Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nastala jablečná sezóna, ochutnejte sladké dezerty

  0:48aktualizováno  0:48
Čerstvě utržená jablka ze stromu jen lákají zakousnout se a pořádně si zakřoupat. Z jablek se ale dá také uvařit spousta dobrot, které jste ještě neochutnali. Příprava navíc není vůbec složitá.

Jablka v županu. Ilustrační foto | foto: Martin FaltusMF DNES

JABLKOVÝ POHÁR SE SUŠENKAMI A JOGURTEM

Pro 4 osoby

Příprava: asi 40 minut

* 100 g krupicového cukru * 50 g lískových oříšků * 1 lžíce oleje * 200 g sušenek, kakaových, karamelových nebo oříškových * 200 ml sherry * 4 lžíce calvadosu * 4 velká jablka * 1 vanilkový cukr + trocha cukru krupice dle chuti jablek * šťáva z 1 citronu * 400-500 ml řeckého jogurtu * špetka skořice

1. Cukr rozpustíme v pánvi na světlý karamel, vmícháme posekané lískové oříšky a vlijeme jej na olejem potřený alobal. Ztuhlou hmotu rozdrtíme.

2. Sušenky dáme do mikrotenového sáčku a pomocí válečku rozmačkáme. Oloupaná jablka nakrájíme na kostičky a promícháme s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem. Na mírném ohni je podusíme doměkka. Podle chuti přisladíme cukrem a necháme vychladnout.

3. Do sklenic rozdělíme na dno polovinu sušenek, zakapeme polovinou sherry a calvadosu, posypeme částí karamelových oříšků, na ně rozdělíme polovinu dušených jablek a jogurtu. Takto opakovaně navrstvíme zbylé suroviny, končíme jogurtem a povrch poprášíme skořicí a dáme vychladit.

Tip
V dětské verzi vynechejte alkohol a sušenky zakapejte jablečnou šťávou nebo šťávou z kompotu.

JABLKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICÍ

Na formu o průměru 24-26 cm

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

* 1 kg jablek * šťáva z 1/2 citronu * máslo a hrubá mouka na vymazání formy * 3 vejce * 1 hrnek přírodního cukru * 1 vanilkový cukr * 2 hrnky polohrubé mouky * 1 kypřicí prášek do pečiva * 1 kelímek smetany na šlehání * 1 lžička mleté skořice * 1/2 lžičky mletého hřebíčku * hrst rozinek * 1 lžíce moučkového cukru se špetkou vanilky na poprášení, dvě lžíce mandlových lupínků

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Jablka oloupeme, vypíchneme jádřince, nakrájíme je na kolečka asi půl centimetru silná a promícháme s citronovou šťávou.

2. Vejce utřeme nebo vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, skořici, hřebíček, šlehačku a promícháme. Nakonec vmícháme propláchnuté rozinky a těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy.

3. Část jablek zatlačíme rovnoměrně do těsta a povrch těsta poklademe kolem dokola našikmo plátky jablek tak, aby se překrývaly. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.

4. Koláč necháme vychladnout na mřížce a před podáváním poprášíme moučkovým cukrem s vanilkou a mandlovými lupínky.

JABLEČNÉ ŽELÉ S ROZMARÝNEM

Asi na 1 želé

Příprava: 25 minut + doba na vylisování šťávy

* 1 kg jablek * 400 ml suchého bílého vína * 1 balíček (20 g) Gelfixu Classic * 900 g cukru krupice * 1 větší snítka rozmarýnu

1. Jablka omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a v odšťavovači z nich vylisujeme šťávu. Z 1 kg jablek by mělo být asi 400 ml šťávy. Šťávu a víno vlijeme do nerezového hrnce, gelfix promícháme se dvěma lžícemi cukru a vmícháme do šťávy s vínem.

2. Přivedeme za stálého míchání k varu, potom vsypeme zbylý cukr a vaříme asi 3 minuty (pořád mícháme!). Stáhneme z ohně, z povrchu sebereme pěnu, vmícháme omyté a osušené jehličky rozmarýnu a ihned plníme do připravených čistých skleniček až po okraj.

3. Uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme takto minimálně 5 minut stát.

Tip
Místo vína můžete želé připravit pouze z jablečné šťávy a chuť zvýraznit limetkovou nebo citronovou šťávou, kousky čerstvého zázvoru apod.

PEČENÁ JABLKA PLNĚNÁ OŘECHOVOU NÁPLNÍ

Pro 4 osoby

Příprava: 25 minut + pečení 20-25 minut

* 8 jablek, střední velikosti * 1/2 citronu * 1 lžíce vanilkového cukru * 1 lžička mleté skořice * 50 g mandlí, oloupaných * 50 g lískových oříšků * 50 g jader vlašských ořechů * 50 g rozinek, propláchnutých * 1 lžíce marmelády, např.meruňkové nebo rybízové * 1 lžíce másla + trocha na vymazání formy

1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mandle a oříšky nasekáme nahrubo a smícháme v misce s džemem a propláchnutými rozinkami. Jablka omyjeme a seřízneme je lehce na straně stopky, aby rovně stála v zapékací misce. Vykrajovačem vypíchneme jádřince a ještě trochu dužiny okolo, ale neprořízneme je naskrz, pouze tak, aby nám vznikl otvor na náplň.

2. Vnitřek jablek pokapeme ihned citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Směsí naplníme vnitřek jablíček a vložíme do ohnivzdorné misky vytřené máslem. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Ke konci pečení podlijeme troškou vody a přidáme do šťávy, která jablka pustila, lžíci másla. Podáváme teplé.

Tip
Na náplň můžete použít směs různých ořechů, výborné jsou i pistácie. Podávejte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

JABLEČNÉ PYRÉ SE SKOŘICÍ

Pro 4 osoby

Příprava: 25-30 minut

* 1 kg jablek * šťáva z 1 citronu * 1 lžička skořice * 2 cm oloupaného čerstvého zázvoru * květový med nebo cukr dle chuti

1. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky a promícháme s citronovou šťávou.

2. Vložíme je do kastrolu se silným dnem, podlijeme trochou vody a chvíli podusíme do změknutí.

3. Měkká jablka stáhneme z ohně, rozmixujeme ponorným mixérem nebo je rozmačkáme šťouchadlem, podle chuti jablek osladíme medem nebo cukrem a šťávou ze zázvoru. Šťávu získáme tak, že kousek zázvoru protlačíme lisem na česnek nebo ho velmi jemně nastrouháme.

4. Pyré rozdělíme do misek, poprášíme mletou skořicí a podáváme teplé nebo po úplném vychlazení.

Tip
Pyré můžete připravit i ze syrových jablek. Oloupaná jablka nastrouhejte na jemném nerezovém nebo skleněném struhadle, přidejte citronovou šťávu, aby jablka nezhnědla, a dochuťte zbývajícími přísadami.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.