Poctivá bramboračka

Královnou mezi českými polévkami je určitě poctivá bramboračka. Přidat do ní můžete jak čerstvě nasbírané houby, tak ty, které jste si nasušili.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

bez namáčení

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    302 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1263 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    25,0 g

    28 %

    25 %

  • Vláknina

    4,4 g

    15 %

    15 %

  • Bílkoviny

    6,6 g

    10 %

    10 %

  • Tuky

    18,6 g

    29 %

    27 %

  • nasycené

    10,6 g

  • trans-mastné

    0,5 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Houby namočíme do vody a necháme odležet alespoň 45 minut, ideálně přes noc. Brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, zbylou zeleninu na kostky.
  2. V kastrolu rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a zbylou zeleninu kromě brambor a společně restujeme ještě 5 minut. Zasypeme moukou, krátce orestujeme a zalijeme vývarem.
  3. Dochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely. Polévku vaříme 15 minut. Pak vmícháme brambory a vaříme ještě 15 minut. Nakonec přidáme majoránku, vlijeme rozkvedlané vejce a vaříme ještě 1 minutu.
Autor:

Podobné recepty

Jarní polévka s bylinkovým svítkem

Báječný vývar plný zeleniny s nadýchanou palačinkou určitě vyzkoušejte. Nakopne vás.

Irská polévka

Vyzkoušejte zajímavou polévku s masem, jak ji vaří v Irsku.

Rajčatová s cizrnou

Tato polévka vás díky cizrně rychle zasytí.

Kuřecí polévka se zeleninou a cizrnou

Uvařte si teplou polévku, která vás zasytí.

Krakovský červený boršč

Pro ty co mají rádi boršč, máme skvělý recept na jeho přípravu.