Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nechte kuchyní provonět maso, šest receptů od karbanátků po králíka

  1:00aktualizováno  1:00
Češi jsou bez debaty masový národ. Těstoviny fajn, palačinky dobrý, ale když přijde hlad, dejte nám guláš, řízek, bůček nebo bochník sekané. S dnešním dílem naší letní kuchařky zvládnete tohle všechno a ještě víc. Snad jedině dobrou radu ohledně výchozí suroviny. U masa se vyplatí nešetřit.

Španělský ptáček | foto: Isifa

Hovězí guláš

Příprava: 20 minut + vaření 90-120 minut

Pro čtyři osoby:

Guláš

*  1 kg hovězí kližky
*  500 g cibule
*  150 g sádla 
*  špetka kmínu 
*  1 lžička sladké papriky + špetka na           dokončení
*  sůl
*  pepř
*  1 lžíce rajského protlaku
*  2 lžíce hladké mouky
*  majoránka 
*  1 stroužek česneku
*  majoránka

Tip

Místo vody podlijte maso trochou hovězího vývaru. Když maso vyjmete, přilijte do šťávy s moukou další litr vývaru, dochuťte českým česnekem, kmínem, majoránkou, solí, pepřem a nechte 10 minut probublávat.

1. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. Ve větším hrnci rozehřejeme 3/4 sádla, dozlatova na něm orestujeme cibuli s kmínem, zaprášíme paprikou a vložíme kostky masa, které rychle opečeme, aby se paprika nespálila.
3. Maso osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a pomalu dusíme zakryté pokličkou.
4. Během dušení maso občas promícháme, případně podlijeme vodou.
5. Měkké podušené maso z omáčky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou a orestujeme. Přilijeme vodu, metlou omáčku rozmícháme, můžeme i přecedit, do hrnce vrátíme maso a společně asi 20 minut provaříme.
6. Omáčku dochutíme solí nebo pepřem, prolisovaným česnekem, majoránkou a přidáme na zbylém sádle osmahnutou sladkou papriku.

Karbanátky

Příprava: 20 minut + 30 minut smažení

Pro čtyři osoby:

Karbanátky

*  1 malá cibule
*  3 stroužky česneku
*  1 lžíce sádla
*  500 g mletého hovězího masa 
*  500 g mletého vepřového masa
*  2 vejce
*  sůl
*  pepř
*  majoránka
*  čerstvá petrželka
*  strouhanka
*  olej

Tip

Vyzkoušejte recept z Kypru: 500g mleté směsi vepř. a hověz. masa, 3 najemno nastrouhané syrové brambory, sůl, pepř, 1 vejce, špetka skořice, trochu sušené máty, strouhanka. Maso promíchané s bramborami nepouští tolik šťávy, kuličky jsou měkké a šťavnaté.

1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli najemno nakrájíme, česnek prolisujeme.
2. Cibuli na pánvičce orestujeme na lžíci sádla .
3. Ve větší míse promícháme mleté maso s vejci, se solí, pepřem, majoránkou, přidáme nasekanou petrželku, orestovanou cibuli, česnek a přisypeme trochu strouhanky na zahuštění.
4. Rukama navlhčenýma studenou vodou tvarujeme ze směsi větší kuličky, které obalíme a lehce roztlačíme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje.

Králík na česneku

Příprava: 20 minut + 120 minut pečení

Pro čtyři osoby:

Králík na česneku

*  1 králík
*  1 cibule
*  6 stroužků česneku
*  sůl
*  2 lžíce hořčice
*  2 lžíce sádla
*  kmín

Bramborové knedlíky:

*  500 g brambor vařených ve slupce
*  250 g dětské krupičky
*  sůl
*  1 vejce

Ještě teplé brambory oloupejte, prolisujte, zapracujte krupičku, sůl a vejce, vytvarujte dva válečky a povařte je asi 20 minut v osolené vroucí vodě

1. Králíka naporcujeme, opláchneme a osušíme. Troubu předehřejeme na 180°C. 2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme a utřeme se solí a hořčicí.
3. Pekáč vymažeme sádlem, vysypeme cibulí. Porce králíka potřeme česnekem se solí a hořčicí, posypeme trochou kmínu, vložíme do pekáče na cibuli, podlijeme vodou a zakryté dáme na půlhodinu péct do trouby.
4. Po půlhodině pečení králíka odkryjeme, přelijeme výpekem, případně trochu podlijeme vodou. Pečeme zakrytého další hodinu, za občasného podlití a přelití výpekem.
5. Poslední čtvrthodinu králíka dopékáme odkrytého, aby se udělala kůrčička a získal pěknou barvu.

