Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejkrásnější narozeninové dorty od pěti špičkových cukrářů

  1:20
Ona DNES slaví páté narozeniny. Ale bez dortu by to byly jen poloviční narozeniny. Proto jsme oslovily pět cukrářů a cukrářek, kteří patří k české špičce, aby připravili dort, který nás podle nich nejlépe vystihuje.

Čokoládový dort s malinami. | foto: Lukáš Procházka

Jeden tip jsme měly jasný od začátku - Alenu Doskočilovou, učitelku z jižní Moravy, která před třemi lety vyhrála čtenářskou soutěž o nejhezčí dort. Dalším zdrojem cukrářů (Lukáš Skála a Lukáš Pohl) byl Národní kuchařský tým, jehož účastníci přivážejí ze světa medaile. Pavlína Berzsiová má na svém kontě kuchařku pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků učí.

Chyběl nám ještě reprezentant cukráren. Snad nám v tomto případě prominete pragocentrismus, ale kdo jednou vstoupí do Erhartovy cukrárny kousek pod Letenským náměstím, pochopí, proč padla naše volba právě na ni. Jejich dorty a zákusky jsou vyhlášené široko daleko a navazují na tradici starou více než 70 let.

Višňový dort s bílou glazurou

Višňový dort s bílou glazurou.

Od Aleny Doskočilové

Těsto:
* 8 vajec
* 480 g cukru krupice
* 150 ml horké vody
* 400 g polohrubé mouky
* 30 g čokolády na vaření
* 50 g kakaa

Krém:
* 1 láhev kompotovaných višní bez pecek (720 g)
* 1 vanilkový cukr
* 3 lžíce hladké mouky
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 400 g másla
* 150 g cukru moučky
* 50 ml rumu
* 6 bonbonů višně v čokoládě

Hmota na potahování:
* 200 g bílých bonbonů marshmallows
* 1 lžíce citronové šťávy
* asi 500 g moučkového cukru

(na třípatrový dort je potřeba 2,5 dávky těsta, dvě dávky krému a dvě dávky potahové hmoty)

1. Při přípravě těsta nejdříve prosejeme mouku a kakao do mísy, vmícháme nastrouhanou čokoládu. Žloutky šleháme s cukrem a horkou vodou, až pěna zesvětlá, zhoustne a cukr se rozpustí. Z bílků ušleháme sníh a ten střídavě s promíchanou moukou vmícháváme do pěny. Dobře vymíchané těsto nalijeme do dortové formy. Formu vložíme do studené trouby, nastavíme teplotu 150 °C a pečeme hodinu. Dort necháme téměř vychladnout a pak ho vyklopíme z formy.
2. Při pečení dortu si připravte krém. Višně necháme na sítku okapat, šťávu nalijeme do odměrky a doplníme vodou na půl litru. Větší část šťávy nalijeme do kastrolu, přidáme vanilkový cukr a dáme vařit. Ve zbytku tekutiny rozmícháme mouku a škrob. Když šťáva na plotně vře, za stálého míchání vlijeme zbylou šťávu se škrobem a povaříme dvě minuty na hustou kaši a stáhneme z vařiče. Na povrch kaše přitiskneme fólii, jen tak se nám neudělá škraloup, a necháme ji vychladnout. Poté vyšleháme máslo s cukrem moučkou do pěny a po lžících přidáváme vychladlou kaši. Trochu krému necháme stranou na potření dortu. Višně překrájíme na menší kousky a spolu s rumem a pokrájenými bonbony vmícháme do zbývajícího krému.
3. Marshmallows vysypeme do mísy, přidáme citronovou šťávu, přikápneme trochu vody a vložíme do mikrovlnky, kterou zapneme na plný výkon. Bonbony se asi za minutu roztaví. Na vál prosejeme moučkový cukr, k němu přidáme roztavené bonbony a lžící promícháme. Do vzniklé hmoty rukama zapracujeme tolik cukru, až je hmota tvárná jako plastelína a nelepí se.
4. Vychladlý dort naplníme višňovým krémem a uložíme do chladna. Po zatuhnutí ho potřeme krémem bez višní. Potahovou hmotu rozválíme na plát o síle asi 3 mm. Plát přeneseme na dort, po celé ploše dobře uhladíme a přesahující okraje odkrojíme. Dort zdobíme dle vlastní fantazie.

