Nejlepší jarní recepty z jehněčího

  0:49
Je nejlepší na jaře. Nepropásněte jednu z posledních příležitostí pochutnat si na něm podle našich receptů.
Grilované jehněčí kotletky

Grilované jehněčí kotletky | foto: Isifa

Jehněčí dušené kolínko

Příprava: 2 hodiny

* 4 jehněčí kolínka s kostí
* 2 lžíce hladké mouky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 velké cibule
* 6-8 stroužků česneku
* 4 mrkve, nakrájené na kostičky
* 4 řapíky řapíkatého celeru
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 bobkové listy
* 250-300 ml bílého suchého vína
* vývar na podlití, asi 200 ml
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1 lžička pomerančové kůry, bio
* 2 lžíce posekané petrželky
* 1-2 lžičky sušené majoránky

1. Omyté a osušené špalíky kolena osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozpálíme polovinu oleje, vložíme kolena a opečeme je dohněda. Maso pak uchováme stranou.

2. Do výpeku přidáme lžíci oleje, vsypeme cibuli a většinu česneku a osmahneme dorůžova. Přidáme nakrájenou mrkev, pokrájený řapíkatý celer a společně opečeme. Do základu vložíme kolena, okořeníme lístky rozmarýnu, rozdroleným bobkovým listem, podlijeme vínem a vodou nebo vývarem a dusíme pod poklicí. Během dušení přeléváme šťávou a podle potřeby podléváme, trvá to asi 1-1,5 hodiny.

3. Když je maso měkké, přidáme citronovou a pomerančovou kůru smíchanou s olejem, prolisovaným česnekem a petrželkou, dochutíme majoránkou a solí a dusíme ještě 10 minut. Porce masa podáváme na předehřátém talíři přelité vydušenou šťávou.

Co jste možná nevěděli + kde nakoupit

Vyzkoušejte na vlastní kůži rozdíl mezi obyčejným a bio jehněčím. Nejlepší přehled biofarem přímo ve svém okolí najdete na stránkách www.biospotrebitel.cz
Při úpravě masa je třeba důkladně odstranit všechen tuk a jednotlivé části pečlivě odblanit a zbavit šlach.
Maso se vyznačuje kromě své typické vůně a chuti lehkou stravitelností, vysokým obsahem esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálních látek. Příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu, a navíc patří k jedněm z méně „kaloricky náročných“ mas. Na 100 g uvádějí tabulky 921 kJ.

Žebírka s bylinkovou omáčkou

Příprava: 15 minut/Opékání 8-10 minut

* 8 jehněčích žebírek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. petrželky
* 1 lž. kaparů
* 1 sardelka
* 1 šalotka
* 1 str. česneku
* 1 lžíce citr. šťávy
* 2 lžíce usekané bazalky
* 2 lžíce bílého vína
* 250 g rukoly k podávání

1. Do mixéru vložíme petrželku, kapary, sardelku, šalotku, česnek, citronovou šťávu, bazalku a víno a rozmixujeme. Promícháme s olivovým olejem, podle chuti přisolíme a necháme rozležet. Všechny suroviny můžeme také velmi jemně usekat nebo utřít v hmoždíři a promíchat s citronovou šťávou, vínem a olejem na omáčku.

2. Jehněčí žebírka omyjeme, osušíme a odblaníme. Maso osolíme, opepříme a opečeme na pánvi z obou stran, celkem asi 8-10 minut.

3. Opečená žebírka potřeme bylinkovou omáčkou a podáváme na předehřátých talířích s omytými a osušenými lístky rukoly.

Náš tip Jehněčí žebírka můžeme předem marinovat ve směsi oleje, pepře a bílého vína.

Burger s ovčím sýrem

Příprava: 15 minut/pečení 15 minut

* 500 g mletého jehněčího
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce sušeného oregana
* 80 g anglické slaniny
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g tvrdého ovčího sýra
* olej na potření
* bramborový salát k podávání

1. V míse promícháme mleté maso, jemně usekanou cibuli, drcený česnek, usekané bylinky, jemně pokrájenou slaninu, sůl a pepř a dobře promícháme. Sýr nakrájíme na čtyři nebo osm stejných dílů.

2. Z masové směsi vytvarujeme koule a do každé doprostřed zabalíme nebo zatlačíme kousek sýra. Připravené burgery lehce zploštíme mezi dlaněmi, potřeme olejem a pečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi po obou stranách, celkem asi 10-15 minut.

3. Podáváme s bramborovým salátem podle našeho tipu nebo pečenými novými bramborami se slupkou.

Náš tip Na salát promíchejte brambory s kousky paprik v oleji, sušenými rajčaty, lístky rukoly, solí, pepřem, olivovým olejem a bílým vinným octem.

Jehněčí se zeleninou v chlebu

Příprava: 30 minut + 4 hodiny marinování

* 400-500 g jehněčí kýty
* 2 lž. olivového oleje
* 2 lž. octa
* 1/4 lžičky kayenského pepře
* 1 lž. zázvoru a rozmarýnu
* 1/2 lž. ml. nového koření
* 2 stroužky česneku
* hrst rozinek
* hrst ořechů
* 1 cibule
* 250 g rajčat
* 4 jarní cibulky
* hrst koriandru

1. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na drobnější kousky nebo proužky. V misce prošleháme olivový olej, červený vinný ocet, koření a drcený česnek na marinádu. Maso vložíme do misky s marinádou, promícháme a necháme minimálně 4 hodiny v chladu odležet.

2. V pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran, zmírníme plamen a opékáme do změknutí, trvá to celkem asi 10 minut. Ke konci přidáme okapané propláchnuté rozinky a vlašské ořechy, společně osmahneme, osolíme a stáhneme z ohně.

3. Chléb prokrojíme a plníme masovou směsí, kterou sypeme kolečky cibule, překrájenými rajčaty, jarní cibulkou a usekanou čerstvou natí a podáváme. Pokud neseženeme placatý bochník, naplníme směsí pita chleba nebo ciabattu.

Náš tip Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem.

Grilované jehněčí kotletky

Příprava: 40 minut + 30 minut marinování

* 8 jehněčích kotletek
* 4 lž. olivového oleje
* 1 lž. citronové kůry bio
* 4 stroužky česneku
* 1 snítka rozmarýnu
* 4 rajčata
* 100 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2-3 lž. bylin (oregano, rozmarýn, saturejka, tymián)

1. Kotletky omyjeme, osušíme a odblaníme, popřípadě nařízneme špičkou nože u kosti, aby se lépe propekly. V misce promícháme olivový olej, jemně usekaný česnek, citronovou kůru a snítku rozmarýnu.

2. Maso opepříme, obalíme v marinádě a necháme v chladu alespoň půl hodiny odležet. Změklé máslo vyšleháme s usekanými bylinkami, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie ve tvaru válečku a necháme ztuhnout v lednici. Rajčata nařízneme dokříže, přelijeme vroucí vodou, ochladíme, oloupeme a nakrájíme nadrobno.

3. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a maso opečeme z obou stran, celkem asi 8-10 minut, a necháme chvíli rozležet. Na pánev vložíme rajčata se zbylou marinádou, krátce opečeme a podle chuti osolíme. Na každou kotletku dáme trochu opečených sekaných rajčat a plátek bylinkového másla. Podáváme na předehřátých talířích.

Náš tip
Podávejte s rajčaty nebo jinou čerstvou zeleninou či salátem a vařenými brambory.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...