Nejlepší recepty na domácí nanuky, po kterých rozhodně nepřiberete

  5:42
Jestli máte u smetanových zmrzlin výčitky kvůli linii, zkuste si zamrazit čerstvé ovoce plné vitaminů.
Jahodové a broskvové nanuky

Jahodové a broskvové nanuky | foto: isifa.com

Jahodové a broskvové nanukyJahodové a broskvové

Příprava: 20 minut + 5 hodin mražení

Na 6-8 nanuků

* 1 velká vyzrálá broskev
* 500 ml broskvového džusu
* 200 g jahod
* 50 ml jahodového nektaru

1. Omytou broskev rozpůlíme, zbavíme pecky, oloupeme a rozmixujeme. Promícháme s džusem a nalijeme do forem na nanuky.

2. Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, propasírujeme přes cedník, abychom se zbavili jadérek. Směs promícháme s jahodovým nektarem a rozdělíme do forem.

Náš tip

Na výrobu nanuků můžete použít pouze džus, vybírejte ale kvalitní 100%. Vyzkoušejte černý rybíz nebo hroznové víno. Vícebarevné nanuky vyrobíte postupným přidáváním různých džusů. Každá vrstva musí ale nejdříve ztuhnout, proto mražení zabere víc času.

Ovocné jogurtové nanukyOvocné jogurtové nanuky

Příprava: 70 minut + 5 hodin mražení

Na 4-6 nanuků

* 1 malé mango
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 sáček vanilkového cukru
* 2 kelímky sladkého bílého jogurtu
* 2 lžíce cukru krupice
* 4 lžičky jahodové šťávy

1. Mango oloupeme, rozřízneme, odstraníme pecku a dužinu nakrájíme na malé kousky. Rozmixujeme s citronovou šťávou, polovinou vanilkového cukru a lžící jogurtu. Formičky na nanuky směsí naplníme do poloviny a dáme na hodinu zamrazit.

2. Zbytek jogurtu promícháme s krupicí a vanilkovým cukrem, dokud se cukr nerozpustí.

3. Vyjmeme formičky z mrazáku, mangovou vrstvu polijeme jahodovým sirupem a přidáme oslazený jogurt. Mrazíme další 4 hodiny.

Náš tip

Místo manga použijte meruňky, broskve nebo propasírované borůvky. Obyčejný jogurt můžete nahradit hustším řeckým přislazeným medem.

Kiwi nanukyKiwi nanuky

Příprava: 25 minut + 5 hodin mražení

Na 6 nanuků

* 600 g kiwi
* 250 g cukru krupice

1. Kiwi oloupeme, nasekáme na malé kousky a rozmixujeme na jemnou kaši. Tu propasírujeme přes sítko.

2. Cukr promícháme s půl litrem vody, na malém plameni pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, a pak vaříme jednu až dvě minuty při vyšší teplotě.

3. Cukrový sirup promícháme s kiwi a naplníme formy na nanuky. Zamrazíme asi na 5 hodin.

Banánovo-tvarohový nanukBanánovotvarohový nanuk

Příprava: 20 minut + 5 hodin mražení

Na 4-6 nanuků

* 100 ml smetany ke šlehání
* 1 banán
* 500 g tvarohu
* 100 g cukru moučka
* 3 lžíce instantního kakaa

1. Smetanu ušleháme. Banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou na kaši nebo nastrouháme na jemném struhadle.

2. Tvaroh prošleháme s cukrem, postupně do něj zapracujeme banán a šlehačku.

3. Jednu třetinu tvarohové směsi oddělíme a promícháme s kakaem.

4. Do formiček na nanuky postupně lžičkou vrstvíme světlou a tmavou směs, tak aby vznikly proužky nebo mramorování. Mrazíme 5 hodin.

Náš tip

Těsně před podáváním namočte nanuky do čokoládové polevy z hořké čokolády rozehřáté s trochou ztuženého tuku.

Čokoládové trio

Největším favoritem mezi zmrzlinami je rozhodně čokoládová. Dopřejte si pravou domácí.

Zmrzlina s kousky hořké čokoládyZmrzlina s kousky hořké čokolády

Příprava: 70 minut + mražení přes noc

Pro 4 osoby

* 300 ml plnotučného mléka
* 100 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 200 g hořké čokolády
* 2 lžíce kakaa
* 3 žloutky
* 300 ml smetany ke šlehání

1. Mléko zahřejeme s 1/2 cukru a vanilkovým cukrem, až se rozpustí. Přidáme kakao a necháme prochladnout.

2. Ušleháme žloutky se zbylým cukrem. Přišleháme 1/2 vychladlého mléka. Druhou zahřejeme, přidáme 1/2 posekané čokolády a rozpustíme ji. Mimo sporák do mléka zašleháme vaječnou směs a na mírném plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Hustý krém necháme vychladnout, občas promícháme.

3. Smetanu ušleháme, vmícháme do krému. Mísu dáme do dřezu se studenou vodou a mícháme, dokud není směs studená. Krém nalijeme do nádoby, přetáhneme fólií, zamrazíme. Každou hodinu ji promícháme, potřetí přidáme zbytek čokolády. Necháme mrazit přes noc.

Zmrzlina z tmavé a bílé čokoládyZmrzlina z tmavé a bílé čokolády

Příprava: 90 minut + mražení přes noc

Pro 4 osoby

Bílá čokoláda:
* 250 ml plnotučného mléka
* 120 g cukru krupice
* 500 ml smetany ke šlehání
* 2 kapky vanilkové tresti
* 200 g bílé čokolády

Čokoládová zmrzlina +poleva:
* 140 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 500 ml zakysané smetany
* 500 ml čokoládového pudinku
* 1 lžíce másla
* 50 ml vody
* 50 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce medu
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce rumu

1. Na zmrzlinu z bílé čokolády použijte postup z předchozího receptu, jen zaměňte hořkou čokoládu za bílou a vynechte kakao.

2. Cukr a vanilkový cukr promíchejte se zakysanou smetanou, přišlehejte pudink. Směs přelijte do misky a dejte na hodinu do mrazáku. Pak ji v robotu ušlehejte. Vraťte do mrazáku a postup po hodině opakujte. Mrazte další 3-4 hodiny.

3. Zahřejte máslo s vodou, smetanu a med, krátce mírně povařte. Přimíchejte nasekanou čokoládu a promíchejte. Přidejte rum.

4. Servírujte porci tmavé a světlé zmrzliny ozdobené trubičkou a čokoládovou polevou.

Klasická čokoládová zmrzlinaKlasická čokoládová zmrzlina

Příprava: 20 minut + hodina chlazení + 4,5 hodiny mražení

Pro 4 osoby

* 250 ml plnotučného mléka
* 120 g cukru krupice
* 200 g čokolády na vaření
* 500 ml smetany ke šlehání
* 2 kapky vanilkové tresti

1. Přivedeme mléko k varu. Nastrouháme čokoládu a promícháme s cukrem. Do horkého mléka všleháme čokol. směs, dokud se nerozpustí. Vychladíme a přimícháme smetanu a vanilku.

2. Vychladlou směs uložíme na hodinu do chladničky. Poté přelijeme do širší nerez mísy nebo na plech, zakryjeme fólií a dáme na 30 minut do mrazáku. Po půlhodině prošleháme a dáme znovu hodinu mrazit. Stejně postupujeme ještě 3x po hodinovém mrazení.

Náš tip

Čím víc šleháte, tím bude zmrzlina krémovější. Nasekané ořechy, kousky ovoce a rozinky přidávejte až v polovině mražení, aby neklesly dolů.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...