Čokoládový dort s malinami

Čokoládový dort s malinami.

Od Pavlíny Berzsiové

Kakaový korpus:
* 6 vajec
* 180 g krupicového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* 180 g hladké mouky
* 30 g kakaa
* 30 g jemně nastrouhaných mandlí


Piškotový korpus:
* 6 vajec
* 160 g krupicového cukru
* 1 balíček vanilkového cukru
* 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
* 180 g hladké mouky
* 50 g rozpuštěného másla

Čokoládová náplň:
* 250 ml smetany ke šlehání 33%
* 60 g krupicového cukru
* 50 g kakaa
* 150 g hořké čokolády 64%

Pařížská náplň:
* 500 ml smetany ke šlehání 33%
* 40 g kakaa
* 50 g krupicového cukru

Máslový krém:
* 150 g másla
* 1 balíček vanilkového cukru
* 50 g moučkového cukru
* 1/2 lžičky mandlového aroma

Dohotovení:
* 100 ml malinového likéru
* 100 g malinového džemu
* 200 g malin
* 300 g bílé potahovací hmoty (tažný fondán či marcipán)
* potravinářská barva ve spreji růžová

1. Na kakaový korpus vyšleháme žloutky s vanilkový cukrem do pěny. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty spojíme a vmícháme prosátou mouku s kakaem a mandlovou mouku. Těsto naplníme do dortové formy o průměru 28 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Korpus necháme vychladnout ve formě, pak jej vodorovně rozkrojíme na dva díly.
2. Při přípravě piškotového korpusu vyšleháme žloutky s vanilkovým cukrem a kůrou do pěny. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na sníh. Obě hmoty spojíme a vmícháme prosátou mouku a rozpuštěné máslo. Z hmoty upečeme dva kulaté pláty o průměru 28 cm a jeden plát 42 x 26 cm, a to v předehřáté troubě na 200 °C asi 12 minut. Pláty necháme vychladnout na papíře a pak opatrně odtrhneme.
3. Při pečení si můžeme nachystat čokoládovou náplň. Smetanu svaříme s cukrem a kakaem, odstavíme a přidáme na kousky nalámanou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí, a náplň uložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí ji vyšleháme robotem na hladký krém.
4. Na pařížskou náplň svaříme smetanu s kakaem a cukrem a dáme ji do ledničky vychladit. Pak vyšleháme robotem na pevnou šlehačku. Připravíme i máslový krém: změklé máslo utřeme s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a aroma na hladkou pěnu.
5. Jeden kulatý plát světlého korpusu potřeme třetinou čokoládového krému a slepíme s jedním dílem kakaového korpusu. Ten prokapeme polovinou malinového likéru, rozetřeme na něj malinový džem a na něj pařížskou šlehačku. Na ni rozložíme maliny a ty překryjeme druhým dílem kakaového korpusu. Ten prokapeme zbylým likérem a rozetřeme na něj druhou třetinu čokoládového krému. Poslední vrstva dortu bude z piškotového kulatého plátu. Dort dáme do chladničky ztuhnout. Piškotový obdélníkový plát rozkrájíme na pásy o výšce dortu a obvod dortu pásy obalíme. Pak celý povrch dortu potřeme máslovým krémem, aby se uhladil a potahovací hmota k němu dobře přilnula. Dort uložíme do chladničky. Potahovací hmotu rozválíme na desce posypané moučkovým cukrem na sílu asi 4 mm. Přes ozdobnou silikonovou šablonu vytlačíme dekor a hmotou potáhneme ztuhlý dort. Lehce přestříkáme barvou ve spreji. Povrch ozdobíme dle libosti, například cukrovými perličkami, čokoládovými ozdobami, ovocem.

Bezlepkový dort s čokoládou

Bezlepkový dort s čokoládou.

