Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nechte své děti vařit, jednou vás skvěle pohostí

  15:47aktualizováno  15:47
Mezi kuchaři jsou v Česku třída. Nejlepší z nejlepších. Synové svých matek, vnuci babiček. Většinou totiž právě matky a babičky je k řemeslu přivedly, jak přiznávají šéfkuchaři luxusních pražských restaurací v knize Excellent menu.

Křest knihy Excellent menu - Křest uváděla herečka Bára Štěpánová, svou knihu představila Eva Filipová | foto: Madree communication


Ženy je pro vaření získaly a podporovaly je. Když se mladíci vyučili a vypracovali na vrchol, zase jsou to jejich manželky, které je v kariéře podporují.

"Doma vařím jen když mi žena dovolí, jsem zvyklý na jinou kuchyni a našpiním moc nádobí," přiznávají někteří z devíti slavných a trofejemi ověnčených šéfkuchařů excelentních restaurací, kteří do knihy přispěli každý po dvou vlastních menu.

Desátou v řadě představuje autorka Eva Filipová konečně ženu, pětatřicetiletou Stanislavu Markovou, šéfkuchařku restaurace V Zátiší v Praze na Betlémském náměstí. "Do bramboráku jsem úplně zamilovaná," odpovídá na otázku co má sama nejraději. Kromě české chválí také jihoafrickou kuchyni. "Je zajímá. Co jsem ochutnala, bylo opravdu vynikající. Samotnou mě to překvapilo," píše v knize.

Jejím snem, na němž už prý pracuje, je sestavit českou kuchařku, v niž by byly také staročeské recepty. "Lidé by viděli i něco jiného, než se běžně vaří. Je třeba klasiku odlehčit nebo doplnit něčím jiným, aby si chuťové buňky přišly na své."

Zalistujete-li knihou, sbíhají se sliny už jen při prohlížení obrázků. Ne všechny recepty jsou stoprocentně použitelné na běžný všední den. Pokud jste kulináři, počítejte s nimi spíš při nějaké slavnostní příležitosti, jako je třeba silvestrovské menu pro přátele.

Nicméně kuchařka, která právě vyšla v nakladatelství Petra, není jen o receptech. Pro kuchařské umění vás může získat některý z rozhovorů s mistry řemesla, anebo se na závěr začtete do povinností sommeliera a v deseti bodech se dozvíte to nejzajímavější o bílém i červeném víně. Může být i zajímavých dárkem pod stromeček.

Autor:




Nejčtenější

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.