Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


(Ne)obyčejné ovoce

  18:34aktualizováno  18:34
Jablko je nejběžnějším druhem ovoce a provází člověka od počátku historie. Jablko, utržené ze stromu poznání, se stalo prvotním hříchem lidského pokolení. Jablko bylo součástí symbolů královské moci a zlaté jablko bylo předmětem sváru a stálo na počátku událostí, které vedly k pozdějšímu pádu Tróje v řecké mytologii.

Jablka | foto: Fayio

I v současnosti je toto ovoce symbolem zvyků, zdraví, ale také spolků a společností.

Jablko je opravdovým pokladem, protože je nejen jídlem, ale také lékem. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, platí stále. Ovoce obsahuje vitaminy, hlavně vitamin C, minerální látky a antioxidanty. Pokud se budete řídit lidovým rčením, tak příjemnou cestou zlepšíte činnost svého trávícího a nervového systému, mozku a také posílíte svou imunitu. Jablka působí blahodárně i na zuby a dásně, pomáhají proti rakovině a nespavosti a mají detoxikační účinky.
V současnosti existuje přibližně 10 000 odrůd tohoto ovoce. Kromě barevného odlišení na zelená a červená jsou plody rozdělovány také podle času zrání na rané, podzimní a zimní odrůdy a každý druh má i svůj speciální název.

Nejběžnější jablka, která najdete v obchodech, jsou Golden Delicious a Idared, pocházející z USA, nebo český Dukát.

Nejzdravější jablka jsou ty nejstarší odrůdy, které se ale nehodí pro velkovýrobu. Takové ovoce můžete nasbírat ve starých sadech, nebo si je třeba koupit v bio obchodech.

Doporučuji konzumovat jablka i se slupkou, protože právě ta v sobě obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek. Všechna jablka nejlépe chutnají právě nyní, v době dozrávání.

A co vše je možné z jablek v kuchyni připravit?

Nejstarší metodou zpracování jablek je sušení, protože tak se ovoce kdysi konzervovalo. Středověké hospodyně navlékaly kolečka plodů na šňůry a zavěšovaly je na stropní trámy.

Jablka stačí jen pečlivě umýt, zbavit jádřinců, nakrájet na plátky libovolného tvaru, navléknout na šňůru nebo dát na suchou a prodyšnou podložku, třeba mřížku a nechat na suchém, teplém místě usušit.
Takto připravené křížaly si uchovají lahodou chuť i vůni jablek a navíc se v nich sušením zkoncentrují ovocné cukry, a tak jsou vhodné ke zdravému mlsání. Křížaly můžete následně i namočit do vlažné vody nebo mléka a použít je při pečení nebo vaření.

Nejzdravější je připravit z jablek jablečný mošt. K tomu však potřebujete moštovač. Jestliže doma takový přístroj nemáte, můžete si dát sklenici lahodného moku na mnoha místech větších měst, kde připravují freshe.
Nejlahodnější je jablečný kompot, jehož příprava je velmi rychlá. Omytá, oloupaná jablka, zbavená jádřince, nakrájejte na kousky, zalijte vodou a dejte vařit. Do hrnce přidejte skořici a badyán, ale můžete zkusit i jiné koření nebo třeba rozinky a trochu rumu. Chvilku před dovařením přidejte cukr podle chuti a hotovo. Podávejte ho teplý nebo vychlazený a ozdobit ho můžete šlehačkou, krémem nebo pudingem.

Děti zase nejvíce ocení domácí přesnídávku. Omytá, pokrájená jablka rozvařte v trošce vody, propasírujte přes síto a dejte do misek nebo sklenic, které můžete sterilovat 20 minut při teplotě 80 stupňů celsia. Do protlaku můžete přidat i jiné ovoce, koření či sušené ovoce.

Nejčastěji se z jablek připravují různé sladké koláče a samozřejmě tradiční štrúdl. Ovoce je výborné i v salátech a hodí se také k přípravě masových pokrmů, kterým dává nový rozměr.

Takže pokud máte teď doma velké množství jablek a nevíte, co s nimi, nezoufejte. Toto universální ovoce výborné chuti můžete péct, smažit, vařit, dusit, zavařovat, sušit, lisovat nebo třeba zapékat.

Uspořádejte třeba hostinu, na které bude všech chodům vévodit právě jablko.

Autor:




Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Další z rubriky

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Praha 10. 8. 2017 Manolo Blahnik - výstava v Preciosa
Česká stopa Manolo Blahnika: křišťály, krajka a Formanovy filmy

Obuvnický mág Manolo Blahnik dorazil do Čech zahájit svoji retrospektivní výstavu The Art of Shoes a také uvést nový model střevíčků z české krajky. V budoucnu...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčid... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.