Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejlepší české chlebíčky: šunkový, hermelínový či rajčatový

  0:18aktualizováno  0:18
Neexistuje větší český silvestrovský hit, než jsou "otevřené sendviče", jak se jim říká ve světě, kde nemají obdoby. Bez nich jako by starý rok ani neskončil.

Obrazová redaktorka ONA DNES vybírá celý rok také fotografie jídla. K chlebíčkům má kladný vztah. | foto: Petra Pikkelová

Každý z nás má v oboru chlebíčků svého favorita, tak jsme vyfotili a popsali ty nejtradičnější. Jejich příprava je jednoduchá, takže recepty uvádíme jen pro formu, většinu z nich připravíte i podle fotky. Naše chlebíčky i receptury pocházejí z cukrárny Apetit v Revoluční ulici v Praze (www.apetitpraha.cz).

Rajčatový chlebíčekRajčatový chlebíček

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 1 kelímek pomazánkového másla
* 13 rajčat
* 1/2 cibule
* 250 ml majonézy
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* nasekaná petržel

Nakrájíme veku na plátky a každý namažeme pomazánkovým máslem. Komu chutná víc klasické, může použít to. Na prkénku nakrájíme na plátky omytá a osušená rajčata a rozvrstvíme je na jednotlivé chlebíčky.

V misce smícháme majonézu s prolisovaným česnekem,směs osolíme, opepříme a naplníme jí zdobicí sáček. Ochucenou majonézou nazdobíme rajčata, vše posypeme cibulí nakrájenou na jemné plátky a navrch na ozdobu dáme petržel.

Šunkový chlebíčekŠunkový chlebíček

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g domácího či kupovaného bramborového salátu
* 150 g šunky
* 3 vejce
* 4 kyselé okurky
* několik proužků sterilizované kapie

Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Veku rozkrájíme a každý chlebíček potřeme vrstvou bramborového salátu. Vajíčka a okurky nakrájíme na tenké plátky.

Šunku nařízneme z jedné strany do půlky, srolujeme a položíme na půlku chlebíčku. Na zbylou část naklademe plátek vejce, plátky kyselé okurky a kousky kapie. Chlebíček můžeme nazdobit majonézou a petrželkou.

Chlebíček s roastbeefemS roastbeefem

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* máslo
* 250 g nakrájeného roastbeefu
* 4 rajčata
* 1/2 cibule
* 2 lžíce majonézy

Máslo necháme odstát, aby povolilo, nakrájíme veku a každý chlebíček namažeme vrstvou másla. Pro pikantnější chuť jde použít dijonská hořčice.

Nakrájený roastbeef rozdělíme na jednotlivé plátky a po jednom je klademe na chlebíček. Rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na měsíčky a po jednom dáme na každý plátek veky. Dozdobíme majonézou ze zdobicího sáčku a tenkým kolečkem cibule.

Tvarohový chlebíček se sušenými rajčatyTvarohový chlebíček se sušenými rajčaty

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 žervé či lučina
* sůl, pepř
* na ozdobení sušená rajčata, čerstvá petržel a listy salátu

Do větší misky dáme měkký tvaroh, žervé či lučinu, vše důkladně promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Se základní pomazánkou můžete experimentovat. Zkuste do ní přidat nasekané vlašské ořechy nebo prolisovaný česnek.

Hotovou pomazánku dejte vychladnout do lednice. Nakrájejte si veku, konečný počet plátků závisí na tloušťce řezu. Pomazánku nandejte do zdobicího sáčku a klikatým pohybem naneste na plátky veky. Nakonec dozdobte sušenými rajčaty, nasekanou petrželkou a kouskem salátu.

Chlebíček s krabí pomazánkouChlebíček s krabí pomazánkou

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 1 balení krabích tyčinek
* 2 lžíce majonézy
* 2 lžíce bílého jogurtu
* sůl, bílý pepř
* na ozdobení červená paprika, salát, plátky citronu

Pokud máme krabí tyčinky mražené, necháme je v horké vodě povolit. Pak tyčinky nakrájíme nadrobno nebo rozmačkáme vidličkou v misce. Přidáme majonézu a jogurt, osolíme, opepříme a můžeme dochutit šťávou z citronu.

Pomazánku můžeme vylepšit, když rozmixujeme 2 vejce natvrdo a 1 cibuli a vše smícháme dohromady. Hotovou krabí pomazánku dáme vychladit do lednice, nakrájíme veku a pomazánkou namažeme jednotlivé plátky. Každý dozdobíme plátkem citronu, proužkem červené papriky a kouskem salátu.

Sýrová trojkombinaceSýrová trojkombinace

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g taveného sýra
* 4 stroužky česneku
* 100 g strouhaného sýra
* 2 lžíce majonézy
* 25 proužků eidamu, uzeného eidamu, hermelínu

Do misky si připravíme tavený a strouhaný sýr a promícháme je. Přidáme majonézu a prolisovaný česnek. Znovu promícháme,můžeme použít i mixér. Podle chuti dosolíme, dopepříme a pomazánku necháme ztuhnout v ledničce. ¨

Veku nakrájíme a jednotlivé plátky pomažeme sýrovo-česnekovou pomazánkou. Navrch chlebíčku střídavě klademe nakrájené proužky uzeného eidamu, eidamu a hermelínu.

Rybí chlebíček s očkemRybí chlebíček s očkem

Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 150 g másla
* 1 sardelová pasta
* plechovka oček
* 100 g tvarohu
* 1 cibule
* kyselé okurky
* rajče na ozdobu

Šlehačem nebo ručně smícháme máslo, tvaroh a sardelovou pastu. Předepsané poměry jsou orientační, můžete je měnit podle vlastní chuti - sardelová pasta je hodně slaná. Nakrájíme veku a na jednotlivé krajíčky nastříkáme vzniklou pěnu zdobicím sáčkem s vroubkovanou hubičkou. Samozřejmě že můžeme chlebíčky klasicky namazat. Dozdobíme kolečky cibulky, rajčetem a na každé uložíme jedno sardelové očko.

Chlebíček GurmetGurmet

Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 250 g pikantního salámu obaleného v pepři
* máslo
* 4 kyselé okurky
* 3 vajíčka natvrdo
* majonéza

Krajíčky veky potřeme tence máslem a obložíme kolečky pikantního salámu obaleného v pepři. Stáčíme je do kornoutků, aby vytvořila hezkou hromádku. Okurky nakrájíme na 0,5 cm silné šikmé plátky, které ještě dvakrát nakrojíme, aby vytvořily vějířek. Na každý chlebíček položíme kolečko vejce, na něj vějířek z okurky, kopeček majonézy a třeba kousek červené kapie.

Hermelínový chlebíčekHermelínový chlebíček

Příprava: 25 minut
Na asi 25 ks

* 1 veka
* 2 hermelíny
* 250 g majonézy
* 1 vejce natvrdo
* 100 g šunkového salámu
* 1/2 cibule
* 2 lžičky hořčice
* 250 g bílého jogurtu

Hermelínovou pomazánku smícháme z jednoho hermelínu, vejce natvrdo, šunkového salámu, cibule (vše nakrájíme nadrobno nebo dáme do mixéru), dvou lžiček plnotučné hořčice, majonézy a bílého jogurtu. Směs osolíme, opepříme a navršíme na krajíčky veky. Dozdobit můžeme plátky hermelínu, rajčetem, trochou majonézy a posypeme sladkou paprikou.

Autor:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.