Na Martiniku není Blaff blaf

- Bébélé, Blaff, Igname (čti 'íňam') - někomu mohou tato slova připomínat výkřiky znechucených, nebo naopak potěšených stolovníků v restauraci. Ve skutečnosti jsou to kreolské názvy jídel, která by měl ochutnat každý, kdo zavítá na Martinik, jeden z ostrovů Karibiku.
To, že Martinik je dnes jedním z departmentů Francie pozná návštěvník ostrova nejen podle toho, že všichni mluví francouzsky (nebo kreolsky), ale také podle košíku s čerstvým francouzským chlebem nebo jiným pečivem, který nesmí chybět na žádném stole. Všechny restaurace nabízejí kromě tradičních francouzských pokrmů především speciality kreolské kuchyně. Tato směsice kuchyní afrických, francouzské, indické a karibské klade největší důraz na ryby a mušle. Chobotnice, žraloci, tuňáci, okouni, lambi (maso z lastur), krabi nebo raci mají své místo téměř na každém jídelním lístku. Buď se grilují nebo vaří, ale nejčastěji se podávají v omáčce Colombo. Koření Colombo je směsí koriandru, kmínu, černého pepře, hořčice, kurkumy a zázvoru. Díky své žluté barvě připomíná curry. Nepoužívá se jen na ryby, ale i na ostatní maso, například kozí, skopové, hovězí, kuřecí nebo na maso z malého zvířátka podobného svišti - vačice.
Poněkud odrazující název Blaff patří další rybí specialitě - směs ryb naložených několik hodin v marinádě se uvaří ve vodě s různým kořením. Většina těch, kteří ochutnají, pozná, že výsledek naprosto neodpovídá názvu. Mnohem hezčí jméno má ryba Vivanneau (čti 'vivanó'). Hezké není ale pouze její jméno. Vykostěná a přelitá bílou vanilkovou omáčkou předčí všechna očekávání.
Malé kousky ryb nebo zeleniny se také obalují v těstíčku a smaží v oleji. Martiničané tomu říkají accras.
Vrcholem kreolské kuchyně jsou raci - kreolsky écrevisses nebo z'habitant. V některých restauracích dokonce nevaří nic jiného. Pěstují si ráčky ve vlastních sádkách a host může celý proces přípravy od výlovu až po úpravu na talíři sledovat jako představení.
Jako příloha se podává k rybám nebo masu téměř vždy kopeček rýže a jeden nebo dva druhy zeleniny. Nejčastěji to jsou sladké brambory, igname - zelenina podobná bramborům, která často roste divoce v pralese a domorodci si jí tam chodí čas od času nakopat, christophines, chuťově podobné celeru, nebo některý z téměř 40 druhů banánů. Ostatně banány jsou vždy při ruce. Stačí stačí zajít na některou z plantáží,které jsou všude a utrhnout si několik kousků z velkého trsu. Obavy milovníka banánů, že bude muset prchat před rozzuřeným hlídačem, jsou na Martiniku zbytečné.
Ananas, kokos, mango, žluté nebo červené melouny, papája, grepy, pomeranče, avokáda - to je jen zlomek z mnoha druhů ovoce, které nabízejí místní prodavači ovoce. Z kokosů se vyrábí výborný bílý puding Blanc Mangé, polévaný mangovou omáčkou. Nebo osvěžující a především čerstvá kokosová zmrzlina.
Před jídlem si pánové objednávají obyčejně ti-punch (ti je zkráceninou francouzského slova petit - malý) ze tří dílů bílého rumu, jednoho dílu cukrového sirupu a kousku citronové kůry. Dámám spíše zachutná nejznámější místní koktejl Planteur z bílého rumu, ovocného džusu, muškátového oříšku a skořice. K jídlu se pije většinou voda nebo víno. Místní není moc dobré, ale všechny restaurace nabízejí některé z dovážených francouzských. Celkem dobré je i místní světlé pivo Lorraine. Ke kávě se na závěr místo koňaku podává starý, velmi ceněný rum. O tom martinickém, vyráběném z cukrové třtiny, se říká, že je nejlepší v Antilách.
Závěrem jedno varování pro muže. Některé servírky v restauracích nosí přes vlasy velmi slušivě uvázané šátky a podle způsobu uvázání lze poznat, zda je žena svobodná, zasnoubená, vdaná, nebo dokonce i to, zda její manželství je spokojené. Před tou, která má navíc připnuté na šátku bankovky složené do vějíře, by se měli mít muži na pozoru. Peníze mají vyjadřovat vyzývavost a svádivost a žena se tím snaží upoutat na sebe pozornost.

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...