Poctivá bramboračka
Královnou mezi českými polévkami je určitě poctivá bramboračka. Přidat do ní můžete jak čerstvě nasbírané houby, tak ty, které jste si nasušili.
Vaření 50 min
bez namáčení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
302 KCal
14 %
13 %
-
Energie
1263 KJ
14 %
13 %
-
Sacharidy
25,0 g
28 %
25 %
-
Vláknina
4,4 g
15 %
15 %
-
Bílkoviny
6,6 g
10 %
10 %
-
Tuky
18,6 g
29 %
27 %
-
nasycené
10,6 g
-
trans-mastné
0,5 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Houby namočíme do vody a necháme odležet alespoň 45 minut, ideálně přes noc. Brambory, mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno, zbylou zeleninu na kostky.
- V kastrolu rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm cibuli. Pak přidáme česnek a zbylou zeleninu kromě brambor a společně restujeme ještě 5 minut. Zasypeme moukou, krátce orestujeme a zalijeme vývarem.
- Dochutíme solí, pepřem, kmínem a přidáme houby i s vodou, ve které se namáčely. Polévku vaříme 15 minut. Pak vmícháme brambory a vaříme ještě 15 minut. Nakonec přidáme majoránku, vlijeme rozkvedlané vejce a vaříme ještě 1 minutu.