Doporučujeme

Nejlepší koblihy

Nejlepší koblihy | foto: Apetit

Nejlepší koblihy

  • 16
Globálně proslulé sladké pečivo je i naším národním pokladem. Naučte se světové koblihy a váš kuchyňský repertoár vyloženě zbohatne!

NA 20 KOBLIH

Příprava: 20 minut + 1¼ hodiny kynutí + 20-25 minut smažení

* 500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení pracovní plochy
* 40 g krupicového cukru
* 40 g másla
* 4 žloutky
* 30 g droždí
* 3 lžíce rumu
* 250 ml vlažného mléka
* špetka soli
* nastrouhaná kůra z jednoho citronu
* 250 ml oleje na smažení
* asi 200 g zavařeniny na plnění, nejlépe domácí
* moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení

1. V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Kašičku dejte na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout; směs začne pěnit.

2. V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlé droždí, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a s mlékem zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.

3. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny (nedávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu), zbylá kolečka dokrojte. Položte na zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

4. Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký. Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyjímejte drátěnou naběračkou. Nechte na vrstvě ubrousků okapat přebytečný tuk a podávejte pocukrované.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Koblihy domácí
Koblihy domácí
Bavorské vdolečky
Bavorské vdolečky
Vdolky s hruškovými povidly
Vdolky s hruškovými povidly


  • Vybrali jsme pro Vás