Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nejen pro maminky: recepty, kterými hravě doplníte hladinu vápníku

  0:59aktualizováno  0:59
Jste těhotná či jste právě porodila? Právě pro vás jsme připravili recepty, kterými si hravě doplníte hladinu vápníku ve svém těle. Na těchto dobrotách si navíc zaručeně pochutnáte!

Makový nákyp s tvarohem | foto: Stockfood.cz

Makový nákyp s tvarohemMakový nákyp s tvarohem

Pro 6 osob

Příprava: 10 minut + 45 minut pečení

* 300 g mletého máku
* 6 velkých vajec - zvlášť žloutky a bílky
* 250 g cukru moučka
* kůra a šťáva z 1 citronu
* 6 lžic dětské krupičky
* 250 g měkkého tvarohu, baleného
* 1 vanilkový cukr
* 50 g cukru krupice
* 50 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formy
* trochu strouhanky na vysypání formy

1. Zapékací nádobu vymažeme a vysypeme. V míse vyšleháme 4 žloutky s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou z poloviny citronu do pěny.

2. Vedle vyšleháme tvaroh, 2 žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z druhé poloviny citronu, cukr krupici a máslo.

3. Sníh ze dvou bílků vmícháme s dvěma lžícemi krupičky do tvarohové směsi a zbylý sníh zlehka spojíme se žloutky, mákem a zbylou krupičkou. Na dno zapékací nádoby rozetřeme trochu tvarohové směsi, na ni rovnoměrně naneseme třetinu makové hmoty, pak opět tvaroh.
Vrstvení zakončíme mákem.

4. Zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a zvolna pečeme 40-45 minut. Vyjmeme z trouby, necháme asi 10-15 minut odležet a ještě teplý nákyp podáváme.

Doplňte zásoby

V těhotenství se zvyšuje spotřeba vápníku - ten si totiž, stejně jako ostatní živiny, bere z matčina těla vyvíjející se dítě. Pokud chcete předejít zvýšené kazivosti zubů, rozhodně svou denní dávku tohoto prvku nezanedbávejte. Nejvíce ho najdete v mléčných výrobcích (tvrdé sýry), v zelené zelenině (brokolice, čekanka, artyčoky), v luštěninách (cizrna a čočka) a v rybách (sardinkách).

Brokolice s oříšky a jogurtemBrokolice s oříšky a jogurtem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 5 minut vaření

* 600 g brokolice
* 100 g lískových oříšků
* 200 g bílého jogurtu
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení
* 1 lžíce olivového oleje

1. Brokolici omyjeme a rozebereme na růžičky. Vložíme ji do hrnce s vroucí osolenou vodou nebo na pařák a uvaříme ji doměkka. Brokolice musí zůstat křupavá, takzvaně na skus.

2. Slijeme ji a zchladíme v ledu nebo krátce ponoříme do studené vody, aby si zachovala barvu, a necháme okapat.

3. Jogurt promícháme s olejem, solí , pepřem a dochutíme citronovou šťávou. Oříšky překrájíme a nasucho opražíme na pánvi.

4. Růžičky brokolice rozdělíme na talíře, posypeme praženými oříšky a přelijeme zálivkou z jogurtu.

Tip
Salát můžete podávat jak teplý, tak vychlazený. Samotný nebo jako přílohu k masu či rybě.

Čočkový salátČočkový salát

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 20 minut vaření

* 200 g čočky
* 3 barevné papriky
* svazek jarní cibulky
* 1 červená cibule
* svazek bazalky
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička přírodního cukru
* 4 lžíce vinného octa
* sůl a mletý pepř

1. Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu nabobtnat. Potom vyměníme vodu a uvaříme ji doměkka. Uvařenou čočku slijeme, necháme okapat a vychladnout.

2. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a žeber a nakrájíme na kostičky. Cibule očistíme a i s natí pokrájíme najemno. Bazalku omyjeme, osušíme a otrháme listy.

3. Cibuli dáme do mísy, posypeme cukrem, promícháme a necháme chvíli odležet.

4. Přidáme vychladlou čočku, nakrájené papriky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a dochutíme vinným octem. Nakonec vmícháme usekanou bazalku a podáváme.

Tip
Podle své chuti můžete použít bílý vinný ocet, jablečný ocet nebo balzamikový ocet. Salát můžete připravit z červené čočky, která méně nadýmá. Pokud kojíte, vynechte cibuli.

Rybí salát s fazolkamiRybí salát s fazolkami

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut + 10 minut vaření

* 250 g vařených brambor
* 250 g nakládaných kyselých rybích filetů
* 200 g fazolových lusků
* 150 g karotky
* 4 vejce
* 1 cibule
* hrst kopru a petrželky
* 2-4 lžíce vinného octa (bílého)
* 1 lžíce hořčice
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř

1. Vejce vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut. Zchladíme a oloupeme.

2. Fazolky a karotku očistíme a uvaříme v páře nebo v osolené vodě takzvaně na skus. Zchladíme a lusky překrájíme šikmo na polovinu, karotku nakrájíme vroubkovaným nožem na plátky.

3. Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky nebo plátky a vložíme do větší mísy. Přidáme fazolky, karotku, na menší kusy nakrájené ryby, plátky cibule, usekaný kopr a petrželku.

4. Salát přelijeme zálivkou z octa, hořčice, cukru, oleje, soli a pepře, promícháme, podle potřeby dosolíme a necháme chvíli odležet.

5. Před servírováním přidáme na silnější plátky nakrájená vejce a podáváme.

Rada
Do salátu můžete přidat navíc trochu bílého jogurtu nebo zakysané smetany a fazolky a karotku nahradit jinou zeleninou nebo i nakrájeným jablkem.

Mini pizzy s ančovičkamiMini pizzy s ančovičkami

Pro 4 osoby

Příprava: 25 minut + 15 minut pečení

* 1 balení listového těsta nebo těsta na pizzu
* 1 vejce
* 1 konzerva sterilovaných rajčat
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 1/4 lžičky tymiánu
* 250 g ančoviček
* 2 hrsti černých oliv

1. Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a plech vyložíme pečicím papírem.

2. V hlubší pánvi nebo kastrole rozpálíme olej, vsypeme cibulku a usekaný česnek, osmahneme a na mírnějším ohni necháme zesklovatět.

3. Do pánve vlijeme sekaná sterilovaná rajčata, lehce osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a vaříme na mírném ohni bez poklice asi 10-15 minut do zhoustnutí.

4. Na pomoučeném vále rozválíme těsto na plát silný 3-4 mm a vykrájíme kolečka o průměru asi 10-12 cm. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, na střed těsta rozetřeme rajčatovou omáčku, rozdělíme okapané ančovičky a posypeme vypeckovanými olivami.

5. Přendáme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova 15 minut.

Tip
Místo vařené rajčatové omáčky potřete těsto rajčatovým pestem nebo rajčatovým pyré, které posypte česnekem, solí a pepřem. Pizzy můžete navíc obložit plátkem rajčete, sýra apod.

Autoři:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.