Sekaná

Příprava: 30 minut + 60 - 70 minut pečení

Pro šest osob:

Sekaná

*  2 rohlíky nebo housky
*  250 ml mléka
*  1 malá cibule
*  2 velké stroužky česneku
*  50 g slaniny
*  3 plátky anglické slaniny
*  500 g mletého hovězího masa
*  500 g mletého vepřového masa
*  sůl
*  pepř
*  majoránka
*  2 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rohlíky pokrájíme a zalijeme teplým mlékem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme. Slaninu pokrájíme na kostky. Anglickou slaninu pokrájíme na širší proužky.
2. Na rozehřáté pánvi osmahneme kostky slaniny, přisypeme cibuli a společně opečeme.
3. V míse promícháme hovězí a vepřové maso s utřeným česnekem, ochutíme solí, pepřem a majoránkou, přimícháme 1 vejce,1 žloutek a rohlíky, z kterých jsme vymačkali přebytečné mléko.
4. Ochucené mleté maso rozdělíme na poloviny. Na navlhčenou potravinovou fólii nebo alobal prsty rozprostřeme maso na placku, posypeme polovinou slaniny a cibule, anglické slaniny a svineme. Stejně postupujeme s druhou polovinou mletého masa.
5. Navlhčenýma rukama obě šišky sekané uhladíme, potřeme je zbylým bílkem a dáme péct do vyhřáté trouby.
6. Pečeme podlité trochou vody asi hodinu. Během pečení přeléváme výpekem a podléváme vodou.

Vepřový řízek

Příprava: 30 minut + 90 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Vepřový řízek

*  800 g brambor
*  sůl
*  1 kg vepřového masa (zkuste kýtu, panenku či krkovičku)
*  hrubá mouka
*  5 velkých vajec
*  strouhanka
*  olej
*  2 lžíce másla
*  čerstvá pažitka
*  1 citron

Tip

Základem správného vepřového řízku je kvalitní kousek vepřového – hezká kýta, ořech. Vyzkoušejte maso obalit ve čtyřobalu. Před obalováním v mouce, vejci a strouhance ho potřete rozpuštěným máslem. Nebo použijte parmazánové těstíčko, které vytvoříte z vejce, nastrouhaného parmazánu, trochy mléka a mouky.

1. Brambory omyjeme, oloupeme a dáme vařit doměkka do osolené vody.
2. Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, z panenky můžou být vyšší. Plátky masa naklepeme, panenku jen roztlačíme prsty.
3. Naklepané řízky obalíme v hrubé mouce, ve vejcích rozšlehaných se solí a pak ve strouhance.
4. V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a řízky v něm pomalu smažíme dozlatova. Usmažené řízky necháme okapat na papírových ubrouscích a můžeme je uchovat teplé v pekáčku v mírně vyhřáté troubě.
5. Uvařené brambory překrájíme, v míse je promícháme s máslem a nasekanou čerstvou pažitkou.
6. Řízky a brambory rozdělíme na talíře a podáváme se skrojkem citronu.

Španělský ptáček

Příprava: 30 minut + 90 minut vaření

Pro 4 osoby: 

Španělský ptáček

* 4 plátky zadního hovězího
*  sůl
*  pepř
*  4 lžičky hořčice
*  1 velká cibule
*  8 plátků anglické slaniny
*  1 špekáček nebo silnější párek 
*  1 velká kyselá okurka
*  1 natvrdo uvařené vejce
*  1 jarní cibulka nebo kousek pórku
*  3 lžíce sádla

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme, potřeme hořčicí. Cibuli nakrájíme na kostičky. Polovinu slaniny pokrájíme.
2. Na každý plátek položíme jeden plátek slaniny, čtvrtku uzeniny, okurky a vejce, kousek jarní cibulky nebo pórku a plátky svineme. Svážeme je nití, můžeme je i spíchnout párátkem.
3. Ptáčky osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce. V kastrolu rozehřejeme sádlo, po jednom na něm ptáčky opečeme, vyjmeme je a odložíme na talíř. Do hrnce vsypeme pokrájenou slaninu a cibuli, orestujeme, vložíme zpět ptáčky, podlijeme a pod pokličkou dáme dusit do trouby asi na hodinu.
4. Hotové ptáčky zbavíme nití (párátek) a podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.

Autoři:




Nejčtenější

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.