"Není pravda, že pacient s rakovinou musí umírat vychrtlý a v bolestech, medicína dokáže pomoci i těmto lidem, s péčí o výživu však je potřeba začít v samých počátcích léčby," zdůraznila.
Helmichová připomněla, že rakovina, stejně jako razantní protinádorová léčba, způsobují ztrátu chuti k jídlu. "Nemocní nemají potřebu jíst, ztrácejí čich a chuť, mají averzi k masu, zvracejí. Tělo chátrá, protože nemá dostatek živin. Nemocným ubývá svalová hmota, jsou náchylnější k infekcím a jsou fyzicky i psychicky oslabeni, takže je pravděpodobnější, že jejich organismus selže v boji proti závažné chorobě," upřesnila.
Některým nemocným podle ní pomáhají dietní opatření, jejich stav zlepší také infúzní výživa. Dalším pomáhají léky na zvýšení chuti k jídlu, například kortikosteroidy, i když mají malou účinnost.
Novou naději nemocným dává podle Helmichové přípravek užívaný původně k léčbě rakoviny prsu, u něhož si pacientky stěžovaly, že neúměrně přibývají na váze. Tento přípravek pod názvem Megace pomáhá zlepšit výživu i u lidí nemocných AIDS.