Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Nadýchané řízky

  8:24aktualizováno  8:24
Jak na to, aby křehký, křupavý a zlatý obal skrýval i vláčné a šťavnaté maso? My vám to tajemství odhalíme!

Nadýchané řízky | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 20 minut + 8-12 minut smažení

* 4 plátky z kýty, krkovičky nebo 8-12 plátků z vepřové panenky, napříč a lehce šikmo nakrájených
* 5 lžic polohrubé nebo hrubé mouky
* 2 velká vejce rozšlehaná se špetkou soli, případně se lžičkou oleje nebo mléka
* 200 g strouhanky
* tuk na smažení

1. Do kastrůlku vlijte tuk a na středním plameni ho nechte rozehřívat.

2. Plátky masa položte na sebe a paličkou je stejnoměrně naklepejte. U panenky stačí použít klouby prstů, je velmi křehká.

3. Maso pečlivě přitiskněte do mouky; přebytek oklepejte. Pak je protáhněte v rozšlehaných vejcích a pečlivě obalte ve strouhance. Tu na vepřové důkladně přitiskněte. Jestli chcete, obalte řízky ve vejcích a strouhance ještě jednou.

4. Vhoďte do oleje drobečky strouhanky, abyste zjistili, jestli je už správně rozehřátý. Pokud ano, postupně do něj vkládejte řízky – pozor, neměly by si při smažení překážet. Smažte, dokud nejsou patřičně zlatavé; občas nádobou potřeste. Potom řízky vyjměte, nejlépe kleštěmi, a položte na vrstvu kuchyňského papíru nebo ubrousků. Odsaje se tak přebytečný tuk.

5. Podávejte nejlépe s vařenými bramborami, přelitými máslem, nebo s bramborovou kaší. Hodí se i jednoduchý zelený nebo okurkový salát.

Zkuste i králičí nebo telecí
Řízků se nemusíte vzdát, ani když vepřové není pro vás. Kuřecí se samozřejmě nabízí samo, ale od věci není ani králičí maso z vykostěných stehen. A stojí za to se vrátit ke kořenům a sáhnout i k telecímu!

Ať vám voní!
Aby se z vepřového vytratila charakteristická a ne každému libá vůně, můžete maso namočit do mléka nebo je před obalením potřít šťávou z česneku a čerstvého zázvoru.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Vepřové řízky v oříškovém kabátě
Vepřové řízky v oříškovém kabátě
Pravý vídeňský řízek
Pravý vídeňský řízek
Plněné kuřecí řízky po kyjevsku
Plněné kuřecí řízky po kyjevsku

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Sedm důvodů, proč je vám na omdlení

Dehydratace, hlad, těhotenství, úlek nebo i srdeční problémy – faktorů, které mohou vyvolat pocit na omdlení nebo samotné mdloby, existuje velké množství....  celý článek

Brazilská modelka Jennifer Pamplona je jednou z těch, kdo v touze po dokonalém...
Chorobný strach z vlastní ošklivosti může vyústit v závislost na plastice

Touha po krásném a dokonalém těle jako z magazínů může vést až do extrémů. Stále častěji se objevují mladí lidé, kteří se nechávají chirurgicky upravit, aby se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Slávky: Bratr si chce do společného domu nastěhovat přítelkyni

Po smrti rodičů žijeme s bratrem ve společné domácnosti ve velkém domě na vesnici. Každý vlastníme půlku domu. Zvykli jsme si na sebe a dokážeme se na všem...  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.