Nakládané experimenty a variace: česnek, žampiony i rajčata v oleji

  0:30
Nakládané sýry patří k tomu nejjednoduššímu a zároveň nejlahodnějšímu, co ve vaření existuje. A zvládnou ho i děti. Nakládání nabízí také mimořádný prostor pro vlastní experimenty a variace.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Stockfood.cz

Vajíčka a la babičkaVajíčka à la babička

Příprava: 15 minut

Na jednu sklenici o obsahu 4 l

* 30 vajec
* 1 díl vodního skla
* 8 dílů převařené vody

1. Očištěná neporušená a čerstvá vejce naskládáme špičkami dolů do čisté suché sklenice.

2. Vodu svaříme a necháme vychladnout a promícháme s vodním sklem.

3. Nálevem zalijeme vejce ve sklenici asi 3 cm nad povrch vajec, přetáhneme fólií a hrdlo ovážeme a uchováme na temném a chladném místě. Takto konzervovaná vejce vydrží až třičtvrtě roku.

4. Vyschlý nálev podle potřeby doléváme čistou vodou a vejce můžeme naložit najednou,nebo je do nálevu přidávat i postupně.

5. Takto konzervovaná vejce se dají upotřebit téměř na všechny způsoby, jen z bílků nelze ušlehat sníh.

Tip
Vodní sklo lze zakoupit v drogeriích v balení 0,5 l zhruba za 23 Kč a 1 l za 32 Kč. Vejce lze také naložit do vápenné vody, která se připraví z 1 l vody a 100 g hašeného vápna. Vápno se ve vodě rozmíchá, nečistoty přecedí a všechno vápno se přidá do sklenice. Nerozpuštěné vápno se usadí na vejcích a na stěnách nádoby a nálev zůstane čistý. Sklenice se převáží fólií, při vysychání se nálev musí dolévat. Jakmile se nálev začne kalit, vejce se musí zkontrolovat a spotřebovat.

Marinované lilky s cuketamiRecept pro ONU: Marinované lilky s cuketami

Autor: Radek Hasman, šéfkuchař restaurace Aromi v Praze

Na 4 porce

* 1 lilek
* 1 cuketa
* 2 stroužky česneku
* 1 chilli paprička
* extra panenský olivový olej
* snítka bazalky a oregana
* mořská sůl a drcený pepř

1. Lilky a cukety nakrájíme na tenké plátky a lehce posypeme mořskou solí, aby se zbavily přebytečné vody. Plátky osušíme a ogrilujeme na pánvi s kapkou oleje. Přebytečný tuk pak necháme odsát na papírovém ubrousku.

2. Česnek nakrájíme na tenké plátky a čerstvé chilli papričky podélně rozřízneme, odstraníme semínka a nasekáme na drobné kostičky. Plátky lilku a cukety skládáme střídavě do skleničky a prokládáme česnekem, chilli papričkami a posekanými bylinkami. Každou vrstvu zalijeme olivovým olejem a posypeme nahrubo drceným černým pepřem. Sklenici dobře uzavřeme.

Česnek v pikantním nálevuČesnek v pikantním nálevu

Příprava: 30 minut + 20 minut sterilování

Na 4 sklenice (250 ml)

* 0,5 kg česneku
* 1 lžíce dijonské nebo jiné pikantní hořčice
* 1 červená paprika, kapie
* 1-2 chilli papričky
* olivový olej na zalití

1. Česnek oloupeme. Papriky a papričky zbavíme semínek, očistíme a rozmixujeme na pastu.

2. V misce prošleháme hořčici, trochu oleje a paprikovou směs, přidáme oloupané stroužky česneku a vše promícháme.

3. Takto připravený česnek lžící napěchujeme do sklenice, zalijeme zbylým olejem, sklenice uzavřeme a sterilujeme při 90 stupních 15-20 minut.

