Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Něco pro zahřátí: sladké a voňavé nápoje z brusinek

  7:46aktualizováno  7:46
Když se vrátíte ze zimní procházky, možná zatoužíte po něčem horkém, sladkém, voňavém a tekutém pro zahřátí. Vyzkoušejte punč nebo čaj z brusinek s kapkou něčeho ostřejšího. A aby se neřeklo: máme něco i pro děti, řidiče a těhotné ženy.

Brusinkový punč | foto: Cranberry Marketing Committee

Brusinkový punč

Množství: na 4 velké nebo 8 malých sklenic

Brusinkový punč

Brusinkový punč

  • 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce koření na svařené víno (případně 1 celá skořice, 2 hřebíčky, špetka mletého kardamomu, špetka mletého nového koření)
  • 500 ml nektaru z amerických brusinek
  • 500 ml pomerančové šťávy
  • 4 lžíce cukru

Na ozdobu:

  • 4 kumquaty (male oválné citrusy vzhledem podobné mandarinkám)
  • 4 celé skořice
  • 2 lžíce čerstvých amerických brusinek
  • 1 lžíce cukru

1. Zázvor oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Dáme ho společně s kořením do kávového filtru. Brusinkový nektar, pomerančovou šťávu a cukr přivedeme k varu s ponořeným kávovým filtrem. Sejmeme z plotýnky a 5 až 10 minut necháme vyluhovat.
2. Kumquaty omyjeme a nakrájíme na plátky. Do každé brusinky uděláme hlubší řez, promneme je, aby zvlhly, pak je obalíme v cukru. Řeznou plochou je napichujeme na okraj skleniček na punč. Brusinky můžeme napíchnout i na koktejlový špíz a podávat položené přes okraj sklenic.
3. Horký punč rozlijeme do připravených sklenic. Do každé sklenice dáme pár plátků kumquatů a roličku skořice na promíchání.

Brusinkovo-zázvorový čaj

Množství: na jednu konvici (cca 1 l = 4 velké šálky)

Brusinkovo-zázvorový čaj

Brusinkovo-zázvorový čaj

Doba přípravy: 10 minut

  • 700 ml nektaru z amerických brusinek
  • 6 - 8 cm kořene zázvoru
  • 2 lžíce sypaného čaje Earl Grey
  • 3 - 4 lžíce cukru
  • 2 pomeranče
  • 1 chemicky neošetřený citron

1. Přivedeme k varu brusinkový nektar. Zázvor oloupáme, nakrájíme na tenké plátky a necháme vyluhovat v nektaru 5 minut. Přidáme čaj a cukr a necháme vyluhovat 3 až 5 minut.
2. Vymačkáme pomeranče, citron nakrájíme na plátky. Čaj přecedíme přes sítko, smícháme s pomerančovou šťávou a podáváme s plátky citronu.

tip

Pomerančovou šťávu nevařte, protože obsahuje vitamin C, který by se vysokou teplotou zničil. Kromě toho s brusinkovo-zázvorovým čajem předcházíte nejen nastydnutím, ale vychlazený pomáhá i proti jarní únavě.

Horká brusinka

Množství: na 1 velkou sklenici (250 ml)

Cranberry punc

Cranberry punc

  • 150 ml brusinkového nektaru
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 - 3 hřebíčky
  • 1⁄4 ruličky skořice
  • 1⁄2 pomeranče
  • 4 cl rumu
  • čerstvé americké brusinky

1. Brusinkový nektar svaříme společně s hnědým cukrem, hřebíčkem a skořicí. Sejmeme z plotýnky a necháme pár minut vyluhovat.
2. Vymačkáme pomeranč a šťávu vmícháme ke svařenému brusinkového nektaru. Podle chuti přilijeme rum. Ozdobíme čerstvými brusinkami a pomerančem rozkrájeným na dílky.

tip

Když vynecháte rum, můžete připravit lahodný horký nápoj třeba na dětskou party.

Autor:




Nejčtenější

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se zbavit trémy? Myslete na svůj dech i úspěchy

Čeká vás důležité vystoupení na veřejnosti a už doma se klepete hrůzou? Nemůžete spát nervozitou, že nezvládnete udělat řidičák? Bojíte se už teď návratu do...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.