Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Hermelín, pomazánka a salát. Co jíst na chatě, když se vám nechce do vaření

  0:56aktualizováno  0:56
Vaření na chatách a chalupách je zvláštní disciplínou českých kuchařů a kuchařek. Co si uvařit s omezeným množstvím surovin, aby to netrvalo moc dlouho a nebylo náročné na množství hrnců a pánviček? Poradila nám Adriana Pokorná ze Strop Café & Catering.

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Strávit v kuchyni jenom chvilku a ohromit pak hosty chutným jídlem je snem každého hostitele. Na chatě a chalupě máme většinou k dispozici čerstvé ovoce a zeleninu a poctivé suroviny od sousedů jak jsou vajíčka, sádlo nebo škvarky. Je proto ideální těchto dobrot využít a zakomponovat je do víkendového jídelníčku.

Adriana Pokorná na zahrádce Strop Café na pražských Vinohradeh

Adriana Pokorná ve Strop Café na pražských Vinohradech

„Na chalupu je dobrý třeba nakládaný hermelín, když se vrátíte za týden nebo čtrnáct dnů, bude hezky odleželý. A vy mezitím nemusíte bojovat sama se sebou, abyste neochutnala předčasně, protože ho nemáte na očích,“ radí s úsměvem Adriana Pokorná, zatímco spolu sedíme v zahrádce vinohradské kavárny Strop Café.

Nechte se inspirovat i dalšími jejími recepty, které budete mít za chvilku připravené, abyste se mohla věnovat práci na zahrádce nebo zaslouženému odpočinku ve stínu stromů.

Nakládaný hermelín Strop Café

Ingredience:

Nakládaný hermelín s pestem a sušenými rajčaty podle receptu Strop Café
  • 4 kvalitní (např. Královské hermelíny)
  • hrst bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • arašídové máslo, asi lžička - nemusí, ale je to s ním lepší
  • špetka chilli
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • dobrý, kvalitní olej

Postup:

Nejprve si připravíme náplň z bazalkového pesta a sušených rajčat. Na pesto rozmixujeme svazek bazalky, sůl, pepř, můžeme přidat arašídové máslo (ale obejdeme se i bez něj), trochu mletého sušeného chilli nebo jednu chilli papričku podle naší chuti a kvalitní olej - ideálně olivový, ale může být i kvalitní slunečnicový. Vše promixujeme a pak do směsi prolisujeme dva stroužky česneku. Pokrájíme sušená rajčata naložená v oleji (pokud máme vlastní sušená rajčata, na několik hodin je naložíme do oleje).
Hermelín rozpůlíme podélně, naplníme ho a naložíme do oleje. Necháme odležet na teplejším místě alespoň 4 hodiny. Podáváme s čerstvým chlebem nebo bagetou k dobrému pivu nebo vínu.

Tip: „Pokud spěcháme a návštěva se blíží, stačí lehce nahřát troubu a hermelíny do ní vložit na 10 minut. Budou skvělé,“ radí Adriana Pokorná, která kromě občerstvení v kavárně poskytuje i cateringové služby.

Škvarková pomazánka

Ingredience:

Škvarková pomazánka
  • škvařené vepřové škvarky
  • vepřové sádlo
  • cibule
  • pažitka
  • natvrdo vařené vejce
  • hořčice dijonská, případně plnotučná
  • nakládané okurky
  • sůl a mletý pepř

Postup:
Rozemeleme škvarky a smícháme s dobrým sádlem v poměru 1:1. Najemno nakrájíme cibulku, najemno nastrouháme nakládané okurky a natvrdo uvařená vejce. Přidáme dijonskou hořčici, čerstvý pepř a sůl pouze, pokud to bude nutné, záleží na slanosti sádla.
Hotovou pomazánku namažeme na čerstvý chléb a posypeme čerstvou pažitkou.

Zeleninový salát s anglickou slaninou, hruškami a brusinkami

Ingredience:

Salát s hruškou a brusinkami podle receptu Strop Café
  • 1 ledový salát nebo římský salát
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 1 hruška
  • cca 4 lžíce majonézy
  • cca 1 lžička dijonské hořčice
  • parmazán nebo grana padano
  • pečivo

Postup:

Orestujeme anglickou slaninu a necháme ji vychladnout.
Omyjeme a nakrájíme salát a hrušky a dáme do mísy. Přisypeme sušené brusinky a trochu nastrouhané grany nebo parmazánu.
V menší nádobě smícháme majonézu, hořčici. Pak dresink promícháme se salátem. Ozdobíme anglickou slaninou a podáváme s rozpečenými bagetkami.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí...
OBRAZEM: Lepší než módní přehlídka. 30 nejvýraznějších modelů z Cannes

Po Oscarech a Zlatých glóbech je filmový festival v Cannes každoročně třetí velkou událostí, na které hvězdy vytahují módní trumfy. Možná dokonce ty...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Ze sexu nás už hlava nebolí. Častěji se z milování vymlouvají muži

Co se změnilo v posledních letech za dveřmi našich ložnic? V sexu jsme odvážnější, ale spíme spolu méně často. Ze společných hrátek se spíš vymlouvají muži,...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)
(ID: 779, Editovat, Smazat, Nastavit soukromý, Preview)

Co maminky motivuje k vlastním článkům? A co jim dává a bere blogování o porodu a životě s dětmi?

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.