Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nakládat nemusíte jen okurky, sáhněte i po mrkvi nebo česneku

  2:07aktualizováno  2:07
Udělejte si na zimu pořádnou zásobu nejen sladkokyselých okurek, ale i jiné zeleniny. Naložit ji můžete v octu nebo jen nechat dobře uležet v oleji.

Grilované papriky v oleji. | foto: Isifa

Tipy a triky na nejlepší naloženou zeleninu

* Až okurky pořádně vydrhnete (pěkně kartáčkem), dopřejte jim hodinovou vodní lázeň. Prospěje jim.
* Okurky i ostatní zelenina musí být do nálevu ponořeny celé, jinak by se mohly kazit a plesnivět.
* Nebojte se namísto klasického octa použít např. vinný ocet či ovocný.
* Dobu zavařování neprodlužujte, jinak vaše okurky budou příliš měkké a nedočkáte se od nich žádaného křupnutí při nakousnutí.
* Konzervovat jde zeleninu jak v octu, tak v oleji. Kyselý způsob naložení se hodí pro větší zeleninu (zelí, okurky, cibule, mrkev, květák), olej "sluší" hlavně bylinkám či česneku.
* Naloženou zeleninu neschovávejte ve spižírně věčně. Už po roce se mění kvalita takto uchovávaných potravin.
* Při přípravě rychlokvašek okurky několikrát propíchněte, aby z nich odcházel oxid uhličitý.

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule.Na 4 malé sklenice

* 500 ml bílého octa
* 150 g cukru
* 1 lžička soli
* 3 bobkové listy
* 15 kuliček nového koření
* 10 hřebíčků
* 2 chilli papričky
* 1 kg červené cibule

1. Do širšího hrnce nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a koření, přivedeme k varu.
2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
3. Kolečka cibule vložíme do hrnce s nálevem a půl minuty je povaříme. Necháme zchladnout.
4. Sklenice naplníme cibulí i s nálevem, případně dolijeme převařenou vodou a zavařujeme po dobu deseti minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Sklenice můžete jen uzavřít a dát do chladničky, jsou použitelné po třech dnech a v chladu vydrží až dva měsíce.

Česnek naložený s citronem

Česnek naložený s citronem.Na 6 malých sklenic

* 300 ml bílého vinného octa
* 300 ml bílého vína
* 1 lžička soli
* 2 lžičky cukru
* 2 bobkové listy
* 6 zrnek zeleného pepře
* 12 palic česneku
* čerstvý rozmarýn nebo tymián
* 1 citron
* olivový olej

1. Do hrnce nalijeme ocet, víno, přisypeme sůl, cukr, suché koření a nálev 3–4 minuty provaříme.
2. Česnek rozebereme na stroužky, oloupeme je a povaříme pět minut v nálevu. Česnek necháme v nálevu odležet 10–12 hodin, nejlépe přes noc.
3. Česnek slijeme, nálev si dáme stranou. Stroužky naskládáme do sklenic, přidáme k nim do každé sklenice snítku rozmarýnu a 2 plátky citronu. Vše zalijeme nálevem tak, abychom na závěr mohli přidat centimetrovou vrstvu olivového oleje. Zavařujeme 20 minut při 80 °C.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte do nálevu přidat čerstvý estragon.

Zavařený lilek s mrkví

Zavařený lilek s mrkví.Na 2 sklenice

* 2 lilky
* 3 mrkve
* sůl
* česnek
* 1 malá cibulka
* olej
* bílý vinný ocet
* celý černý pepř

1. Lilek omyjeme a povaříme osm minut ve vodě. Po uvaření jej rozkrájíme na plátky.
2. Mrkev očistíme, nakrájíme na tenčí kolečka, která povaříme do poloměkka v lehce osolené vodě.
3. Česnek a cibuli oloupeme, cibuli nakrájíme na tenká kolečka.
4. Do sklenic vkládáme střídavě plátky lilku, kolečka mrkve, cibule a stroužky česneku.
5. Naplněné sklenice dolijeme směsí oleje a octa (na každé 2 lžíce oleje dáme lžíci octa), přidáme čtyři kuličky pepře a zavařujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

NÁŠ TIP

Stroužky česneku utřete a potřete jimi plátky uvařeného lilku.

Grilované papriky v oleji

Grilované papriky v oleji.Na 6 malých sklenic

* 2 kg paprik
* 50 ml oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* bobkový list
* celý černý pepř
* česnek
* čerstvý rozmarýn

1. Papriky omyjeme a osušíme. Pekáč vyložíme pečicím papírem a papriky pečeme při 200 °C v troubě, dokud slupky nezačnou černat.
2. Papriky přesypeme do hrnce, který přikryjeme pokličkou, a necháme je lehce zchladnout. Poté je oloupeme, přepůlíme, vyjmeme semena a pokrájíme na širší plátky.
3. Papriky naskládáme do vymytých suchých sklenic, do každé sklenice přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky černého pepře, dvě kuličky nového koření, tři stroužky česneku a jednu snítku rozmarýnu na střihanou na menší kousky. Vše pak zalijeme olejem s octem a zavařujeme 20 minut při 85 °C.

NÁŠ TIP

Papriky namísto pečení troubě můžete opálit grilovacích kleštích nad plynovým hořákem poté je dát plastového sáčku.

Bylinky v oleji

Bylinky v oleji.Na 1 sklenici

* 8 stroužků česneku
* 1 malá červená cibule
* 4 snítky čerstvé bazalky
* 2 snítky rozmarýnu
* 2 snítky estragonu
* 3 bobkové listy
* 2 lžičky barevného pepře
* 800 ml olivového oleje

1. Česnek oloupeme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Bylinky omyjeme, necháme okapat a oschnout. Můžeme je překrájet nebo natrhat na menší kousky.
2. Olej pomalu zahříváme, ale nepřivedeme ho k varu.
3. Suchou sklenici nebo lahev s širším hrdlem naplníme bylinkami, kořením, cibulí, česnekem a zalijeme teplým olejem tak, aby byl alespoň dva centimetry nad bylinkami. Po vychladnutí sklenici uzavřeme a uchováme v chladničce jeden týden.
4. Po týdnu obsah sklenice přecedíme přes papírový filtr a olej používáme do salátů či marinád.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte i jiné druhy bylinek – tymián, majoránku, pažitku.

Autoři:




Nejčtenější

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.