Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mýty o zubních kazech: jsou dědičné a vždycky bolí

aktualizováno 
Zubní kaz je bakteriální proces narušující tvrdé zubní tkáně. Je to nejrozšířenější infekční onemocnění, které trápí až 90 procent lidí v České republice. I přes velkou osvětu a stále lepší péči koluje ve společnosti o zubním kazu mnoho mýtů. Víte, které to jsou?

Před zubním kazem vás ochrání jen správná péče o chrup (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

"Zubní kaz vzniká působením kombinace faktorů, ke kterým patří přítomnost určitých bakterií v ústech, špatná dentální hygiena a nesprávné stravovací návyky," vysvětluje lékař Robert Vondruška z pražského Zubního centra Ořechovka.

A dodává, že vzniku zubního kazu se můžeme bránit především pravidelným mechanickým odstraňováním zubního plaku. Důležitý je i výběr vhodného kartáčku, na značce zubní pasty už tolik nezáleží.

Samozřejmostí by mělo být používání mezizubních kartáčků, eventuálně v kombinaci s dentální nití pro odstranění plaku z mezizubních prostor. V jídelníčku je dobré omezit sladkosti, včetně slazených nápojů.

Rozhodně se vyplatí pravidelné návštěvy zubního lékaře, který odhalí zubní kaz i v době, kdy o něm ještě ani nevíte, a ušetříte si tím mnoho starostí a bolesti.

Mýtus: Zubní kaz vždy bolí 

Právě k nejrozšířenějším mýtům mezi lidmi patří přesvědčení, že sami každý kaz poznáme, protože nás bude bolet.

Domácí lékař

"Zubní kaz ale obvykle bolí až tehdy, když se přiblíží k zubnímu nervu, a je tedy opravdu velký. Menší kazy většinou nebolí, i když jich máte plnou pusu. Není nijak výjimečné, že u nových pacientů zjistíme díky moderním diagnostickým metodám velké množství kazů. Jednomu pacientovi jsem jich našel celkem třináct," říká vedoucí lékař Robert Vondruška.

Citlivost zubu na změny teploty jídla a pití, případně na sladké a kyselé nemusí být příznakem počínajícího kazu, jak si většina lidí myslí. Tyto potíže často mohou upozorňovat na odhalené a citlivé krčky nebo netěsnící výplně.

U dětí se kazy tvoří nejčastěji na žvýkacích ploškách zubů, u dospělých v mezizubních prostorech a v oblasti zubního krčku. Čím dřív ho zubař objeví, tím lépe. "V případě mikrokazu se totiž ještě dá jeho dalšímu zvětšování zabránit i pečlivým čištěním," konstatuje stomatolog.

Problém je v tom, že na skryté zubní kazy nejde přijít pouhým vyšetřením zrcátkem a sondou, ale odhalí je až digitální rentgeny.

Pokud kaz neléčíte, může vám způsobit vážné komplikace. Například bolestivé záněty zubní dřeně a kořenových kanálků, postižený zub se může úplně rozpadnout, kazit se začnou i další zuby a v neposlední řadě hrozí, že se infekce z ústní dutiny dostane krví do jiných částí těla.

Mýtus: Zkažený mléčný chrup nevadí

I když mléčné zuby dětem jednou vypadnou, jejich význam to nesnižuje. Pokud má dítě zdravé první zuby, je pravděpodobné, že bude mít zdravý i trvalý chrup. "Dočasné zuby totiž ovlivňují vývoj čelistí a postavení stálých zubů. A jsou také důležité pro správnou výslovnost," varuje lékař Vondruška.

Naopak zanedbané zuby mohou dítěti způsobit řadu potíží: bolestivé záněty, psychický problém s vlastním vzhledem kvůli křivým zubům nebo vady řeči.

"V okamžiku, kdy se prořeže první zub, začněte s čištěním. Ve stejné době začněte s dítětem chodit na preventivní zubní prohlídky," doporučuje stomatoložka Jitka Tovaryšová.

Kromě nedostatečného čištění prvních zubů je pro chrup špatný i dlouhodobý kontakt zubů se sladkým, včetně neustálého ucucávání slazeného pití z lahve přes dudlík. Také zlozvyky jako cucání palce nepřispívají ke správnému vývoji zubů.

Mýtus: Kazy jsou dědičné

Za to, v jakém stavu máme chrup, si zpravidla můžeme sami. Řeči o dědičné kazivosti zubů lékaři většinou označují za výmluvy.

"Pro zdravé zuby je naprosto zásadní správná a pravidelná ústní hygiena a správné stravovací návyky," shodují se lékař Robert Vondruška i jeho kolegyně Jitka Tovaryšová. Za ideální považují kombinovat prevenci domácí s tou profesionální.

V podstatě jde o důsledné odstraňování zubního plaku, který vzniká hromaděním bakterií v ústech a jejich usazováním na povrchu zubů. Některé bakterie v plaku přeměňují cukr z jídla v agresivní kyseliny, které narušují a odvápňují sklovinu, jež povrch zubů chrání.

"Zuby si nikdy nečistěte krátce poté, co jste pili něco kyselého. Například džusy a oblíbené kolové nápoje totiž obsahují kyseliny, které naleptávají sklovinu a ta je pak nějaký čas méně odolná vůči mechanickému působení kartáčku," radí lékaři. 

Mýtus: Na výplni záleží

Už se vám někdy stalo, že jste měnili zubaře a ten nový vám převrtával zaplombované zuby? Možná budete překvapení, důvodem nemusí být špatně zvolený typ plomby, ale špatně odvedená práce.

"Pacienti se často zaměřují hlavně na výběr materiálu pro výplň, ale mnohem více záleží na kvalitní práci zubaře. Jestli v zubu část kazu nenechal, výplň dobře utěsnil, jestli je dobrý bod kontaktu a podobně," upozorňuje stomatolog Robert Vondruška.

Bojíte se zubaře? Vrtání kazu očima dentistky:

Autor:




Nejčtenější

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Ilustrační fotografie
Omezte cukr i lepek, zkuste tampon, radí lékař jako prevenci před mykózou

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Podle gynekologa Romana Peschouta je proto důležité myslet na prevenci. "Po koupání si...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.