Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší jarní recepty z jehněčího

  0:49aktualizováno  0:49
Je nejlepší na jaře. Nepropásněte jednu z posledních příležitostí pochutnat si na něm podle našich receptů.

Grilované jehněčí kotletky | foto: Isifa

Jehněčí dušené kolínko

Příprava: 2 hodiny

* 4 jehněčí kolínka s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 velké cibule
* 6-8 stroužků česneku
* 4 mrkve, nakrájené na kostičky
* 4 řapíky řapíkatého celeru
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 bobkové listy
* 250-300 ml bílého suchého vína
* vývar na podlití, asi 200 ml
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1 lžička pomerančové kůry, bio
* 2 lžíce posekané petrželky
* 1-2 lžičky sušené majoránky

1. Omyté a osušené špalíky kolena osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozpálíme polovinu oleje, vložíme kolena a opečeme je dohněda. Maso pak uchováme stranou.

2. Do výpeku přidáme lžíci oleje, vsypeme cibuli a většinu česneku a osmahneme dorůžova. Přidáme nakrájenou mrkev, pokrájený řapíkatý celer a společně opečeme. Do základu vložíme kolena, okořeníme lístky rozmarýnu, rozdroleným bobkovým listem, podlijeme vínem a vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Během dušení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme, trvá to asi 1-1,5 hodiny.

3. Když je maso měkké, přidáme citronovou a pomerančovou kůru smíchanou s olejem, prolisovaným česnekem a petrželkou, dochutíme majoránkou a solí a dusíme ještě 10 minut. Porce masa podáváme na předehřátém talíři přelité vydušenou šťávou.

Co jste možná nevěděli + kde nakoupit

Vyzkoušejte na vlastní kůži rozdíl mezi obyčejným a bio jehněčím. Nejlepší přehled biofarem přímo ve svém okolí najdete na stránkách www.biospotrebitel.cz
Při úpravě masa je třeba důkladně odstranit všechen tuk a jednotlivé části pečlivě odblanit a zbavit šlach.
Maso se vyznačuje kromě své typické vůně a chuti lehkou stravitelností, vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálních látek. Příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu, a navíc patří k jedněm z méně „kaloricky náročných“ mas. Na 100 g uvádějí tabulky 921 kJ.

Žebírka s bylinkovou omáčkou

Příprava: 15 minut/Opékání 8-10 minut

* 8 jehněčích žebírek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. petrželky
* 1 lž. kaparů
* 1 sardelka
* 1 šalotka
* 1 str. česneku
* 1 lžíce citr. šťávy
* 2 lžíce usekané bazalky
* 2 lžíce bílého vína
* 250 g rukoly k podávání

1. Do mixéru vložíme petrželku, kapary, sardelku, šalotku, česnek, citronovou šťávu, bazalku a víno a rozmixujeme. Promícháme s olivovým olejem, podle chuti přisolíme a necháme rozležet. Všechny suroviny můžeme také velmi jemně usekat nebo utřít v hmoždíři a promíchat s citronovou šťávou, vínem a olejem na omáčku.

2. Jehněčí žebírka omyjeme, osušíme a odblaníme. Maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi z obou stran, celkem asi 8-10 minut.

3. Opečená žebírka potřeme bylinkovou omáčkou a podáváme na předehřátých talířích s omytými a osušenými lístky rukoly.

Náš tip Jehněčí žebírka můžeme předem marinovat ve směsi oleje, pepře a bílého vína.

Burger s ovčím sýrem

Příprava: 15 minut/pečení 15 minut

* 500 g mletého jehněčího
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce sušeného oregana
* 80 g anglické slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g tvrdého ovčího sýra
* olej na potření
* bramborový salát k podávání

1. V míse promícháme mleté maso, jemně usekanou cibuli, drcený česnek, usekané bylinky, jemně pokrájenou slaninu, sůl a pepř a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na čtyři nebo osm stejných dílů.

2. Z masové směsi vytvarujeme koule a do každé doprostřed zabalíme nebo zatlačíme kousek sýra. Připravené burgery lehce zploštíme mezi dlaněmi, potřeme olejem a pečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi po obou stranách, celkem asi 10-15 minut.

3. Podáváme s bramborovým salátem podle našeho tipu nebo pečenými novými bramborami se slupkou.

Náš tip Na salát promíchejte brambory s kousky paprik v oleji, sušenými rajčaty, lístky rukoly, solí, pepřem, olivovým olejem a bílým vinným octem.

Jehněčí se zeleninou v chlebu

Příprava: 30 minut + 4 hodiny marinování

* 400-500 g jehněčí kýty
* 2 lž. olivového oleje
* 2 lž. octa
* 1/4 lžičky kayenského pepře
* 1 lž. zázvoru a rozmarýnu
* 1/2 lž. ml. nového koření
* 2 stroužky česneku
* hrst rozinek
* hrst ořechů
* 1 cibule
* 250 g rajčat
* 4 jarní cibulky
* hrst koriandru

1. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na drobnější kousky nebo proužky. V misce prošleháme olivový olej, červený vinný ocet, koření a drcený česnek na marinádu. Maso vložíme do misky s marinádou, promícháme a necháme minimálně 4 hodiny v chladu odležet.

2. V pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran, zmírníme plamen a opékáme do změknutí, trvá to celkem asi 10 minut. Ke konci přidáme okapané propláchnuté rozinky a vlašské ořechy, společně osmahneme, osolíme a stáhneme z ohně.

3. Chléb prokrojíme a plníme masovou směsí, kterou sypeme kolečky cibule, překrájenými rajčaty, jarní cibulkou a usekanou čerstvou natí a podáváme. Pokud neseženeme placatý bochník, naplníme směsí pita chleba nebo ciabattu.

Náš tip Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem.

Grilované jehněčí kotletky

Příprava: 40 minut + 30 minut marinování

* 8 jehněčích kotletek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. citronové kůry bio
* 4 stroužky česneku
* 1 snítka rozmarýnu
* 4 rajčata
* 100 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2-3 lž. bylin (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián)

1. Kotletky omyjeme, osušíme a odblaníme, popřípadě nařízneme špičkou nože u kosti, aby se lépe propekly. V misce promícháme olivový olej, jemně usekaný česnek, citronovou kůru a snítku rozmarýnu.

2. Maso opepříme, obalíme v marinádě a necháme v chladu alespoň půl hodiny odležet. Změklé máslo vyšleháme s usekanými bylinkami, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie ve tvaru válečku a necháme ztuhnout v lednici. Rajčata nařízneme dokříže, přelijeme vroucí vodou, ochladíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno.

3. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a maso opečeme z obou stran, celkem asi 8-10 minut, a necháme chvíli rozležet. Na pánev vložíme rajčata se zbylou marinádou, krátce opečeme a podle chuti osolíme. Na každou kotletku dáme trochu opečených sekaných rajčat a plátek bylinkového másla. Podáváme na předehřátých talířích.

Náš tip
Podávejte s rajčaty nebo jinou čerstvou zeleninou či salátem a vařenými brambory.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.