Každý z nás má v oboru chlebíčků svého favorita, tak jsme vyfotili a popsali ty nejtradičnější. Jejich příprava je jednoduchá, takže recepty uvádíme jen pro formu, většinu z nich připravíte i podle fotky. Naše chlebíčky i receptury pocházejí z cukrárny Apetit v Revoluční ulici v Praze (www.apetitpraha.cz).
Rajčatový chlebíček
Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 1 kelímek pomazánkového másla
* 13 rajčat
* 1/2 cibule
* 250 ml majonézy
* 1 stroužek česneku
* sůl, pepř
* nasekaná petržel
Nakrájíme veku na plátky a každý namažeme pomazánkovým máslem. Komu chutná víc klasické, může použít to. Na prkénku nakrájíme na plátky omytá a osušená rajčata a rozvrstvíme je na jednotlivé chlebíčky.
V misce smícháme majonézu s prolisovaným česnekem,směs osolíme, opepříme a naplníme jí zdobicí sáček. Ochucenou majonézou nazdobíme rajčata, vše posypeme cibulí nakrájenou na jemné plátky a navrch na ozdobu dáme petržel.
Šunkový chlebíček
Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 250 g domácího či kupovaného bramborového salátu
* 150 g šunky
* 3 vejce
* 4 kyselé okurky
* několik proužků sterilizované kapie
Vajíčka uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Veku rozkrájíme a každý chlebíček potřeme vrstvou bramborového salátu. Vajíčka a okurky nakrájíme na tenké plátky.
Šunku nařízneme z jedné strany do půlky, srolujeme a položíme na půlku chlebíčku. Na zbylou část naklademe plátek vejce, plátky kyselé okurky a kousky kapie. Chlebíček můžeme nazdobit majonézou a petrželkou.
S roastbeefem
Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* máslo
* 250 g nakrájeného roastbeefu
* 4 rajčata
* 1/2 cibule
* 2 lžíce majonézy
Máslo necháme odstát, aby povolilo, nakrájíme veku a každý chlebíček namažeme vrstvou másla. Pro pikantnější chuť jde použít dijonská hořčice.
Nakrájený roastbeef rozdělíme na jednotlivé plátky a po jednom je klademe na chlebíček. Rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na měsíčky a po jednom dáme na každý plátek veky. Dozdobíme majonézou ze zdobicího sáčku a tenkým kolečkem cibule.
Tvarohový chlebíček se sušenými rajčaty
Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 žervé či lučina
* sůl, pepř
* na ozdobení sušená rajčata, čerstvá petržel a listy salátu
Do větší misky dáme měkký tvaroh, žervé či lučinu, vše důkladně promícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Se základní pomazánkou můžete experimentovat. Zkuste do ní přidat nasekané vlašské ořechy nebo prolisovaný česnek.
Hotovou pomazánku dejte vychladnout do lednice. Nakrájejte si veku, konečný počet plátků závisí na tloušťce řezu. Pomazánku nandejte do zdobicího sáčku a klikatým pohybem naneste na plátky veky. Nakonec dozdobte sušenými rajčaty, nasekanou petrželkou a kouskem salátu.
Chlebíček s krabí pomazánkou
Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 1 balení krabích tyčinek
* 2 lžíce majonézy
* 2 lžíce bílého jogurtu
* sůl, bílý pepř
* na ozdobení červená paprika, salát, plátky citronu
Pokud máme krabí tyčinky mražené, necháme je v horké vodě povolit. Pak tyčinky nakrájíme nadrobno nebo rozmačkáme vidličkou v misce. Přidáme majonézu a jogurt, osolíme, opepříme a můžeme dochutit šťávou z citronu.
Pomazánku můžeme vylepšit, když rozmixujeme 2 vejce natvrdo a 1 cibuli a vše smícháme dohromady. Hotovou krabí pomazánku dáme vychladit do lednice, nakrájíme veku a pomazánkou namažeme jednotlivé plátky. Každý dozdobíme plátkem citronu, proužkem červené papriky a kouskem salátu.
Sýrová trojkombinace
Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 250 g taveného sýra
* 4 stroužky česneku
* 100 g strouhaného sýra
* 2 lžíce majonézy
* 25 proužků eidamu, uzeného eidamu, hermelínu
Do misky si připravíme tavený a strouhaný sýr a promícháme je. Přidáme majonézu a prolisovaný česnek. Znovu promícháme,můžeme použít i mixér. Podle chuti dosolíme, dopepříme a pomazánku necháme ztuhnout v ledničce. ¨
Veku nakrájíme a jednotlivé plátky pomažeme sýrovo-česnekovou pomazánkou. Navrch chlebíčku střídavě klademe nakrájené proužky uzeného eidamu, eidamu a hermelínu.
Rybí chlebíček s očkem
Příprava: 20 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 150 g másla
* 1 sardelová pasta
* plechovka oček
* 100 g tvarohu
* 1 cibule
* kyselé okurky
* rajče na ozdobu
Šlehačem nebo ručně smícháme máslo, tvaroh a sardelovou pastu. Předepsané poměry jsou orientační, můžete je měnit podle vlastní chuti - sardelová pasta je hodně slaná. Nakrájíme veku a na jednotlivé krajíčky nastříkáme vzniklou pěnu zdobicím sáčkem s vroubkovanou hubičkou. Samozřejmě že můžeme chlebíčky klasicky namazat. Dozdobíme kolečky cibulky, rajčetem a na každé uložíme jedno sardelové očko.
Gurmet
Příprava: 15 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 250 g pikantního salámu obaleného v pepři
* máslo
* 4 kyselé okurky
* 3 vajíčka natvrdo
* majonéza
Krajíčky veky potřeme tence máslem a obložíme kolečky pikantního salámu obaleného v pepři. Stáčíme je do kornoutků, aby vytvořila hezkou hromádku. Okurky nakrájíme na 0,5 cm silné šikmé plátky, které ještě dvakrát nakrojíme, aby vytvořily vějířek. Na každý chlebíček položíme kolečko vejce, na něj vějířek z okurky, kopeček majonézy a třeba kousek červené kapie.
Hermelínový chlebíček
Příprava: 25 minut
Na asi 25 ks
* 1 veka
* 2 hermelíny
* 250 g majonézy
* 1 vejce natvrdo
* 100 g šunkového salámu
* 1/2 cibule
* 2 lžičky hořčice
* 250 g bílého jogurtu
Hermelínovou pomazánku smícháme z jednoho hermelínu, vejce natvrdo, šunkového salámu, cibule (vše nakrájíme nadrobno nebo dáme do mixéru), dvou lžiček plnotučné hořčice, majonézy a bílého jogurtu. Směs osolíme, opepříme a navršíme na krajíčky veky. Dozdobit můžeme plátky hermelínu, rajčetem, trochou majonézy a posypeme sladkou paprikou.