Nejlepší recepty na domácí nanuky, po kterých rozhodně nepřiberete

  5:42
Jestli máte u smetanových zmrzlin výčitky kvůli linii, zkuste si zamrazit čerstvé ovoce plné vitaminů.
Jahodové a broskvové nanuky

Jahodové a broskvové nanuky | foto: isifa.com

Jahodové a broskvové nanukyJahodové a broskvové

Příprava: 20 minut + 5 hodin mražení

Na 6-8 nanuků

* 1 velká vyzrálá broskev
* 500 ml broskvového džusu
* 200 g jahod
* 50 ml jahodového nektaru

1. Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky.

2. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.

Náš tip

Na výrobu nanuků můžete použít pouze džus, vybírejte ale kvalitní 100%. Vyzkoušejte černý rybíz nebo hroznové víno. Vícebarevné nanuky vyrobíte postupným přidáváním různých džusů. Každá vrstva musí ale nejdříve ztuhnout, proto mražení zabere víc času.

Ovocné jogurtové nanukyOvocné jogurtové nanuky

Příprava: 70 minut + 5 hodin mražení

Na 4-6 nanuků

* 1 malé mango
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 sáček vanilkového cukru
* 2 kelímky sladkého bílého jogurtu
* 2 lžíce cukru krupice
* 4 lžičky jahodové šťávy

1. Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit.

2. Zbytek jogurtu promícháme s krupicí a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.

3. Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.

Náš tip

Místo manga použijte meruňky, broskve nebo propasírované borůvky. Obyčejný jogurt můžete nahradit hustším řeckým přislazeným medem.

Kiwi nanukyKiwi nanuky

Příprava: 25 minut + 5 hodin mražení

Na 6 nanuků

* 600 g kiwi
* 250 g cukru krupice

1. Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.

2. Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě.

3. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme asi na 5 hodin.

Banánovo-tvarohový nanukBanánovotvarohový nanuk

Příprava: 20 minut + 5 hodin mražení

Na 4-6 nanuků

* 100 ml smetany ke šlehání
* 1 banán
* 500 g tvarohu
* 100 g cukru moučka
* 3 lžíce instantního kakaa

1. Smetanu ušleháme. Banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou na kaši nebo nastrouháme na jemném struhadle.

2. Tvaroh prošleháme s cukrem, postupně do něj zapracujeme banán a šlehačku.

3. Jednu třetinu tvarohové směsi oddělíme a promícháme s kakaem.

4. Do formiček na nanuky postupně lžičkou vrstvíme světlou a tmavou směs, tak aby vznikly proužky nebo mramorování. Mrazíme 5 hodin.

Náš tip

Těsně před podáváním namočte nanuky do čokoládové polevy z hořké čokolády rozehřáté s trochou ztuženého tuku.

Čokoládové trio

Největším favoritem mezi zmrzlinami je rozhodně čokoládová. Dopřejte si pravou domácí.

Zmrzlina s kousky hořké čokoládyZmrzlina s kousky hořké čokolády

Příprava: 70 minut + mražení přes noc

Pro 4 osoby

* 300 ml plnotučného mléka
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 200 g hořké čokolády
* 2 lžíce kakaa
* 3 žloutky
* 300 ml smetany ke šlehání

1. Mléko zahřejeme s 1/2 cukru a vanilkovým cukrem, až se rozpustí. Přidáme kakao a necháme prochladnout.

2. Ušleháme žloutky se zbylým cukrem. Přišleháme 1/2 vychladlého mléka. Druhou zahřejeme, přidáme 1/2 posekané čokolády a rozpustíme ji. Mimo sporák do mléka zašleháme vaječnou směs a na mírném plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Hustý krém necháme vychladnout, občas promícháme.

3. Smetanu ušleháme, vmícháme do krému. Mísu dáme do dřezu se studenou vodou a mícháme, dokud není směs studená. Krém nalijeme do nádoby, přetáhneme fólií, zamrazíme. Každou hodinu ji promícháme, potřetí přidáme zbytek čokolády. Necháme mrazit přes noc.

Zmrzlina z tmavé a bílé čokoládyZmrzlina z tmavé a bílé čokolády

Příprava: 90 minut + mražení přes noc

Pro 4 osoby

Bílá čokoláda:
* 250 ml plnotučného mléka
* 120 g cukru krupice
* 500 ml smetany ke šlehání
* 2 kapky vanilkové tresti
* 200 g bílé čokolády

Čokoládová zmrzlina +poleva:
* 140 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 500 ml zakysané smetany
* 500 ml čokoládového pudinku
* 1 lžíce másla
* 50 ml vody
* 50 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce medu
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce rumu

1. Na zmrzlinu z bílé čokolády použijte postup z předchozího receptu, jen zaměňte hořkou čokoládu za bílou a vynechte kakao.

2. Cukr a vanilkový cukr promíchejte se zakysanou smetanou, přišlehejte pudink. Směs přelijte do misky a dejte na hodinu do mrazáku. Pak ji v robotu ušlehejte. Vraťte do mrazáku a postup po hodině opakujte. Mrazte další 3-4 hodiny.

3. Zahřejte máslo s vodou, smetanu a med, krátce mírně povařte. Přimíchejte nasekanou čokoládu a promíchejte. Přidejte rum.

4. Servírujte porci tmavé a světlé zmrzliny ozdobené trubičkou a čokoládovou polevou.

Klasická čokoládová zmrzlinaKlasická čokoládová zmrzlina

Příprava: 20 minut + hodina chlazení + 4,5 hodiny mražení

Pro 4 osoby

* 250 ml plnotučného mléka
* 120 g cukru krupice
* 200 g čokolády na vaření
* 500 ml smetany ke šlehání
* 2 kapky vanilkové tresti

1. Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.

2. Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.

Náš tip

Čím víc šleháte, tím bude zmrzlina krémovější. Nasekané ořechy, kousky ovoce a rozinky přidávejte až v polovině mražení, aby neklesly dolů.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...