Doporučujeme

České buchty. Ilustrační foto.

České buchty. Ilustrační foto. | foto: Stockfood.cz

Napečte si doma českou klasiku: buchty

  • 25
Italové mají tiramisu, Američané cheesecake a my buchty. Proč si tedy doma neupéct to, co do světa nesl i pohádkový Honza.

Buchty z hrnku s meruňkamiBuchty z hrnku s meruňkami

Příprava: 45 minut + 5 hodin kynutí + 20-25 minut pečení

Pro 4 osoby (15-20 kusů)

* 1/2 kostky droždí
* 2 lžíce cukru krupice
* 100 ml vlažného mléka
* 1 vanilkový cukr
* 4 žloutky + 2 celá vejce
* špetka soli
* 500 g hladké mouky + trochu na pomoučení
* 250 g másla, rozpuštěného

Na náplň:
* 15-20 ks meruněk
* 15-20 malých kostek cukru, nejlépe přírodního
* 1 vejce na potření

1. Droždí utřeme v míse s lžící cukru, rozmícháme s vlažným mlékem a necháme ho vykynout.

2. Přidáme prosátou mouku, sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr, žloutky a celá vejce, většinu rozpuštěného vlažného másla (trochu si necháme na vymazání formiček) a zaděláme hladké pevné nelepivé těsto. Přikryjeme ho v míse utěrkou a dáme minimálně na 5 hodin do chladničky kynout. Těsto můžeme nechat takto pomalu kynout i do druhého dne.

3. Meruňky omyjeme, osušíme a vypeckujeme tak, aby se obě poloviny od sebe úplně neoddělily.

4. Potom těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozdělíme na 20 stejných dílů. Z každého dílu odkrojíme asi čtvrtinu těsta a ze všech kusů vyválíme kuličky.

5. Hrnečky nebo formičky vymažeme máslem, na dno každého hrnku dáme větší kuličku a zatlačíme do ní meruňku, do které jsme vložili místo pecky kostku cukru.

6. Do důlku po meruňce vmáčkneme menší kuličku těsta a necháme kynout asi 30 minut. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 stupních dozlatova, asi 20-25 minut.

Tip
Na zatlačenou meruňku můžete přidat ještě lžičku tvarohové náplně.

Ochutnejte špaldovou mouku – má jemnou oříškovou chuť, obsahuje množství vitaminů a minerálů a dobře ji snáší i alergici . Pro začátek zkuste poměr 1:1 s obyčejnou hladkou moukou, ale počítejte s o něco větším množstvím mléka.

Buchty s rumovým tvarohemBuchty s rumovým tvarohem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 30-45 minut pečení

Pro 4 osoby (asi 25-30 kusů dle velikosti)

* 500 g polohrubé mouky
* 70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 30 g droždí
* špetka muškátového oříšku
* 100 g hery, rozpuštěné
* 250 ml vlažného mléka
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 60 g másla na potření buchet a plechu
* 60 g omegy na potření buchet a plechu

Na náplň:
*
500 g měkkého tvarohu
* 2 vanilkové cukry
* 60-100 g moučkového cukru
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 1 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
* 2-3 lžíce rumu
* 50 g rozinek

1. V misce utřeme droždí s lžící cukru, přidáme asi třetinu vlažného mléka a hrst mouky a rozmícháme na hladké těstíčko. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout kvásek.

2. Rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli, muškátový oříšek, kvásek, žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, zchladlý rozpuštěný tuk a za postupného přilévání mléka zaděláme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout na dvojnásobný objem.

3. Na náplň utřeme tvaroh s cukry, jemně nastrouhanou citronovou kůrou, vmícháme žloutek, rozinky a sníh z bílku.

4. Z těsta vyválíme váleček o průměru asi 4-5 cm a nakrájíme na stejnoměrné plátky. Ty v dlani zploštíme, do středu každého dílu dáme trochu tvarohové náplně, buchty zabalíme a okraje těsta dobře spojíme a uzavřeme.

5. V kastrůlku rozpustíme máslo s omegou a vymažeme pekáč. Buchty postupně namáčíme v rozpuštěném tuku a jednu po druhé klademe těsně vedle sebe na pekáč. Povrch potřeme zbylým máslem s omegou a necháme ještě chvíli nakynout.

6. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Upečené buchty překlopíme na vál a podáváme pocukrované moučkovým cukrem.

Tip
Buchty můžete plnit také povidly rozmíchanými s trochou rumu nebo vaší oblíbenou zavařeninou. Buchty lze také bez kynutí v pekáči vložit do nepředehřáté trouby, nakynou tak postupně, než se trouba rozpálí, a potom dopéct při vyšší teplotě na barvu.

Švestkové buchty se skořicovým cukremŠvestkové buchty se skořicovým cukrem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 35-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 640 g polohrubé mouky + na podsypání
* 350-400 ml mléka
* 3 žloutky
* 1 vejce
* 70 g moučkového cukru + trochu na poprášení
* 250 g másla
* kůra z 1/2 citronu, bio
* sůl
* 30 g droždí

Na náplň:
*
500 g vypeckovaných švestek nebo sliv
* 1 sáček vanilkového cukru
* 2 sáčky skořicového cukru

1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme rozdrobené droždí se lžící cukru a dvěma lžícemi mouky a necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek.

