Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Neběhejte. Nezhubnete, a navíc si ublížíte, radí slavný fitness trenér

  10:58aktualizováno  10:58
Greg Brookes je obchodní značka, na niž v Británii slyší především prominenti. Celebrity, politici i top manažeři patří mezi klienty, o které se stará v posilovně a pomáhá jim dosáhnout ideální postavy. Co řekne Greg, to platí. A Greg teď říká, že většina lidí běháním nezhubne, spíš svému tělu ublíží.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie | foto: shutterstock.com

"Spousta lidí začne běhat, aby zhubla, ale ne vždy jim to vyjde. A já vám řeknu proč. Tuk je jedním ze zdrojů energie pro tělo. A když začnete najednou hodně běhat, tak čím víc běháte, tím více se tělo připravuje na další nadměrnou zátěž. Uloží si tuk. Takže posílíte svaly, ale také naberete tuky," svěřil Brookes své zkušenosti britskému listu Daily Mail.

Tělo je podle něj úžasný systém, který se přizpůsobí téměř všemu. "Čím více času strávíte běháním, tím budete lepší v běhu a také se zlepší efektivita práce s energií, začnete využívat pro běh méně energie a spálíte méně kalorií," vyjmenovává další z paradoxů Brookes.

Když člověk začne běhat, musí investovat do nejkvalitnější obuvi. "Při běhu se totiž vaše váha násobí dvaapůlkrát a přenáší se na klouby. Pokud se to opakuje pravidelně dlouhodobě, nemusí to klouby vydržet. Většinou nejdříve odejdou kolena či kotníky," dodal Brookes.

Obecně se věří, že cvičení urychlí metabolismus a spalování, ale podle Broookese může běhání vést k opaku. "Kdo chce efektivně zhubnout, měl by se svěřit do rukou trenéra, který vytvoří na míru ideální cvičební plán," uzavírá Brookes, který se teď zajisté těší, že se mu dveře do jeho fitness centra netrhnou. (všechny pravdy a mýty o běhání čtěte v seriálu zde)

Věříte britskému trenérovi, že běháním nezhubnete?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 17. srpna 2010. Anketa je uzavřena.

Ne 4823
Ano 2673
Autor:




Nejčtenější

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Tabletové rameno, kyberchondrie, technostres. Nové nemoci digitální doby

Digitální éra – digitální nemoci. Souchotě ani záškrt nás už nedostanou, zato máme zdravotní potíže, psychické poruchy nebo přinejmenším podivné syndromy,...  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.