Je lepší máslo, nebo margarín? Mnoho lidí podle odborníků nemá v tomto rozdílu jasno.

Je lepší máslo, nebo margarín? Mnoho lidí podle odborníků nemá v tomto rozdílu jasno. | foto: Profimedia.cz

Nejčastější pověry kolem tuků

  • 68
Jsou zatracované, zakazované a nenáviděné. Tloustne se po nich. Jsou příčinou řady nemocí. Je to ale skutečně tak? Čtete nejčastější pověry, které kolem tuků kolují. Zjistěte, které konkrétní tuky jsou nejhorší.

Při redukční dietě se nesmí jíst žádné tuky
Ačkoli je tato pověra velmi oblíbeným tvrzením zvlášť mezi držiteli diet, docentka Jana Dostálová, která je členkou Fóra zdravé výživy, ho vyvrací: "Tuky musíme při redukční dietě omezit, ale příjem energie z tuků by neměl klesnout pod přibližně 45 gramů za den. Tuky jsou totiž nositelem důležitých biologicky aktivních látek, vitaminů rozpustných v tucích a dalších." Pokud zrovna nedržíte redukční dietu, ideální množství tuku ve stravě představuje přibližně 60 - 80 gramů za den, podle příjmu a výdeje energie.

Je jedno, jestli se jí máslo nebo margarín, protože se tloustne po obojím
Odborníci uvádějí, že energetická hodnota tukových výrobků závisí na obsahu tuku. "Čerstvé máslo, máslo a stolní máslo obsahují minimálně osmdesát procent tuku, zatímco rostlinné tuky obsahují většinou tuku daleko méně. Některé výrobky mají dokonce pouhých dvacet pět procent tuku," říká Jana Dostálová.

Tuky obsahují cholesterol
Cholesterol obsahují pouze tuky živočišného původu. Ty jsou navíc zdrojem většího množství nasycených mastných kyselin, které zvyšování hladiny cholesterolu v krvi podporují. "Rostlinné tuky naopak obsahují nenasycené mastné kyseliny, které hladinu cholesterolu snižují," uvádí docentka Dostálová. "Navíc jejich prostřednictvím pozitivně ovlivňujeme například tělesný vývoj a vývoj mozku."

Rostlinné tuky jsou náhražkou másla
"Margaríny byly vyráběny jako náhražka másla v době nedostatku surovin, zejména v období války, a proto jejich kvalita byla nízká," vysvětluje Jana Dostálová. "S těmito výrobky se současné rostlinné tuky nedají vůbec srovnávat. Vyrábějí se z kvalitních surovin a svými výživovými i užitnými vlastnostmi máslo předčí."

Člověk přestane mazat a mastit pokrmy, a přesto nezhubne
Většinu tuku, což jsou asi dvě třetiny, přijímáme ve formě takzvaného skrytého tuku, tedy v mase a masných výrobcích, mléce a mléčných výrobcích a pečivu, zejména trvanlivém a jemném. "Tyto výrobky jsou také hlavním zdrojem škodlivých trans mastných kyselin. Při hubnutí nestačí omezit pouze cukr a viditelné tuky, ale zaměřit se i na jeho skryté zdroje, jejichž konzumaci si mnohdy ani neuvědomujeme," říká odbornice na výživu.

Rostlinné tuky se vyrábějí ztužováním za vzniku škodlivých trans mastných kyselin
"Často zmiňovaným mýtem je obsah trans mastných kyselin v margarínech," říká Jana Dostálová. "V dnešní době je naprostá většina výrobků na našem trhu vyráběna moderní technologií, při které tyto škodlivé trans mastné kyseliny prakticky nevznikají."

 

10 nejhorších výrobků podle obsahu
trans mastných kyselin

 Výrobek  TFA%  Výrobce
 Jedlý neroztíratelný tuk nízkotučný  7,2  Elmilk Polsko
 Baking margarine 70%  5,4  pro Lidl
 EASY  4,8  Olma
 Stella extra  3,3  Setuza
 TESCO rostlinný tuk na pečení  2,6  Palma Bratislava
 Olivia rostlinný tuk s olivovým olejem  2,5  Olma
 Jihočeské nedělní máslo  2,3  MADETA
 Máslo  2,3  PROMIL
 Máslo se smetanovým zákysem  2,3  Olma
 Olé  2,3  Mlékárna Olešnice
Zdroj: Medical Tribune 26. 3. 2007