Doporučujeme

Jednoduché vanilkové rohlíčky | foto: Profimedia.cz

Na poslední chvíli: to nejjednodušší vánoční cukroví

  • 10
Přinášíme vám tři recepty na cukroví, které zvládne opravdu každý. A hotové bude během pár okamžiků.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Jednoduché vanilkové rohlíčky

1. Smíchejte na hladké těsto kostku másla nebo tuku na pečení, čtyři lžíce pískového cukru, hrnek a půl mletých ořechů a dva hrnky hladké mouky. Nechte půl hodiny odpočinout v ledničce.

2. Z vychlazeného těsta odkrojte půlku (druhou vraťte do ledničky na druhou várku), rychle vyválejte na váleček, ze kterého budete odkrajovat stejné kousky a z nich tvarovat rohlíčky. Ty rozložte na plech a pečte v mírně vyhřáté troubě asi deset minut.

3. Ještě horké obalte v misce v moučkovém cukru.

Domácí marcipán

1. Mandle spařte, oloupejte a velmi jemně nakrájejte. Smíchejte s cukrem v poměru dva díly mandlí na jeden díl cukru. Třete, dokud nevznikne vláčná hmota.

2. Hotovou hmotu vyválejte do válečku, zabalte do potravinářské fólie a uchovávejte v chladu. Před zpracováváním přidejte 50 g moučkového cukru, aby se marcipán lépe tvaroval. (Návod vidíte na třech obrázcích pod receptem.) Pozor, rychle vysychá, proto s ním nepracujte příliš dlouho.

A)

B)

C)

Sněhové pusinky

1. Ušlehejte sníh z pěti bílků a potom do něj ještě ve šlehači zašlehejte 15 dkg jemného pískového cukru.

2. Druhých 15 dkg cukru do sněhu zabalte stěrkou - jenom párkrát "přeskládejte", ať vám sníh neslehne. (Základní poměr je 5 až 7 dkg cukru na jeden bílek, podle velikosti vajec.)

3. Hmotu stříkejte ze sáčku na plech vyložený pečicím papírem. Tvarujte kolečka nebo proužky. V jen mírně zahřáté troubě sušte, dokud neztvrdnou.

TIP OD ČTENÁŘKY

Raffaello raz dva tři

Smíchejte jednu konzervu sladkého salka a jedno balení kokosu. Vytvarujte kuličky a vmáčkněte dovnitř mandli. Je to rychlé, jednoduché a tak dobré, že do druhého dne kuličky záhadně zmizí a můžete začít s novu dávkou.
Zdeňka Cagášková, Velké Losiny

VÁNOCE na iDNES.cz

  • Vybrali jsme pro Vás