U jídla byste se měli soustředit i na jeho denzitu.

U jídla byste se měli soustředit i na jeho denzitu. | foto: Profimedia.cz

Naučte se nepřejídat!

  • 18
Jíst do polosyta a pít do polopita! Zlaté pravidlo, které je prověřeno staletími, ale jehož dodržování není pro mnohé z nás vůbec jednoduché.

Chcete-li si udržet váhu, je důležité hlídat si porce konzumovaného jídla. Pokud nejíte pravidelně a dlouho hladovíte, zákonitě vám hrozí, že se při nejbližší příležitosti přejíte. Ale i když se snažíte jíst pravidelně, dávejte si pozor na jednu věc. Než začnete cokoliv jíst, zeptejte se sami sebe: "Mám hlad, nebo chuť?"

Když už se pustíme do jídla, jak poznáme, že jsme sytí? V našem těle funguje mechanismus, o kterém jste již určitě četli nebo slyšeli. Tento mechanismus spojuje žaludek a mozek. Ze žaludku do mozku se vysílají signály, že do žaludku právě přichází potrava. Ale teprve až po 15-20 minutách dojde našemu mozku konečný signál, že je žaludek přiměřeně naplněn.

Základním pravidlem, jak se nepřejídat, je: jíst pomalu. Pokud to budete dodržovat, váš žaludek bude mít dostatek času informovat mozek, že už má dost. Podaří se vám tím kontrolovat a v případě potřeby (když hubnete) i snížit množství jídla.

Denzita stravy
Kromě toho, že se budete snažit jíst pomalu a v klidu a budete se snažit včas zaregistrovat pocit nasycení, je ještě jeden způsob, který vám v tom pomůže. Je jím snížení celkové energetické denzity (hustoty) jídla. Za tímto zdánlivě složitým pojmem se skrývá ve skutečnosti jednoduché doporučení.

Představte si například, nebo i v praxi vyzkoušejte, že sníte 70 g sýra, třeba ementálu s energetickou hodnotou 1 600 kJ na 100 g. Váš žaludek i mozek budou cítit, že jste přijali nálož energie i tuků, ale úplně spokojeni nebudete. Když si však k sýru přidáte 100 g nakrájené okurky (50 kJ/100 g) a 100 g nakrájených rajčat (85 kJ/100g), získáte nejen chuťově zajímavější pokrm, ale zároveň snížíte energetickou denzitu na 465 kJ na každých 100 g výsledného pokrmu. Tedy téměř na čtvrtinu.

"Je prokázáno, že čím nižší hustota (denzita), tím nižší je pravděpodobnost přejedení nebo snědení větší porce v následujícím jídle. Náš organismus totiž vyhodnotí i objem jídla, nikoli jen to, kolik má kalorií.  Velkou roli v tom hraje i fakt, že pokrm, jehož součástí je zelenina nebo ovoce, musíme jíst déle, máme tedy šanci skončit s jídlem dříve, než budeme přejedení," vysvětluje MUDr. Václava Kunová, odbornice na zdravou výživu ze společnosti Nutradit.

Na druhé straně, jdete-li do fast-food restaurace, můžete počítat s denzitou vysokou – standardní hamburger má na 100 g celých 1 000 kJ. Na chvíli možná zasytí, ale po jedné nebo dvou hodinách přijde velký hlad. "Proto, nikoli jen pro vysoký obsah tuků, jsou fast-food restaurace faktorem, který přispívá k nárůstu počtu obézních lidí na celém světě," dodává MUDr. Kunová.

Pro praxi z toho vyplývá, že každé jídlo, které během dne zkonzumujeme, bychom se měli snažit doplnit kouskem čerstvé zeleniny nebo ovoce. Zároveň tím získáme přirozenou cestou všechny důležité vitaminy a minerální látky.


Jak jíst méně?


 Do úst vkládejte menší kousky jídla, pečlivě kousejte a neberte do úst další sousto, dokud nespolknete předchozí.
 Nenabírejte příborem další sousto, máte-li plná ústa.
 Občas přerušte na pár vteřin jedení, odložte příbor  a konverzujte.
 Vnímejte vůni a chuť pokrmu a užijte si to!
 Dojídejte u stolu jako poslední.
 Jezte pouze u stolu, nikoli vestoje.
 Jezte v klidu.
 Při jídle se nevěnujte žádné další činnosti (čtení novin nebo časopisů, sledování TV).
 Vyhýbejte se fast-foodům a stánkům s rychlým občerstvením
 Nemusíte dojídat vše, co máte na talíři (i když se jedná o zdravý pokrm)!


Zdroj: Nutradit