Nakládaný hermelín, smažák, tatarák. Uvařte si české lidovky

  14:53
Tyhle jídla objevíte v jídelních lístcích snad každé české hospody. Smažený sýr navíc bývá jednou z mála vegetariánských alternativ. A i když se v daném pohostinství nevaří, sklenice s utopenci či nakládanými hermelíny nesmí chybět vystavená na výčepu. Lidovky jsou prostě klasika.
Francouzské brambory.

Francouzské brambory. | foto: Isifa

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín.

Příprava: 20 minut + odležení 7 dní

Pro 6 osob

• 12 stroužků česneku
• sůl
• 1 velká cibule
• 6 hermelínů
• 2–3 naložené beraní rohy
• 2 naložené feferonky
• 3 bobkové listy
• 2 lžičky celého černého pepře
• 1 lžička zeleného pepře
• několik kuliček nového koření
• olej

1. Stroužky česneku oloupeme a utřeme se solí. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kolečka.
2. Hermelíny příčně překrojíme, namažeme česnekem a přiklopíme zpět k sobě.
3. Ochucené hermelíny naskládáme do sklenice střídavě s plátky cibule, beraními rohy a feferonkami, přisypeme koření a zalijeme olejem.
4. Láhev uzavřeme a necháme odležet alespoň týden v chladu.

Tatarák s topinkami

Tatarák s topinkami.

Příprava: 40 minut + smažení 8 minut

Pro 4 osoby

• 700 g hovězí svíčkové
• sůl, pepř
• 1 malá cibule
• 4 žloutky
• 8 plátků chleba
• olej nebo sádlo
• 4 stroužky česneku
• čerstvá petržel
• mletá sladká paprika
• hořčice plnotučná nebo dijonská
• worchester
• tabasco
• chilli omáčka
• kečup

1. Maso omyjeme, osušíme, odblaníme, naškrábeme nebo umeleme, lehce ochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
2. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme.
3. Maso rozdělíme na čtyři díly, kuchyňské tvořítko naplníme porcí masa, uhladíme a vyklepneme na talíř. Uděláme do něj důlek, který naplníme žloutkem.
4. Na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme překrájené plátky chleba do zlatohněda a potřeme je česnekem.
5. Porce masa obložíme nasekanou cibulí, petrželí, kořením.
6. Každý si tatarák umíchá a dokončí podle své chuti.

Francouzské brambory

Francouzské brambory.

Příprava: 40 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg brambor
• olej
• strouhanka
• 4 vejce
• 300 g uzeniny nebo uzeného masa
• 1 menší cibule
• kmín
• sůl, pepř
• 200 ml mléka nebo smetany na vaření

1. Brambory omyjeme a uvaříme téměř doměkka ve vodě. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
2. Dvě vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky.
3. Uzeninu nebo maso pokrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky.
4. Na pánvi na oleji opečeme cibuli, přidáme trochu kmínu, přisypeme uzeninu a společně opečeme.
5. Mísu vyložíme polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Pokryjeme vrstvou uzeniny s cibulí, poklademe plátky vajec a dokončíme horní vrstvou brambor.
6. Necháme asi 15 minut zapéct, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými zbylými vejci, solí a pepřem a dopečeme.

Smaženka

Smaženka.

Příprava: 5 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

• 8 plátků chleba
• 3 velká vejce
• 3 lžíce mléka
• sůl, pepř
• 1 cibule
• 1 menší salátová okurka
• 2 rajčata
• 1 paprika
• salát
• olej

1. Plátky chleba přepůlíme. Vejce rozšleháme s mlékem, solí a pepřem. Cibuli oloupeme, překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Zeleninu omyjeme a nakrájíme.
2. Na pánvi rozehřejeme olej. Plátky chleba necháme chvíli nasáknout ve vaječné směsi a pak je po obou stranách opečeme na oleji dozlatova.

Smažený sýr

Příprava: 10 minut + smažení 10–15 minut

Smažený sýr.

Pro 4 osoby

• 4 silnější plátky sýra eidam
• 2 velká vejce
• sůl
• 2 lžíce mléka
• 4 lžíce hladké mouky
• strouhanka
• olej

1. Plátky sýra příčně překrojíme. Vejce rozšleháme se solí a mlékem, přimícháme hladkou mouku.
2. Sýr obalíme dvakrát v těstíčku a ve strouhance.
3. Obalený sýr smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova po obou stranách.
4. Hotové osmažené kousky necháme okapat na papírových utěrkách nebo vrstvě ubrousků a podáváme s vařenými bramborami nebo domácími hranolky a tatarskou omáčkou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...