrem.
Tip: Citronový krém: 2/3 hrnku cukru krupice rozšleháme s dvěma vejci, přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu, 125 g změklého másla a lžičku škrobu. Vyšlehanou hmotu dáme do kastrůlku a na mírném plameni vaříme za stálého míchání asi 8 minut, dokud nevznikne hladký krém. Ten necháme ztuhnout a pak jím mažeme kolečka.
Čokoládové kostky s ananasem
Doba přípravy: 40 minut + 6 hodin chlazení + 15 minut dokončení
- 180 g rozemletých piškotů
- 4 lžíce rumu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 g čokolády na vaření
- 50 g kandované citronové kůry
- 150 g proslazených plátků ananasu
- 100 g másla
- 100 g cukru moučka
- 4 lžíce strouhaných mandlí
1. Rozemleté piškoty nasypeme do mísy a pokapeme je rumem a citronovou šťávou.
2. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Citronovou kůru najemno nasekáme. Z části ananasových plátků vykrájíme malé hvězdičky na ozdobu, zbytek najemno posekáme.
3. Změklé máslo promícháme s cukrem, přilijeme polovinu čokolády, smícháme s mandlemi, piškoty, citronovou kůrou a nasekaným ananasem.
4. Tužší hmotu naředíme rumem nebo horkou vodou, řidší zahustíme přidáním strouhaných mandlí.
5. Hmotu rozetřeme v silnější vrstvě na pečicí papír, necháme v chladu ztuhnout.
6. Ze ztuhlé hmoty vykrajujeme kostky, které polijeme zbytkem rozehřáté čokolády a ozdobíme hvězdičkami ananasu.
Tip: Vyzkoušejte světlou verzi s bílou čokoládou. Ananas nahraďte kandovanými třešněmi nebo papájou.
Perníkové muffiny
Doba přípravy: 30 minut + 15–20 minut pečení
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 200 ml podmáslí
- 2 velká vejce
- 6 lžic oleje
- 100 g medu
- 50 g kandované pomerančové a citronové kůry
- 50 g sušeného ovoce: papája, meruňky
- 100 g loupaných mandlí
1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
2. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Přimícháme sůl a koření.
3. V jiné misce prošleháme podmáslí, vejce, olej a med.
4. Kandovanou kůru a sušené ovoce pokrájíme na drobno. Mandle nasekáme.
5. Obě směsi spojíme, vmícháme pokrájenou kandovanou citrusovou kůru a sušené ovoce.
6. Těsto lžící rozdělíme do formy na muffiny, posypeme nasekanými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut.
Tip: Marcipánoví tučňáci: z 250 g marcipánu vytvořte 12 vajíček, potřete je rozpuštěnou čokoládou. Zobák udělejte z kousku mandle či kandované citronové kůry, na nohy použijte nakrájené plátky papáji.
Vanilkové rohlíčky
Doba přípravy: 15 minut + 1–2 odležení + 8–10 minut pečení
- 280 g hladké mouky
- 40 g cukru moučka
- 100 g strouhaných lískových ořechů
- 2 žloutky
- 200 g másla
- 1 lžička strouhané citronové kůry
Na obalení:
- 300 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
1. Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový cukr, lískové oříšky, žloutky a pokrájené máslo.
2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme do válečku a zabalené v potravinové fólii odložíme do chladničky na jeden až dva dny.
3. Moučkový cukr na obalení promícháme s vanilkovým cukrem.
4. Troubu rozehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
5. Váleček těsta rozkrájíme na hranolky, ze kterých na vále vytvoříme válečky. Ty nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme z nich rohlíčky.
6. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut a ještě teplé plochým nožem postupně přendáme do mísy s moučkovým cukrem a obalíme je.
Tip: Vůni citronu nahraďte několika kapkami mandlového nebo vanilkového extraktu. Na obalení použijte vanilkový, ne vanilinový cukr! Můžete si ho i vyrobit z cukru a vanilkového lusku.
Kolečka se zázvorem
Doba přípravy: 15 minut + 1 den odležení + 8–10 minut
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 200 g másla
- 80 g cukru moučka
- 2 žloutky
- pomerančová marmeláda se zázvorem
1. Hladkou mouku prosejeme na vál, promícháme se zázvorem, přidáme pokrájené máslo, cukr a žloutky a zpracujeme na vláčné těsto.
2. Těsto vytvarované do válečku zabalíme do potravinové fólie a necháme den odležet v chladu.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Z jednoho vyváleného plátu vykrajujeme kolečka, z druhého kolečka s otvory.
5. Kolečka přesuneme na plech – zvlášť pečeme plná a s otvory.
6. Hotová a vychladlá kolečka uložíme do chladu a pak slepujeme dohromady pomerančovou marmeládou.
Tip: Některé pomerančové marmelády mají hrubší konzistenci. Zahřejte ji, případně trochu nařeďte a rozmixujte.
Mandlové kuličky
Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina chlazení + 20 minut dokončení
- 250 g mletých mandlí
- 100 g sušeného mléka
- 100 g kandované citronové kůry
- 4 plátky sušeného slazeného ananasu
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
- sezamová semínka na obalení
1. Promícháme mandle se sušeným mlékem. Kůru a ananas najemno nasekáme.
2. Do mísy k mandlím přisypeme 1/2 nasekaného ovoce, přilijeme kondenzované mléko a promícháme.
3. Hmotu dáme na hodinu vychladit. Lžící z ní oddělujeme kousky, které tvarujeme do kuliček.
4. Ty obalíme v sezamu, vložíme do papírových košíčků a ozdobíme zbylou kůrou a ananasem.
Tip: Mandlovou hmotou můžete např. naplnit formičky nebo ji nechat ztuhnout v plátu a vykrajovat různé tvary.