Žampiony s feferonkami v olejiŽampiony s feferonkami v oleji

Příprava: 25 minut + 15 minut sterilování

Na 4 sklenice o obsahu 400 ml

* 1 kg žampionů, malých
* 150 g dlouhých mírně pálivých papriček
* 150 g malých cibulek
* 4 stroužky česneku
* 500 ml bílého octa
* 400 ml vody
* 4 bobkové listy
* 8 kuliček celého pepře
* 8 kuliček nového koření
* kvalitní olej na zalití

1. V hrnci svaříme vodu, ocet, celé oloupané stroužky česneku a koření. Žampiony a cibulky očistíme, oloupeme a 2 minuty povaříme v připraveném nálevu.

2. Houby i koření scedíme a necháme okapat a vychladnout. Do sklenic naskládáme předvařené houby, koření, proložíme papričkami a obsah zalijeme kvalitním olejem tak, aby byly potopené. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme při 90 stupních 15 minut.

Tip
Houby můžete zalít nálevem z deka či jiného přípravku s konzervačními látkami a sklenice pak nemusíte sterilovat.

Předdušená rajčata v olejiPředdušená rajčata v oleji

Příprava: 15 minut + 2-4 hodiny marinování + 2 hodiny sušení

Na 2-3 sklenice o obsahu 250 ml

* 3 kg zralých rajčat, nejlépe oválných
* 1 hlavička česneku
* 100 ml bílého vinného octa
* panenský olivový olej na zalití
* 6 snítek tymiánu
* mořská hrubá sůl

1. Rajčata spaříme vroucí vodou, zchladíme a oloupeme. Nakrájíme je na poloviny nebo čtvrtiny, rozložíme na plech a posypeme solí. Česnek rozebereme na stroužky a přidáme na plech mezi rajčata. Sušíme v troubě při 100 stupních asi 2 hodiny.

2. Rajčata a česnek vložíme do misky, zalijeme octem a necháme asi 2-4 hodiny marinovat.

3. Potom ocet slijeme, rajčata vymačkáme a česnek vytlačíme ze slupek nebo oloupeme a promícháme s částí oleje. Čisté sklenice naplníme připravenými rajčaty s česnekem, proložíme snítkami tymiánu, promícháme a zalijeme po okraj olivovým olejem. Uzavřeme víčky a sterilujeme 5 minut při 100 stupních.

Salámový salát s okurkamiSalámový salát s okurkami

Pikantní salát se hodí na posezení u piva a ocení ho všichni, kdo si jinak rádi smlsnou na utopencích - tenhle je nejlepší druhý den.

Příprava: 20-30 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 400 g točeného slovenského salámu
* 250 g plátků tvrdého sýra (ementál nebo eidam)
* 250 g sterilovaných sladkokyselých okurek
* 1 větší cibule
* 1-2 stroužky česneku
* 6 lžic 8% octa
* 4 lžíce kvalitního oleje
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1-2 lžíce cukru krupice, dle chuti
* 1/2-1 lžička plnotučné nebo ostřejší hořčice

1. Salám oloupeme, rozkrájíme asi na 4-5cm kusy, ty nakrájíme po délce na tenké plátky a pak rozkrájíme na tenké nudličky.

2. Plátky sýra dáme na sebe, nakrájíme stejně široké pruhy a ty potom nakrájíme napříč na stejné nudličky jako salám. Stejným způsobem nakrájíme i kyselé okurky.

3. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, polovinu cibule nejdříve rozkrájíme na tenké podélné plátky, ale nedokrajujeme do konce, aby se cibule nerozpadla. Potom ji otočíme a krájíme napříč na drobné kostičky.

4. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme v misce s trochou soli a cukru a prošleháme s octem, olejem, pepřem a hořčicí na zálivku.

5. V míse promícháme všechny pokrájené suroviny se zálivkou, chuť dotáhneme podle chuti trochou soli, cukru nebo octa. Přikryjeme a necháme v chladu alespoň hodinu odležet, nejlépe však do druhého dne.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...