Doporučujeme

Brusinkový punč | foto: Cranberry Marketing Committee

Něco pro zahřátí: sladké a voňavé nápoje z brusinek

  • 1
Když se vrátíte ze zimní procházky, možná zatoužíte po něčem horkém, sladkém, voňavém a tekutém pro zahřátí. Vyzkoušejte punč nebo čaj z brusinek s kapkou něčeho ostřejšího. A aby se neřeklo: máme něco i pro děti, řidiče a těhotné ženy.

Brusinkový punč

Množství: na 4 velké nebo 8 malých sklenic

Brusinkový punč

  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce koření na svařené víno (případně 1 celá skořice, 2 hřebíčky, špetka mletého kardamomu, špetka mletého nového koření)
  • 500 ml nektaru z amerických brusinek
  • 500 ml pomerančové šťávy
  • 4 lžíce cukru

Na ozdobu:

  • 4 kumquaty (male oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám)
  • 4 celé skořice
  • 2 lžíce čerstvých amerických brusinek
  • 1 lžíce cukru

1. Zázvor oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Dáme ho společně s kořením do kávového filtru. Brusinkový nektar, pomerančovou šťávu a cukr přivedeme k varu s ponořeným kávovým filtrem. Sejmeme z plotýnky a 5 až 10 minut necháme vyluhovat.
2. Kumquaty omyjeme a nakrájíme na plátky. Do každé brusinky uděláme hlubší řez, promneme je, aby zvlhly, pak je obalíme v cukru. Řeznou plochou je napichujeme na okraj skleniček na punč. Brusinky můžeme napíchnout i na koktejlový špíz a podávat položené přes okraj sklenic.
3. Horký punč rozlijeme do připravených sklenic. Do každé sklenice dáme pár plátků kumquatů a roličku skořice na promíchání.

Navštivte Kavárničku u Oněnky

Co zahřeje vás? Je to klasický čaj s rumem, medvědí mléko, anebo máte svůj recept? Poraďte ostatním čtenářkám, možná tu najdete i další nápady.

Oněnka

Brusinkovo-zázvorový čaj

Množství: na jednu konvici (cca 1 l = 4 velké šálky)

Brusinkovo-zázvorový čaj

Doba přípravy: 10 minut

  • 700 ml nektaru z amerických brusinek
  • 6 - 8 cm kořene zázvoru
  • 2 lžíce sypaného čaje Earl Grey
  • 3 - 4 lžíce cukru
  • 2 pomeranče
  • 1 chemicky neošetřený citron

1. Přivedeme k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupáme, nakrájíme na tenké plátky a necháme vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidáme čaj a cukr a necháme vyluhovat 3 až 5 minut.
2. Vymačkáme pomeranče, citron nakrájíme na plátky. Čaj přecedíme přes sítko, smícháme s pomerančovou šťávou a podáváme s plátky citronu.

tip

Pomerančovou šťávu nevařte, protože obsahuje vitamin C, který by se vysokou teplotou zničil. Kromě toho s brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti jarní únavě.

Horká brusinka

Množství: na 1 velkou sklenici (250 ml)

Cranberry punc

  • 150 ml brusinkového nektaru
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 - 3 hřebíčky
  • 1⁄4 ruličky skořice
  • 1⁄2 pomeranče
  • 4 cl rumu
  • čerstvé americké brusinky

1. Brusinkový nektar svaříme společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejmeme z plotýnky a necháme pár minut vyluhovat.
2. Vymačkáme pomeranč a šťávu vmícháme ke svařenému brusinkového nektaru. Podle chuti přilijeme rum. Ozdobíme čerstvými brusinkami a pomerančem rozkrájeným na dílky.

tip

Když vynecháte rum, můžete připravit lahodný horký nápoj třeba na dětskou party.


  • Vybrali jsme pro Vás