Doporučujeme

Bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami | foto: Apetit

Nejlepší bramboračka s houbami

  • 6
Skvělá polévka, ve které si vychutnáte čerstvé i sušené houby. Každá rodina má svůj recept – tady je ten náš!


NA 4 PORCE

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

* 1,5 kg vykostěné vepřové pečeně nebo krkovice
* 1 lžíce rostlinného oleje
* 1 lžíce mletého zázvoru
* 2 lžičky drceného nebo mletého kmínu
* sůl na dochucení
* po 250 ml světlého piva na marinování a na podlévání
* 1 lžíce sádla
* 3 střední nebo 6 malých cibulí

1. Houby vložte do kastrůlku a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku; trvá to asi čtyři minuty. Pak jíšku postupně zalijte zhruba litrem a půl studené vody. Důkladně promíchejte, přidejte bujon, brambory a zeleninu. Přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.

2. Jakmile jsou brambory a zelenina měkké (je to otázka deseti, maximálně patnácti minut), vyjměte celer, cibuli i celou mrkev. Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepněte vejce. Nechte ještě trošku povařit.

Tajemství bramboračky
* Sušené houby – mají koncentrovanější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte fantastický vývar, který dodá polévce barvu.
* Zelenina – mrkev, celer a petržel nesmí chybět. Můžete přidat jakoukoli zeleninu ze zahrádky. V případě, že použijete mraženou zeleninu, přisypte ji do hrnce v okamžiku, kdy změknou brambory.
* Jíška – musí mít zlatou barvu. Zásadně ji zalévejte studenou vodou, zabráníte vzniku žmolků.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Polévka ChilliPolévka Chilli
            Polévka s drůbežím masemPolévka s drůbežím masem
            Polévka s mandlovými knedlíčkyPolévka s mandlovými knedlíčky

           


  • Vybrali jsme pro Vás