2. Do zadělávací mísy prosejeme mouku, vlijeme vykynutý kvásek, ve zbylém mléce rozmíchané žloutky a vejce, přidáme cukr, polovinu rozpuštěného vlažného másla, jemně nastrouhanou kůru z citronu a trochu soli. Vypracujeme vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé a hladké těsto, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

3. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.

4. Těsto na moukou posypané desce vyválíme na plát silný asi 1,5-2 cm a rozkrájíme na čtverce. Do prostředka každého dílu těsta zabalíme dvě i více půlek švestek (podle velikosti) lehce obalených ve vanilkovém a skořicovém cukru a okraje dobře spojíme a uzavřeme.

5. Buchty potřeme ze stran rozpuštěným máslem a skládáme těsně vedle sebe spojem dolů do máslem vylitého pekáče. Zbylým máslem potřeme povrch a necháme v teple nakynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Upečené buchty vyklopíme, oddělíme od sebe a podáváme poprášené moučkovým cukrem.

Tip
Buchty můžete plnit i zralými jahodami, třešněmi, meruňkami, jablky, hruškami apod. nebo ovoce kombinovat s tvarohovou náplní.

Buchty s mákemBuchty s mákem

Příprava: 30 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 35-45 minut pečení

Pro 4 osoby

* 50 g droždí
* 150-200 ml vlažného mléka, dle potřeby
* 500 g hladké mouky 00
* 3 lžíce moučkového cukru + trochu na poprášení
* 1 vanilkový cukr
* 2 žloutky
* 2 majolky (majonézy v krabičce)
* 125 g másla, na vymaštění pekáče a potření buchet

Maková náplň:
* 250 g máku
* 450 ml mléka
* 50 g strouhaného perníku
* 80-100 g cukru krupice
* 1 lžíce strouhané citronové kůry, bio
* 2 lžíce rozinek – nemusí být

1. Droždí utřeme s lžící cukru, rozředíme trochou vlažného mléka a promícháme se lžící mouky. Těstíčko v misce přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teple vykynout.

2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, vykynutý kvásek, žloutky, majolku, vanilkový cukr a zaděláme pevné vláčné těsto. Podle potřeby přidáme během zadělávání trochu mléka nebo mouky. Když těsto přestane lepit, poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3. Na makovou náplň nejprve semeleme mák, vložíme jej do kastrolu s ostatními přísadami, zalijeme mlékem, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni, dokud mák nenabobtná a směs nezhoustne. Během vaření mícháme. Nakonec vmícháme propláchnuté okapané rozinky a necháme vychladnout.

4. Z těsta uděláme váleček o průměru 3-4 cm a rozkrájíme na stejně velké díly. Každý kousek roztáhneme, doprostřed těsta dáme lžíci až dvě náplně, okraje přehneme přes náplň a stiskneme k sobě. V pekáči rozpustíme asi 1/2 másla a necháme zchladnout, aby pekáč ani máslo nebylo horké.

5. Buchty "vykoupeme" v rozpuštěném másle a rovnáme spojem dolů vedle sebe do pekáče. Zbylým máslem potřeme vrchní stranu buchet, necháme nakynout a pečeme při 180 stupních dozlatova. Necháme chvíli zchladnout, vyklopíme a při podávání poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Pekáč s tukem na jednom konci trochu podložte, aby tuk stekl k jedné straně a buchty se tak mohly pěkně "vykoupat". Potom je postupně skládejte vedle sebe od zvýšeného okraje pekáče směrem dolů. Do máku můžete přidat také trochu povidel, skořice, mletého hřebíčku a rumu.

Mramorová bábovkaMramorová bábovka

Příprava: 30 minut + 40-45 minut pečení

Na jednu velkou bábovkovou formu

* 210 g másla nebo hery + na vymazání formy
* 210 g cukru krupice
* 6 velkých vajec, zvlášť bílky a žloutky, nebo 8 malých
* 270 g hladké mouky
* kůra z 1/2 citronu, bio
* 1 a 1/2 sáčku kypřicího prášku
* 200-250 ml mléka
* 2 lžíce kakaa, holandského typu
* 1 vanilkový cukr
* trochu hrubé mouky na vysypání formy
* moučkový cukr na poprášení

1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do bílé pěny. Přisypeme jemně nastrouhanou citronovou kůru z dobře umytého citronu, prosátou mouku s kypřicím práškem, přilijeme mléko a umícháme hladké těsto.

2. Několik lžic mléka si necháme stranou. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme tuhý sníh z bílků.

3. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Polovinu těsta nalijeme do formy.

4. V misce rozmícháme vanilkový cukr, kakao a mléko na hladkou kašičku a směs vmícháme do zbylého těsta.

5. Kakaovou hmotu nalijeme na světlé těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 40-45 minut.

6. Ke konci pečení zkusíme ve středu bábovky vpíchnout špejli, a pokud těsto nelepí, bábovku vyjmeme i s formou z trouby a necháme na mřížce chvíli zchladnout. Potom ji vyklopíme na talíř a necháme úplně vychladnout. Podáváme poprášenou moučkovým cukrem.

Tip
Bábovku můžete udělat pouze světlou a do těsta přidat kousek nakrájené hořké čokolády nebo hrubě překrájené ořechy a spařené rozinky či jiné sušené ovoce. Místo bábovkové formy můžete použít i formu na srnčí hřbet nebo malé bábovičky.


  • Vybrali jsme pro Vás