Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nakládat nemusíte jen hermelín, vyzkoušejte balkán nebo mozzarellu

  13:05aktualizováno  13:05
Znáte větší dobrotu než si dát k vychlazenému točenému pivu pořádně uleželý hermelín protkaný cibulí a pálivou paprikou? Stejně si pochutnáte ale i na dalších druzích sýrů.

Nakládaný hermelín. | foto: Isifa

Nakládaný hermelín

Příprava: 15 minut + uležení 5 a více dní

Pro 6 osob

* 1 snítka rozmarýnu
* 1 velká palice česneku
* 3 naložené chilli papričky nebo feferonky
* 1 lžička soli
* 6 hermelínů
* 2 velké cibule
* 6 kuliček nového koření
* 6 kuliček bílého a černého pepře
* 2 bobkové listy
* slunečnicový olej (podle obsahu sklenice)
* 1 lžička mleté papriky

1. Lístky rozmarýnu otrháme a najemno nasekáme. Ze dvou třetin oloupaných stroužků česneku, dvou chilli papriček a soli utřeme pastu, do které vmícháme rozmarýn.
2. Hermelíny podélně rozkrojíme, dolní poloviny namažeme česnekovou pastou a přiklopíme nenamazanými polovinami.
3. Zbytek česneku nakrájíme na plátky, na menší kousky pokrájíme chilli papričku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
4. Do širší sklenice se šroubovacím víčkem střídavě ve vrstvách naskládáme hermelíny, cibuli, papričku, plátky česneku, koření. V menší misce promícháme trochu oleje s paprikou, přelijeme do sklenice a dolijeme olejem tak, aby byly sýry i zelenina s kořením potopené. Necháme v chladu odležet 5 a více dní.

TIP

Kromě klasického receptu můžete vyzkoušet další varianty: s malými okurkami, cibulkami, olivami, kořením, jako je jalovec, rozmarýn, do nálevu přidejte worchestr či pastu harisu.

Další tipy na naložení

Naložit do oleje jde skoro každý sýr. Některý si ale žádá bazalku, jinému víc "sluší" pikantní koření.

Kozí sýr
V poslední době si získává čím dál větší oblibu. Je zdravý a lehce stravitelný.
* Je ideálním sýrem pro nakládání, můžete ho kombinovat s mnoha bylinkami a zeleninou.
* Vyzkoušejte kombinaci provensálských bylinek (rozmarýn, bazalka, tymián, estragon), vždyť právě Francie je jedním z největších výrobců tohoto sýru.
* K naložení používejte kvalitní panenský olivový olej, nešetřete na něm.
* Hodí se k němu i pikantní koření – pepř, česnek, chilli, paprika.

Balkánský sýr
Tenhle výrazně slaný sýr se hodí nejenom do salátů, ale dobře chutná i naložený do oleje.
* Vyzkoušejte balkánský sýr naložený v panenském olivovém oleji spolu se zelenými a černými olivami.
* Pokud máte rádi pálivá jídla, nebojte se do sklenice přidat hojně chilli papriček, feferonky, česnek, směs barevného pepře, z klasických bylinek sáhněte po oreganu, šalvěji a rozmarýnu.
* Podobně jako balkánský sýr můžete naložit i fetu.

Mozzarella
I když většinou narazíte na mozzarellu z kravského mléka, originální je z buvolího.
* Mozzarella tvoří téměř nerozlučnou dvojici s rajčaty a bazalkou. Do sklenice tedy dejte sýr, rozpůlená cherry rajčata, pokrájená sušená rajčata, snítku čerstvé bazalky, dosolte a zalijte olejem. * Olivový olej promíchejte s lžičkou worcesteru a citronové šťávy.
* Sýr můžete naložit i úplně jednoduše jen se solí, pepřem a česnekem.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.