Od Lukáše Skály

Korpus:
* 400 g bílků
* 400 g žloutků
* 400 g cukru krupice
* 200 g kakaa

Náplň:
* 1 400 ml smetany 33%
* 140 g cukru krupice
* 250 g čokolády 56%
* skořice mletá
* 350 g malin

Ozdoba:
* 600 g máslového krému
* 250 g marcipánu 50:50
* 150 g čokolády mléčné 40%
* plátky zlata

1. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu. Ručně zamícháme žloutky a přidáme prosáté kakao. Vše důkladně promícháme a rozetřeme na pečicí papír. Pečeme při 180 °C přibližně 10 minut.
2. Smetanu s cukrem přivedeme k varu a stáhneme z ohně. V horké smetaně rozpustíme čokoládu, přidáme skořici a necháme v pokojové teplotě zchladnout. Pak dáme ochucenou smetanu do lednice, necháme ji tam do druhého dne.
3. Druhý den smetanu vyšleháme a můžeme začít sesazovat dort. Začneme korpusem, na který rozetřeme šlehačku a do ní vmáčkneme maliny. Postup ještě jednou zopakujeme a ukončíme korpusem. Necháme zatuhnout. Pak pomažeme krémem a potáhneme marcipánem. Ozdoba je na fantazii každého.

Dort s karamelovou šlehanou ganache (a chilli papričkou)

Dort s karamelovou šlehanou ganache.

Od Lukáše Pohla

Korpus madelines:
* 200 g cukru krupice
* 50 ml mléka
* 250 g hladké mouky
* 220 g vajec
* 1/2 kypřicího prášku
* 125 g másla
* citronová kůra z jednoho citronu
* 1/2 vanilkového lusku
* 50 g marcipánu

Karamelová šlehaná ganache:
* 170 g cukru krupice
* 65 g másla
* 1/2 chilli papričky
* 340 g šlehačky 33%
* 2 lžíce medu
* 170 g hořké čokolády 70%
* 300 ml šlehačky 33%

1. Cukr utavíme na karamel dozlatava. Přidáme máslo a zalijeme horkou smetanou s medem a chilli. Vše povaříme, dokud se kousky karamelu nerozpustí, a následně zcedíme. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě a karamelovou směs na tři části nalijeme na čokoládu, zpracujeme pomocí stěrky, dokud se směsi nespojí. Hmota musí být lesklá a elastická, nakonec ji promixujeme ponorným mixérem a uložíme na 12 hodin do lednice. Druhý den přidáme 300 ml šlehačky a vyšleháme v pevný krém.
2. Vejce šleháme na střední rychlost za postupného přidávání krupice, až je hmota hustá. Máslo rozpustíme, přidáme kůru a vanilku. Nakonec přilijeme mléko. Obě hmoty spojíme a přisypáváme prosátou mouku s kypřicím práškem. Vše důkladně ručně promícháme a naplníme dortovou formu. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.
3. Korpus prokrojíme nadvakrát, budeme mít tři pláty. Ganache našleháme a pomocí sáčku naneseme na první plát, poklademe čerstvými malinami a přiklopíme druhým plátem. Takto pokračujeme, dokud nepřiklopíme třetím plátem, pak už pouze zarovnáme na vrchu.
4. Dort uložíme do lednice na minimálně tři hodiny a po vychlazení jej potáhneme rozváleným marcipánem. Následně dekorujeme například bílou čokoládou, kterou rozehřátou nalijeme na pevný podklad potažený potravinářskou fólií, rozetřeme ji, necháme zlehka ztuhnout a nakrájíme na pláty, které tvarujeme dle libosti. Vše dozdobíme malinami.

Čokoládový dort s marcipánem

Čokoládový dort s marcipánem.

Od Petra Volfa

Korpus:
* 160 g hladké mouky
* 160 g cukru krupice
* 5 vajec
* 120 g oleje
* 120 g čokolády na vaření
* 30 g kakaa

Krém:
* 500 g smetany ke šlehání
* 200 g cukru krupice
* 450 g čokolády min. 60%
* 50 g kakaa
* 250 g másla
* 50 g likéru Baileys
* 100 g marcipánu

1. Nahřátá vejce vyšleháme s cukrem. Čokoládu rozpustíme a smícháme s olejem. Vzniklou směs smícháme s vaječnou pěnou a ručně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto vlijeme do ráfku a pečeme 45 minut při teplotě 170 °C.
2. Cukr zkaramelizujeme a zalijeme smetanou. Poté přidáme máslo, prosáté kakao a likér. Směs vymícháme do chladna a přidáme nastrouhaný marcipán.
3. Korpus necháme vychladnout, pokrájíme a jednotlivé pláty promažeme krémem.



Suzuki SX4 1.6 VVT 2007
Suzuki SX4 1.6 VVT 2007

r.v. 2007, naj. 124 096 km, benzín
139 999 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.